“Els petits estats tenen un rol molt interessant com a lloc d’experimentació en aplicació de tecnologies digitals que permeten construir un futur inclusiu de dignitat, prosperitat i oportunitats per tothom”. I Andorra pot tenir aquest paper clau si sap trobar els atractius que pot oferir al món i jugar bé les cartes d’aquestes tecnologies digitals, com la intel·ligència artificial i el blockchain, que tenen un baix cost d’implantació. Aquest va ser el missatge que va transmetre l’inversor i líder d’opinió del panorama tecnològic mundial, David Orban, en la conferència organitzada ahir per la taula de diversificació econòmica de la Conferència Empresarial Andorrana (CEA) a l’hotel Roc Blanc.

Segons Orban, la fórmula perquè això sigui possible inclou dos ingredients principals: un canvi de mentalitat, “que permet mirar el futur amb aquella curiositat que tenen els nens quan exploren allò que coneixen”; i “no caure en la trampa de pensar que nosaltres serem el Silicon Valley dels Pirineus perquè això és impossible”. A aquests dos ingredients cal afegir actituds com la curiositat, la passió i el desig d’entendre que les coses del nostre voltant estan millorant i amb les tecnologies digitals encara ho faran més.

Perquè Andorra entri de ple en aquest món tecnològic, cal “construir consensos” amb la participació de tots els actors polítics, socials i econòmics del país i sent un país petit, “això és més fàcil”, va subratllar l’expert.

Precisament aquesta és una de les oportunitats que el país ha de saber aprofitar. En aquest sentit, va explicar que el recorregut digital és molt útil perquè no depèn de les barreres geogràfiques ni és proporcional a l’àrea del territori. Per això, va assenyalar que l’exemple d’altres països pot ajudar a confrontar idees i experiències, però això no vol dir “unificar o homogeneïtzar i abandonar la pròpia identitat”, va puntualitzar.

Orban va fer notar que avui en dia “digital ho és tot”: la cultura, les reglamentacions o crear les condicions per les startups. Quant a la convivència entre les formes de l’economia tradicional i la tecnologia digital, va assenyalar que “la por” és una reacció normal perquè el canvi comporta un risc. A més, és evident que la internet de les coses, els sensors o els robots fan les construccions més eficients, per exemple, si es pensa en el sector immobiliari.

Per l’expert, la societat reconeix que necessita “bojos que inventen coses noves i fa lleis per protegir aquells que arrisquen”. I la diferència és que ara “tothom pot provar de posar en pràctica les seves idees empresarials. Per què? Perquè no calen grans inversions per fer-les realitat”, va concloure.