Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la conferència de l’expert Sergio Costa a la Cambra, ahir.
Un moment de la conferència de l’expert Sergio Costa a la Cambra, ahir.

Un expert diu que la Xina “esclafa” els productes europeus no competitius


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: J.G.

“L’avenç imparable, almenys fins al moment, de l’economia xinesa tindrà diverses conseqüències a mitjà i llarg termini per als països europeus i també per a Andorra”. Així ho va explicar ahir el consultor i professor Sergio Costa en la conferència La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina organitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra. Costa va concretar amb exemples algunes de les conseqüències, com ara l’augment del preu dels productes, que provocarà la reducció del poder adquisitiu de la gent. També es va referir a problemes de comerç internacional que tindran una afectació sobre Andorra en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), si aquesta imposa certes barreres als productes xinesos que Andorra haurà d’acceptar. Sobretot tindrà a veure amb els productes electrònics, i això provocarà que s’hagin d’importar d’altres països. En un altre sentit, el creixement de l’economia xinesa implicarà l’augment del nombre de turistes.

Segons l’expert, “ningú ha dit la veritat sobre el que passa en el conflicte entre Estats Units i la Xina, que també és una guerra entre Europa i la Xina i entre el món i la Xina”. I la veritat és que “la Xina esclafa els productes europeus que no són competitius”, va emfatitzar Costa. Aquesta guerra comercial es va començar a gestar a la dècada dels 90, i no té a veure amb la ideologia dels diversos presidents nord-americans. “Trump és l’únic que ha vist el que fa la Xina contra els productes occidentals i ha començat a actuar-hi”, va afirmar. L’expert va aportar-hi dades. Així va apuntar que el  dèficit entre els Estats Units i la Xina és de més de 400 bilions de dòlars; i entre Europa i la Xina, de més de 100 bilions cada any. Si Trump no ha actuat fins ara és perquè té les eleccions d’aquí a un any i per la inestabilitat dels mercats. No pot prendre una decisió dràstica per aquest motiu, però els Estats Units seguiran amb l’aplicació dels  aranzels als productes xinesos, va sentenciar.
Costa va recordar que la  Xina és la segona economia del món i, en alguns àmbits, la primera. I això és degut que durant deu anys ha rebut el 90% de la inversió estrangera directa del món. “Els xinesos són els més llestos del món per als negocis, el seu objectiu és dominar el món”, va dir. La UE no té un lideratge que entengui el que està passant al món, va afirmar Costa. En aquest sentit, va assenyalar que la resolució de la crisi del 2007 per part dels nordamericans “va anar pel camí correcte”; en canvi, els europeus no, per imposició de la cancellera alemanya Angela Merkel. Ara, gràcies al president del Banc central europeu, Mario Dragui la situació s’està redreçant.

 

Xina
Cambra de Comerç
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic