Els cònsols han acordat impulsar un projecte per facilitar el relleu generacional en petits negocis. Ha estat a proposta dels representants d’Andorra la Vella i l’objectiu és, sobretot, acompanyar aquells negocis en la jubilació del seu responsable perquè puguin tenir continuïtat. “Mirar de potenciar el traspàs”, ha manifestat la cònsol de la Massana, Eva Sansa, que avui juntament amb la màxima mandatària d’Ordino, Maria del Mar Coma, ha exercit de portaveu. Amb la proposta es vol transmetre als comerciants que els comuns “són sensibles” a aquestes situacions “i volem ajudar”, ha afirmat Sansa.
El projecte s’haurà de treballar conjuntament amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i amb Andorra Business. Tindrà dues facetes: una que facilitarà l’assessorament a les empreses, i l’altra que publicitarà aquells negocis que es vulguin traspassar i facilitarà el contacte amb possibles compradors o nous emprenedors. Es tracta d’una idea que ja s’ha posat en pràctica en d’altres llocs i serveix per “donar valor als negocis”.
Pel que fa a l’assessorament, es vol promoure que aquests professionals que arriben al final de la seva vida laboral puguin comptar amb estudis que els permetin valorar els seus negocis i decidir si tancar-los, traspassar-los o vendre’ls. En aquest punt, Coma ha explicat que molts “no es plantegen” contractar aquests serveis i amb el programa se’ls podria ajudar. Aquesta part estaria subvencionada pels comuns, amb aportacions proporcionals en funció dels comerços que hi ha a cada parròquia, i els negocis hauran d’assumir una part del cost dels estudis, ha avançat la cònsol ordinenca, ja que quan les coses es fan gratuïtes “no es valoren”. L’altra part, la de publicitar els negocis en venda o traspàs i facilitar els contactes amb nous emprenedors, es faria a través d’un portal web o una aplicació, on també es podrien promoure els mateixos emprenedors per buscar possibilitats d’ampliar les vies de negoci o publicar els locals que podrien quedar buits perquè el pugui aprofitar un altre comerç i evitar que el seu tancament s’allargui.
La idea surt per la “preocupació” que genera als comuns el fet que molts d’aquests “comerços de tota la vida”, al jubilar-se el professional “acaben tancant”, ha argumentat Sansa. I quan tanca un comerç, “fa taca d’oli” i altres acaben tancant al seu voltant perquè es perd moviment a la zona. Així, també es vol promoure que no es perdin els negocis de barri, que “també són importants”, tal com ha assenyalat Coma, i facilitar “un relleu més ràpid”.
Ara, els tècnics dels comuns treballaran amb la Cambra i Andorra Business per veure amb quin calendari es pot treballar i quin pressupost es necessitarà. I amb relació a aquest darrer punt, els comuns hi participarien en funció dels comerços que hi ha a cada parròquia.