Diari digital d'Andorra Bondia
PallarsActiu és una entitat público-privada per a la promoció de les dues comarques pirinenques.
PallarsActiu és una entitat público-privada per a la promoció de les dues comarques pirinenques.

PallarsActiu insisteix en els Jocs, olímpics i paralímpics


Escrit per: 
Redacció / Foto: Turisme Pallars Sobirà

PallarsActiu, entitat público-privada que té per objectiu influir, promocionar i desenvolupar els interessos econòmics i l’emprenedoria del Pallars Jussà i Sobirà, dóna ple suport a la candidatura catalana per organitzar els Jocs Olímpics i els Paralímpics de 2030, si el calendari ho permet, i si no el 2034, al Pirineu català, manifesten en un comunicat de premsa. Argumenten aquest suport en què "considerem que seria una oportunitat sense precedents per poder reactivar l’economia i millorar la connectivitat en unes comarques de muntanya que estan molt mancades d’inversions a tots nivells des de fa dècades". Insisteixen en la necessitat d'inversions, amb o sense candidatura. 

Des de PallarsActiu afegeixen que "som de l’opinió que poder organitzar aquests Jocs Olímpics comportaria, de ben segur, potenciar una economia més diversificada promovent d’aquesta manera un turisme més desestacionalitzat, la inversió en infraestructures enriquidores en el sector de referència de l’Alt Pirineu com són els esports d’aventura, així com impulsar els esports d’hivern que es practiquen en aquestes contrades des de temps immemorials i amb una gran experiència en l’organització de campionats mundials de les categories esportives que entrarien en competició en la cita olímpica de 2030". Tot i així, indiquen, "creiem que per tirar endavant una organització d’aquesta envergadura caldrà garantir, en tot moment, el reequilibri mediambiental i la sostenibilitat en totes les dimensions del projecte".

L'entitat valora positivament que la Federació Catalana d’Esports d’Hivern(FCEH) aposti per la destinació turística desestacionalitzada, l’alt interès cultural, natural, gastronòmic i esportius de la zona i que vagi de la mà de Barcelona. "Sens dubte, aquest turisme, tal com asseguren, permetrà el creixement d’altres sectors econòmics amb l’objectiu de generar una economia diversificada que incentivi fixar població al territori per allunyar el temut despoblament i feines sostingudes al llarg dels anys".

Davant l’oportunitat perquè des del Pirineu "puguem tornar a brillar al món si es duen a terme aquests Jocs Olímpics", diversos empresaris lleidatans també s’han posicionat a favor, recorden, amb l’eslògan Per un impuls del Pirineu, diem sí. El seu posicionament, de fet, "també reforça el nostre convenciment en la candidatura de Catalunya a organitzar els Jocs". Li han donat suport PIMEC Lleida, la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL), l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), l’Associació de Càmping de Lleida o Hostaleria de Lleida, entre altres. També hi han votat a favor la Cambra de Comerç de Girona i l’empresariat de Cerdanya, per la proximitat als Pirineus. Les entitats en contra d’organitzar els Jocs són pràcticament residuals.

Al marge si Catalunya acaba organitzant o no els jocs d’hivern de 2030, PallarsActiu reclama que el Govern català incrementi, amb caràcter urgent, la inversió al Pirineu i a les comarques de muntanya per apaivagar el dèficit estructural permanent existent. "És vital tenir accés a més recursos destinats a infraestructures i mobilitat amb l’objectiu d’assegurar l’arrelament de la població al territori i la garantia de disposar dels serveis bàsics, com l’accés a l’habitatge o la creació de serveis mancomunats", argumenten. Altres aspectes clau que demanen és l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis i la garantia de cobertura mòbil. Així mateix, "també cal tenir accés i l’ús sostenible, inclusiu i equitatiu als recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles o la protecció de la indústria verda".

Davant d’aquestes necessitats, PallarsActiu, d'acord amb el Consell d’Administració i el Consell Assessor, veu amb bons ulls la iniciativa del Govern llançada recentment d’impulsar l’elaboració de l’Agenda l’Estratègica del Pirineu amb l’horitzó 2030 "i que serà un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat propi". L’objectiu del Govern, tal com assegura, és orientar el futur sostenible del Pirineu pel que fa a la seva població, garantint-ne l’arrelament, com l’accés als serveis bàsics i la connectivitat física digital.

El passat 24 de juliol, va quedar ajornada la consulta dels Jocs d’hivern fins que no hi hagi candidatura tancada, conclouen, "motiu pel qual demanem al Govern de la Generalitat que no s’estanqui la consulta i es continuï treballant per un projecte proactiu pel territori".

Pallars
jocs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic