Diari digital d'Andorra Bondia
Instal·lacions de la duana andorrana a l’entrada sud del país.
Instal·lacions de la duana andorrana a l’entrada sud del país.

Satisfacció de comerç i patronal pel major control sobre el ‘tax free’


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

“Fantàstic”. Així qualificava la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra, l’anunci del Govern d’incrementar els controls duaners per tal que aquelles persones que fan el tax free també facin la pertinent declaració de l’IGI en els casos en què és necessari (segons la llei, a partir de 300 euros). De fet, era una petició que comerciants i empresaris del país havien fet reiteradament, “d’entrada, perquè del que es tracta és de complir la normativa vigent”, recordava ahir mateix el gerent de la CEA, Iago Andreu.

“Ens n’alegrem perquè fa molt temps que dèiem que s’havia de fer. És una qüestió de competència deslleial per a les empreses del país”, va exposar el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, que considera que amb l’increment que s’ha produït de les compres que es fan desgravant l’IVA, són necessaris els controls. Andreu, va remarcar a més, que “en la situació actual, cal potenciar el consum intern” i es considera que aquesta mesura ajudarà, ja que disminuirà el diferencial de preu. “Tothom és lliure de comprar on vulgui, però les normes del joc han de ser iguals per a tothom”, va reblar.

En el cas de la CEA fa un any que la comissió de turisme i comerç va posar per escrit un seguit de línies per on es considera que s’havia de caminar en aquest àmbit. Primer de tot demanen un sistema actualitzat i tan ràpid com el DIVA per poder declarar els impostos a la duana, “perquè sinó es poden generar col·lapses”. Després caldria “conscienciar, fer pedagogia” perquè tothom conegués les seves obligacions. En tercer lloc, controls i un cop assolit tot això són partidaris de canviar les franquícies. “Si Espanya permet el tax free des del primer euro gastat, aquí també hauria de ser així”, va indicar, apostant doncs per eliminar la franquícia de 300 euros existent actualment. Pel que fa a les compres sense desgravament de l’IVA consideren que no necessiten fer declaració d’impostos si no superen els 900 euros.

Tant Armengol com Yebra van coincidir a demanar un sistema “àgil” i “senzill” per fer el pagament de l’IGI, admetent que ara aquest aspecte també pot ser un dels motius pels quals molta gent no fa la declaració.

Pel que fa als canvis en les franquícies, des de la Cambra de Comerç es va indicar que no s’ha valorat mentre que Yebra ho considera una qüestió “més delicada” perquè va molt -lligada a l’acord duaner i creu que és prioritari “crear l’hàbit de declarar l’IGI”.

 

satisfacció
control
tax-free
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic