Diari digital d'Andorra Bondia
Superat “amb nota” el primer informe de la cinquena avaluació del Moneyval
Superat “amb nota” el primer informe de la cinquena avaluació del Moneyval

Superat “amb nota” el primer informe de la cinquena avaluació del Moneyval


Escrit per: 
M.S./ Agències / Foto: Jonathan Gil

Andorra “ha superat, i amb nota,” el primer informe de la cinquena ronda d’avaluació del Moneyval, l’organisme del Consell d’Europa que coordina la lluita contra el blanqueig de capitals. Així ho van confirmar ahir el cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), Carles Fiñana, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, en el transcurs del primer Andorran Financial Summit.
Fiñana, que va precisar que el Principat ha estat “el sisè país a presentar l’informe de cinquena avaluació i el que fins ara ha assolit les millors anotacions”, va remarcar el “salt qualitatiu” que s’ha fet en matèria d’implementació de normativa internacional de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, una tasca de la qual “ara es recullen els fruits” ja que “l’informe és molt positiu” tant pel que fa referència “a la conformitat tècnica” com “en l’aspecte d’eficàcia, que ha estat l’element essencial d’estudi en aquesta avaluació”.
Per la seva part, Cinca va qualificar l’informe, que es farà públic d’aquí a dues setmanes, de “satisfactori” en el sentit que “els deures que en surten són assumibles i també perquè hi ha un reconeixement implícit que el que s’ha fet fins ara està ben fet”.
Precisament, sobre els deures pendents, el ministre i el cap de la Uifand van recordar que el desembre del 2018 caldrà presentar un informe de seguiment d’aquest primer que va ser adoptat pel plenari del Moneyval el 28 de setembre passat. 
Fiñana es va mostrar convençut que aquest segon informe “encara serà més bo a nivell d’anotació” perquè ja es tindran en compte aspectes com l’aprovació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme i la modificació del Codi Penal per incloure la tipificació del delictes fiscals, textos que el Consell General va aprovar amb posterioritat a la visita que van fer al país l’equip d’avaluadors del Moneyval.

Més formació implica més declaracions de sospita

El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), Carles Fiñana, va atribuir ahir l’increment important (72,5%) de declaracions d’operacions sospitoses de blanqueig de capitals que ha rebut l’organisme des de l’inici de l’any respecte a exercicis anteriors al fet que hi ha una major sensibilització sobre la matèria. En aquest sentit, Fiñana es va mostrar convençut que la major conscienciació es deu a les formacions que es porten a terme des de la Uifand així com al fet que tots els sectors concernits han participat en l’elaboració de l’Estudi Nacional de Riscos.
Així mateix, el cap de la Uifand va recordar que l’organisme treballa amb cooperació internacional i va fer referència a les demandes passives que reben –unes 40 a l’any– al marge de les que fa la pròpia Uifand, fet que fa preveure que “arribarem a final d’any amb uns 140 expedients de sospita de blanqueig”.

Barroso felicita Andorra pels esforços fets en matèria fiscal

L’expresident de la Comissió Europea José Manuel Durão Barroso va felicitar Andorra per la manera com està duent a terme tot el procés de transparència en matèria fiscal, de cooperació i de normativa legal. Ho va fer durant una conferència prèvia al sopar de gala de l’Andorran Financial Summit. També va subratllar que el Principat està fent les passes adequades per trobar el seu encaix a Europa tot recordant que “els inversors no busquen països simpàtics sinó països estables”.
Durão Barroso va fer un balanç de la seva etapa al front de la Comissió Europea que va estar marcada per diverses crisis, especialment la de Rússia amb Crimea i ha destacat la consolidació de l’euro amb la incorporació de nous països a la moneda única europea. Va recordar que “un país que no hi era com Islàndia va ser el primer de veure caure el seu sistema financer”. Durant la seva intervenció va fet un repàs a la situació actual de l’economia europea amb una referència al reforçament per part dels Estats en la política monetària com ha proposat el president de França, Emmanuel Macron. Amb relació al Brexit va augurar que la Unió Europea (UE) continuarà forta malgrat la sortida del Regne Unit.
La conferència de Durão Barroso es va fer en el marc del sopar de gala de l’Andorran Financial Summit. L’acte va comptar amb la presència de les primeres autoritats del país, de representats del l’àmbit econòmic, social i polític, i dels convidats estrangers del sector bancari i financer de 30 països diferents, que han conegut els canvis que ha experimentat Andorra en els darrers sis anys per ser un país equivalent als de l’entorn en matèria fiscal i de cooperació.
Abans de la conferència, Durão Barroso va mantenir una reunió de treball amb el cap de Govern, Antoni Martí. L’Andorra Financial Summit acabarà avui amb un recorregut turístic dels assistents per Andorra que inclourà la visita a la Casa de la Vall.

Superat
amb nota
cinquena
avaluació
Moneyval
informe
Andorran Financial Summit
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic