Diari digital d'Andorra Bondia
Esquiadors aprofitant el sol i la neu al sector del Tarter de Grandvalira.
Esquiadors aprofitant el sol i la neu al sector del Tarter de Grandvalira.

Un altre Nadal pandèmic


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: Facundo Santana

Les previsions optimistes que planaven sobre el sector turístic abans de la darrera onada de la pandèmia de Covid-19 han acabat aigualides per culpa del repunt de casos que hi ha hagut tant a Andorra com als països de l’entorn i de les cancel·lacions de reserves d’última hora que se n’han derivat. D’aquesta manera, l’ocupació hotelera del cap de setmana del 24 al 26 de desembre va ser tot just del 65,89% segons les dades que ha proporcionat avui la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), davant del 72,17% d’ocupació del cap de setmana anterior. Amb tot, les ocupacions estan millorant progressivament al llarg de la setmana i finalment la mitjana del 27 al 31 de desembre podria acabar rondant el 83%. Des de les estacions d’esquí, la valoració és més positiva, si bé el director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno, admet que el nombre d’esquiadors queda lluny encara de les xifres prepandèmiques. 

És cert que aquest any Nadal ha caigut en cap de setmana i això podria distorsionar el balanç de la primera part de les festes, ja que tal com apunten comerciants i hotelers amb qui el BonDia ha contactat l’afluència de turistes sol ser més important a partir de Sant Esteve després d’uns dies, el 24 i especialment el 25, que la gent prefereix passar en família. Sigui com sigui, en el balanç que la Unió Hotelera d’Andorra ha enviat avui als mitjans de comunicació, el seu director, Jordi Pujol, admetia que “l’ocupació ha estat més fluixa del que esperàvem aquests tres primers dies de festes”. Això sí, “a nivell de previsions, podem dir que del 27 al 31 de desembre sembla que les ocupacions van en augment, ja que a dia d’avui tenim una ocupació prevista per a aquests quatre dies del 83,33%”. Pujol reblava la nota amb un “esperem doncs que es compleixin aquestes previsions”, i és que un dels fenòmens que està patint més el sector per culpa de la imprevisibilitat de la pandèmia són les cancel·lacions d’última hora.

Una mica més positiu es mostrava avui el sector de la neu. El director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno, reconeix que ells també han patit “alguna cancel·lació d’última hora”, però assegura que la impressió global, en espera de fer un balanç amb xifres de tot el període nadalenc, és “raonablement bona”. Ara bé, “no estem als nivells d’una temporada normal abans de la pandèmia”.

La majoria dels esquiadors estrangers “són de proximitat, d’Espanya i França”, ha explicat el director general de Grandvalira, i ha afegit que en general “agraeixen que hi hagi mesures per mirar d’evitar els contagis i són molt col·laboradors”. Pel que fa a les previsions per als propers dies, Moreno se suma a la impressió relativament optimista dels hotelers i augura un estat excel·lent de la neu pels volts de Reis, quan hauran tornat a baixar les temperatures.

Sobre l’increment de l’afluència de turistes aquesta setmana, només un apunt: el pàrquing de les Fontetes de la Massana, al peu del telecabina de Pal-Vallnord, ha estat avui complet diverses hores del dia. És més, a partir de les 3 de la tarda hi ha hagut importants retencions de trànsit entre la Massana i Escaldes-Engordany.

Obre el nou Abarset

Avui mateix ha obert portes el renovat local d’oci i restauració après-ski L’Abarset, situat a partir d’aquesta temporada just al costat del telecabina del Tarter. L’Abarset oferirà tot l’hivern “àpats i música non-stop”.

La restauració trasllada a Torres els efectes de les restriccions

El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, s'ha reunit avui amb els representants dels restauradors que formen part de la Unió Hotelera i d’Autèntics Hotels. Els representants del món de la restauració han aprofitat la trobada per exposar al ministre l’impacte que tenen sobre els seus negocis les diferents mesures temporals que s’han aplicat per fer front a la pandèmia i, molt especialment, aquelles que són vigents aquests dies en plena campanya de Nadal. D’aquesta manera, els restauradors han apuntat que en alguns dels casos les limitacions de taules i espais poden arribar a disminuir la capacitat del local en un 30%, motiu pel qual la facturació se’n veu ressentida. Pel seu cantó, Torres ha agraït als restauradors els esforços que han fet des de l’inici de la crisi per adoptar les mesures i adaptar-se als canvis de manera diligent, i s'ha compromès a traslladar a la resta del Govern els neguits del sector.

 

Unió Hotelera d'Andorra
turisme
Juan Ramón Moreno
Grandvalira
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic