El sector de la construcció ha superat prou bé els mesos de confinament i d’aturada de l’activitat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Fins ara no s’han registrat acomiadaments i no s’han hagut d’aplicar ERTOs. Ara bé, des de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) no amaguen el neguit sobre què passarà de cara a l’any vinent. La necessària retallada en inversió del Govern per poder fer front als efectes econòmics de la crisi sanitària i la incertesa que viu el sector privat els genera dubtes sobre si l’activitat es podrà mantenir als nivells actuals.

“És massa aviat per valorar com va la represa d’activitat. Avui estem treballant, però són obres que s’havien parat, obres que ja estaven contractades des de l’any passat”, apunta la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau, que recorda que el sector treballa amb calendaris molt amplis i per tant les conseqüències de les decisions que es prenguin ara “les veurem en un futur”. Així, remarca que “l’any que ve ens preocupa”. Un dels elements que en què més incideix és en l’obra pública. “Entenem la situació”, exposa, amb relació a les retallades que s’han hagut de fer, però deixa clar que “tot i que ara no és visible, ens afectarà. Per això avisem, perquè es tingui en compte per al pressupost de l’any que ve”. Dalmau insisteix que “la inversió en obra pública és molt important i té un retorn important al país. El sector de la construcció és molt gran i té moltes empreses vinculades, per tant, hi ha molta gent que en penja directament o indirectament. És important tenir en compte la inversió pública perquè també genera economia que es queda al país”.

A més, remarca la gerent de l’entitat, “no ho podem deixar tot a càrrec del sector privat”. Explica que tot i que de moment “està treballant”, els efectes de la pandèmia són generalitzats “i tampoc sabem com quedarà”. Dalmau indica que “hi ha una gran incertesa” sobre què passarà de cara a la tardor i l’hivern en l’àmbit sanitari, per la qual cosa, “hi ha qui no té clar si invertir o no”. “Estem a l’expectativa”, afirma.

Per això creu important analitzar la situació i fer una bona planificació. “Som prudents”. Per aquest motiu també valora positivament iniciatives com la del Comú d’Encamp de rebaixar la cessió econòmica als projectes que es destinin a fer habitatges de lloguer. “Aquest tipus de mesures són les que demanem des del sector i ara poden ajudar a recuperar l’activitat”, exposa. De fet, els agradaria que totes les corporacions locals actuessin en el mateix sentit. “Cada parròquia té les seves peculiaritats, però incidir en el sector privar, ens ajuda”, conclou.