El Fons Monetari Internacional destaca el bon funcionament de l’economia andorrana i la resiliència assolida després de la crisi de la pandèmia de la Covid-19, però dona un nou toc d’alerta per la reforma del sistema de pensions, que considera que hauria de ser una qüestió prioritària. Així es posa de manifest en l’informe anyal que l’organisme internacional fa sobre el Principat, i així ho ha explicat avui el sotsdirector de les oficines de l’FMI a Europa i cap de missió a Andorra, Rodolphe Blavy, en la presentació de les conclusions de l’informe corresponent a l’exercici 2024.
Blavy, que ha destacat la “relació constructiva amb les autoritats andorranes” tot i deixar clar que “aquesta és una revisió completament independent de l’economia”, ha insistit que tot i que s’està desaccelerant l’economia està funcionant bé a curt termini, ja que “creix encara per sobre del seu potencial” a causa de l’impuls “d’un sector de serveis fort, un sector bancari robust i una construcció sòlida”. Així, ha apuntat que de cara als dos pròxims exercicis, i més enllà de “la incertesa global”, els riscos “estan relativament equilibrats”, i ha remarcat que l’economia es beneficia també “de reserves sòlides” gràcies a “les polítiques adequades dels darrers anys”. I en aquest sentit ha lloat també la “posició fiscal sòlida i estable” i la “disminució significativa” del deute públic.
Així mateix, el cap de missió de l’FMI a Andorra ha assegurat que l’economia “també gaudeix d’una posició externa sòlida” i ha avançat que “el superàvit del compte corrent s’estima en més del 15% del PIB per a l’exercici 2024, una de les posicions més altes del món”. Blavy ha destacat també que “les dades indiquen que els balanços i rendibilitat dels bancs són relativament forts” i ha insistit que, com a mínim a curt termini, “no veiem preocupacions significatives”.
No és així en canvi a mitjà i més llarg termini on l’FMI sí que veu “més preocupació”. L’organisme internacional adverteix de l’estancament del PIB real per càpita els darrers 50 anys, quan els altres països “han experimentat un creixement significatiu”, i de l’envelliment de la població, un fet que es dona amb certa rapidesa davant l’esperança de vida llarga però la baixa taxa de fertilitat que té el país. I en aquest darrer sentit, Blavy, que ha recordat que “no hi ha creixement de la població que ajudi a sostenir el creixement econòmic”, ha advertit sobre els costos fiscals associats a les pensions i a la sanitat.
Per tot plegat, des de l’organisme internacional es considera que la bona marxa de l’economia “obre una finestra d’oportunitat” perquè es tirin endavant “les reformes estructurals ambicioses” que el país necessita per afrontar els reptes que té davant, com són la necessitat de continuar diversificant la seva economia, els derivats del canvi climàtic i a l’envelliment de la seva població.
Així, i com ja havia apuntat en exercicis anteriors, Blavy ha insistit novament en la necessitat de “concloure de manera ràpida i integral” la reforma de les pensions si es vol garantir la sostenibilitat de l’actual sistema de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. En aquest sentit, ha celebrat el diàleg encetat entre les forces polítiques per afrontar els canvis, si bé va advertir que aquest no hauria de dilatar la reforma, i respecte als canvis que es puguin tirar endavant ha dit que serà responsabilitat de les autoritats decidir “què és acceptable per a la població” i buscar els consensos necessaris al respecte.
Pel que fa a la reforma del sistema sanitari, i seguint l’exemple d’altres països, l’informe apunta la necessitat de prendre mesures en quatre àrees com són la millora de la ràtio cost-eficiència, l’increment de l’atenció preventiva, l’augment dels ingressos per la sanitat sense sacrificar l’equitat i millorar la governança.
Quant a la diversificació econòmica, s’insisteix que continua sent clau “per augmentar el creixement i la resiliència de l’economia” i s’assenyala la necessitat de “reduir rigideses administratives que dificulten l’activitat empresarial”; “facilitar l’accés al finançament i a la captació de talent” i per a “desenvolupar sectors d’alt valor afegit, com el digital o un turisme més sofisticat”.
Així mateix, tal com va apuntar ja en informes anteriors, l’FMI considera que l’acord d’associació amb la Unió Europea “tindrà un impacte significatiu en l’economia” ja que, al marge d’ajudar en la diversificació, comportarà “més inversió i més productivitat”. Amb tot, Blavy ha deixat clar que és “important” dur a terme reformes estructurals abans d’implementar-lo, per “maximitzar-ne els beneficis i minimitzar-ne els riscos”. I en aquest sentit es veu “la major competència regional” com un dels inconvenients, o els costos de l’adaptació.
Finalment, sobre la situació de l’habitatge, l’FMI valora positivament algunes de les mesures impulsades per l’Executiu a la vegada que defensa que hi ha d’haver “incentius basats en el mercat per invertir en habitatge assequible i a la vegada, minimitzar distorsions”.
Per la seva banda, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha valorat positivament l’informe efectuat per l’FMI.