Diari digital d'Andorra Bondia
Logotip de la CASS en una paret de la seu de la parapública.
Logotip de la CASS en una paret de la seu de la parapública.

Regulada la jubilació anticipada dels autònoms


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

El Govern ha aprovat el Reglament d’inscripció d’empreses, afiliació i variació de dades a la seguretat social, així com el Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de les persones que treballen per compte propi. Aquest darrer regula, entre d'altres qüestions, la sol·licitud de jubilació anticipada dels autònoms i la regulació de la petició de reducció de la quota de la cotització per la conciliació de la vida familiar i professional.

En els dos casos s’han concretat i especificat la documentació que s’ha de presentar per tal de facilitar els tràmits als interessats. A tall d’exemple, pel que fa a la jubilació anticipada s’especifica que es pot sol·licitar sense que aquesta impliqui el cessament de l’activitat empresarial, requerint de la contractació d’una persona. En la reducció de la quota, s’ha de certificar, entre d’altres, la relació de parentiu amb el familiar a càrrec.

Pel que fa al Reglament d'inscripció d'empreses, afiliació i variació de dades a la seguretat social, destaca, entre d’altres qüestions, que s’ha introduït la possibilitat d’inscriure com a empresa als artistes professionals que constin al registre oficial del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports. Un canvi que s’ha pogut fer realitat gràcies a l’aprovació al febrer d’enguany de l’Estatut de l’Artista per part de l’Executiu i que fa un pas més en el reconeixement de l’artista i del seu procés de professionalització.

Ambdós nous textos modifiquen els reglaments fins ara vigents en aquests àmbits, disposicions de la Llei del 2023 de mesures per al treballador per compte propi, en l’àmbit de la seguretat social.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte