Diari digital d'Andorra Bondia
 El Falgueró busca un projecte arquitectònic per convertir-se en un complex urbà multifuncional
El Falgueró busca un projecte arquitectònic per convertir-se en un complex urbà multifuncional

Nou pas del projecte del Falgueró, que es preveu iniciar en uns tres anys


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.B.

El projecte per construir una zona residencial i de negocis al Falgueró fa un pas endavant més. Els promotors, formats per les societats Atri i Encaix, van convocar ahir un concurs privat internacional per a la selecció d’una proposta arquitectònica per a la zona ubicada entre l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i el Col·legi Sant Ermengol. La intenció és elegir entre els participants sis equips a mitjans de setembre, que podran prendre part en el concurs d’idees, que tindrà lloc al voltant del 15 de novembre. D’aquest en sortirà un guanyador, que haurà de redactar el projecte bàsic, amb el qual ja es podrà obtenir una llicència d’obres. Els impulsors de la iniciativa no van voler donar dates sobre l’inici de les obres (de fet encara està per decidir si es faran per fases o de cop). Amb tot, esperen estar construint en els propers tres anys. “Hem posat la maquinària en marxa i el que volem és no parar”, va dir Gilles Dregi, director general de Reig Capital Group.

Els promotors van remarcar que la voluntat és fer un projecte multifuncional ja que ha de combinar diferents usos. Així, en els 7.667 m2 de superfície s’hi podrà construir 54.217 m2 sobre rasant. Hi haurà dos sectors diferenciats. A la zona alta, més propera al Col·legi Sant Ermengol, s’hi preveu ubicar tres torres de quinze plantes d’alçada. Seran 35.000 m2 destinats a cent habitatges i un hotel de luxe de mida mitjana amb 60 suites. També hi haurà un aparcament de 435 places. A la zona inferior es construirà 20.000 m2 en edificis de set plantes destinats a acollir un centre d’innovació tecnològica i sanitària i un espai de negocis. L’empresària Maria Reig, una de les impulsores, va exposar que la intenció és que aquest complex sigui un indret que permeti l’intercanvi de coneixement. 

Per Dregi, el projecte ve a omplir una mancança que té el Principat en allotjaments de luxe. En aquest sentit va remarcar que “creiem que hi pot haver gent de molt nivell de fora que vulgui venir a Andorra a instal·lar-se o a passar les vacances”, però “ara no hi ha una oferta residencial per a aquest tipus de gent”. Així, va apuntar que no hi ha oferta de residències grans amb espais i, sobretot, amb serveis incorporats al projecte (assistencials, gastronòmics, de neteja). A més, l’hotel cobreix la possibilitat de passar uns dies a Andorra en un establiment de molt nivell al mateix temps que dóna la possibilitat d’oferir un seguit de serveis tant als residents com als ciutadans del país en general.  

Útil i sostenible
A l’hora de projectar el complex del Falgueró, els promotors volen que tingui una línia arquitectònica amb personalitat pròpia, integrada en l’entorn urbà i el paisatge i amb un disseny funcional. Així, Reig va remarcar que “volem fugir del projecte de moda on arquitectes emblemàtics fan arquitectura industrial que no té en compte com s’ha de viure a dins, el manteniment ni com modular-la segons les necessitats del futur”. A banda, l’empresària va insistir que el projecte haurà de seguir uns rigorosos criteris de sostenibilitat assegurant una alta eficiència energètica, l’ús de materials no contaminants i la minimització d’impactes i de la petjada energètica, així com un baix manteniment. Per això es tindran en compte els sistemes d’avaluació internacionals LEED, Passive House i Regenera. Els promotors van dir que es prioritzaran els professionals andorrans, tot i que van destacar la necessitat de formar equips amb experts que no es poden trobar al Principat.

Interès de companyies tecnològiques i d’innovació mèdica per instal·lar-se a Andorra

Els promotors del complex del Falgueró estan en fase de “prospecció” per atraure inversió estrangera de cara a crear el centre tecnològic i sanitari que ocuparia la zona de negocis. El director general de Reig Capital Group va assegurar que hi ha interès de companyies tecnològiques i d’innovació mèdica d’instal·lar-se a Andorra. Dregi va destacar que Andorra té capacitat per ser un centre d’activitats en l’àmbit del diagnòstic i la prevenció. “Ho estem explicant a fora i hi ha interès i la sensació que és possible i té sentit”, va explicar, al mateix temps que va apuntar que amb alguns d’aquests grups es tenen converses més avançades que amb d’altres, tot i que s’està en una “fase primigènia”. En aquest sentit va declarar que, encara que la iniciativa ha despertat interès, fins ara només es disposa d’un projecte “al cap” i que per anar més enllà es necessita “un projecte en paper”. Així mateix, Reig va afegir que Andorra és un lloc privilegiat per a la innovació i la voluntat és que el Falgueró es converteixi en un punt del Principat on “passin coses” en aquest àmbit i on es generi un intercanvi de coneixement. “Que no estigui cadascú al seu despatx”, com es feia abans, sinó en un lloc on es parla i comunica.

 

Andorra
Falgueró
arquitectura
Comentaris: 1

Comentaris

Molt bé Maria! I a la teva parròquia, quan toca invertir? Gràcies!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic