El departament de Treball, Afers Socials i Famílies destinarà el pròxim any 7,3 milions d’euros al desplegament de polítiques actives d’estímul i foment de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local a l’Alt Pirineu i l’Aran. D’aquests, 4,8 milions es distribuiran a través dels programes del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), mentre que la resta es destinarà a altres programes ocupacionals del departament, concretament a suport a la inserció al mercat de treball (1,9 milions), programes de treball per a les persones amb discapacitat (276.000 euros) i foment de l’economia social, l’autoocupació i el treball autònom (367.000 euros). Es preveu que tots aquests programes beneficiïn 1.228 persones al conjunt de la vegueria.
El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, i la directora del SOC, Mercè Garau, van presentar ahir a la Seu d’Urgell la programació territorial del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, que ha estat acordada amb les associacions patronals, sindicals i entitats municipalistes. Amb el pressupost de 4,8 milions d’euros es preveu atendre 746 persones (tant ocupades com desocupades) a través dels programes del SOC així com amb altres serveis prestats a les Oficines de Treball.
Josep Ginesta va destacar que les polítiques d’ocupació que presenten atenen “les tres prioritats més rellevants”: la formació i l’orientació laboral, l’atenció als col·lectius vulnerables i la territorialització. Hi va afegir que estan treballant en el decret de desplegament de les estratègies territorials “per afavorir que al territori hi hagi espais de diàleg i consens entre ens locals, patronals i agents socials”. La meitat dels i les participants en programes del SOC s’insereixen laboralment, ha afegit.
La dotació econòmica del SOC es distribuirà a través de cinc tipus d’actuacions, entre les quals destaquen especialment els programes de foment de l’ocupació i els orientats a acreditar i millorar la qualificació professional. També hi ha partides destacades per al desenvolupament econòmic local, l’orientació professional i la gestió de la col·locació en el mercat de treball.
Tot aquest paquet d’actuacions es basa en les tres prioritats del departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a les polítiques d’ocupació: concertació territorial, suport i orientació a les persones, i formació i qualificació professional. A partir d’aquests eixos, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya manté i reforça un ampli ventall de programes adreçats principalment als col·lectius més vulnerables, com els majors de 45 anys, les persones aturades de llarga durada, les dones, els i les joves i les persones perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania, entre d’altres.
Les actuacions volen donar continuïtat i reforçar els bons resultats que els programes del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya han proporcionat els darrers anys. El 2018, per exemple, un total de 680.950 persones a tot Catalunya van participar en algun dels programes del SOC, de les quals 323.978 (gairebé el 50%) van aconseguir inserir-se laboralment.