Diari digital d'Andorra Bondia

Sant Julià adapta el pressupost 2010 retallant en funcionament i inversions


Escrit per: 
Redacció


 La corporació de Sant Julià de Lòria ha aprovat dilluns el seu pressupost per al 2010. Uns comptes que van ser qualificats de “realistes” i “ajustats als temps que vivim” pel conseller de Finances, Joan Antoni León, i que es comptabilitzen en 12.875.196 euros, xifra que representa un descens del 8% respecte de l’exercici actual.

 
El decreixement previst dels ingressos, d’un 18,5%, ha fet que la corporació hagi hagut de replantejar-se un model de funcionament més acurat. És per això que s’ha “adaptat” el pressupost, segons el cònsol major, amb una disminució en el capítol de despeses de béns corrents del 16,1%, reduint-lo així en uns 700.000 euros.
Com ha estat habitual en la resta de corporacions, el capítol d’inversions per al 2010 també ha resultat afectat per la disminució dels ingressos. I és que per al proper exercici es destinarà 2.360.282 euros a inversió, una xifra que és 11 punts inferior a la d’aquest any i que a més incorpora la figura de la despesa plurianual, per no haver de demanar més préstecs i ampliacions de crèdit a les entitats bancàries.
Sobre les inversions que es faran en el proper exercici, poc es pot dir. Per desgràcia es poden comptar amb els dits d’una mà i es dedicarà gran part del capital a la feixuga elaboració del cadastre comunal, a la creació d’un parc infantil al poble d’Aixirivall i a l’ampliació del cementiri de la Fontaneda.
En darrer terme, i en referència a les despeses, val a dir que el capítol de despesa financera també patirà un descens important. Concretament caurà més de 300.000 euros respecte a aquest any com a conseqüència de la baixada dels interessos, decisió presa pel Banc Central Europeu.
Pel que fa als ingressos, cal comentar que la recaptació per impostos indirectes baixarà el 19,4% i que la recaptació per ITP i altres taxes no tindrà un aspecte millor, ja que la caixa disminuirà en un 24,6%, segons estimen les previsions, situant-se en 4.871.313 euros.

Un pressupost de mentida
“Inventat.” Aquest va ser un dels qualificatius que va utilitzar el cap de l’oposició, Patrick Frases, per definir els números que va presentar la majoria, que un any més van tenir el rebuig de la minoria en el moment de la votació. La manca d’inversió, les altes despeses de funcionament i la previsió d’uns ingressos que al parer dels centristes són ficticis van motivar aquest vot negatiu.

“no som autosuficients”
León va indicar en el seu discurs inicial que actualment els comuns no són autosuficients, afirmació que va ser el començament d’una declaració d’intencions que va culminar amb la petició del cònsol major que es fes un replantejament i una “revisió de la llei de competències, la de finances comunals, la del sòl i la de transferències”. Josep Pintat va indicar que actualment els comuns no tenen “flexibilitat” ni marge de maniobra per fer front a la conjuntura econòmica. En aquest sentit, el liberal troba que no té gaire sentit marcar un límit en l’endeutament comunal amb la situació que hi ha actualment, ja que és més perjudicial que no pas beneficiós.

Pla especial a l’hort del riu
Més enllà del pressupost, també es va tirar endavant l’aprovació dels plans especials que concerneixen les unitats d’actuació 6 i 17. En aquests terrenys, que el Comú adquirirà fruit de la cessió urbanística, el Govern pensa fer unes escoles, o almenys així ho va preveure l’anterior executiu. L’oposició també va votar en contra d’aquests dos plans al·legant que s’han fet “a esquena” dels propietaris.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic