Tot i els mals resultats registrats per Sabors i Aromes d’Andorra, la companyia que produeix i comercialitza les trumfes i infusions, la societat seguirà endavant.

Així ho van decidir els socis en l’assemblea extraordinària celebrada dilluns. L’ordre del dia constava de dos punts. D’una banda, la proposta d’ampliació de capital, que no es va poder votar per falta de quòrum. De l’altra, es va plantejar la dissolució de la companyia, una possibilitat que va ser refusada pels assistents a la reunió.
Des de la societat, Albert Casal va exposar que tot i que en aquest moment “no funciona”, ara per ara la companyia “té possibilitats”. Per aquest motiu la junta preveu elaborar un pla de viabilitat, que ha de presentar davant de la resta de socis a principis de setembre. Aquest pla preveurà mesures per al període 2013-2014 i haurà de rebre el vistiplau dels membres en una assemblea que s’haurà de celebrar després de l’estiu. En el cas que es refusi es procedirà a dissoldre la companyia, però si té el suport dels membres caldrà fer una ampliació capital, ja que les accions que es perfilen requereixen més inversió.
Casal va avançar que aquest pla de viabilitat passarà per la instauració de protocols de funcionament i la diversificació del negoci. En aquest sentit va declarar que “del que es tracta és de desestacionalitzar la companyia”. El fet és que la producció de la patata només genera activitat fins a principis d’abril i a partir d’aquí queden sis mesos sense cap més actuació. Per això, des de Sabors i Aromes es destaca que cal una activitat complementària. La idea que ara es té sobre la taula és incorporar la producció hortícola, fent que la companyia sigui la comercialitzadora. Així, durant els mesos més freds es podria conrear la trumfa i quan ve el bon temps es destinarien parcel·les a l’horta.
Casal va indicar que la idea seria oferir productes de cultiu tradicional i de proximitat i no pas ecològics ni biològics. Aquests darrers requereixen un control molt rigorós en tot el que fa referència a les llavors i els adobs. “Implica uns procediments que no estem en fase d’aplicar”, va declarar, al mateix temps que va concloure que la intenció és fer producció natural. Avui, els productes d’horta, com que vénen de lluny, acaben de madurar en càmeres. En canvi, aquí un tomàquet collit ahir o avui ja podria ser a la botiga.
A part dels productes hortícoles, també es planteja fer patata elaborada o semielaborada i acabar el projecte de les plantes medicinals. Per falta de pressupost no es va impulsar la segona part del negoci i la voluntat seria que s’acabés completant.
Així doncs, l’objectiu és oferir productes per al mercat andorrà a l’hivern amb les patates i a l’estiu amb l’horta, i les plantes medicinals, que serien un complement. Tot això acompanyat de productes més elaborats. “Ara ja som presents al mercat i el que cal és explorar les possibilitats que hi ha”, diu Casal.

Ampliació de capital

Des de la societat es va assegurar que l’ampliació de capital preveu unes xifres possibles d’aconseguir. “El projecte és responsable i possibilista”, va apuntar Casal, al mateix temps que va afirmar que les xifres que es plantegen es troben per sota del que es va invertir inicialment.
Aquesta ampliació de capital no es restringirà als productors i per tant qualsevol persona pot esdevenir una nova inversora de la companyia. Això motivarà uns petits canvis en els estatuts de la societat. Tot i així, Casal va declarar que els membres actuals no tenen cap inconvenient que entrin socis que no siguin agricultors. Els productors obtindran uns dividends a més dels ingressos per la venda del producte, mentre que els socis rebran dividends.
Tot això encaminat a “estabilitzar la companyia” i garantir que els socis productors cobrin la producció que entreguen. Per assolir-ho cal augmentar la xifra de negoci, i això és costós, va subratllar Casal, ja que necessita un procés i anys de treball.
Des de Sabors i Aromes d’An­dorra també s’indica que la situació de la societat és normal tenint en compte que és un negoci que va arrencar fa un any i mig. En aquest sentit s’exposa que mai no s’obtenen beneficis durant el primer any de funcionament d’una empresa i que ara cal que el projecte vagi cap a millor.


Martí destaca la necessitat que la societat es mantingui i s’inicien converses per explorar fórmules de col·laboració

Els membres de Sabors i Aromes d’Andorra es van reunir dilluns amb el cap de Govern, Antoni Martí. La trobada va servir per informar l’executiu sobre la situació de la companyia i les relacions amb els comuns i el Govern. Segons van explicar des de la societat, Martí va destacar la necessitat que la iniciativa continuï i la realització d’un projecte creïble i real. En aquest sentit, el cap de Govern es va mostrar convençut que si hi ha projecte hi ha vida, segons van explicar des de la companyia.
Les dues parts van coincidir que una empresa d’aquestes característiques no pot viure de subvencions. Sobre aquesta qüestió, Casal va afirmar que ja s’exploraran les fórmules de col·laboració amb les institucions públiques, però en tot cas va exposar que “no cal subvencions perquè no interessa”.
Així mateix, en la trobada es va posar en relleu que Sabors i Aromes també és un element interessant de promoció de la marca Andorra. En aquest sentit, es va assenyalar que és una mostra que al Principat es produeixen productes sans.
Ara els representants de la companyia impulsaran una sèrie de reunions de treball amb el Govern per entrar ja a analitzar en profunditat diferents aspectes.