El futur d’Andorra passa per obrir-se a nous mercats turístics i per l’explotació de nous sectors. I en l’impuls de noves activitats, el sector financer hi pot tenir el seu paper.

En aquest sentit, Juan Ignacio Sanz Caballero, professor de banca i mercats de capital d’Esade, ha apuntat aquest dijous que poden aparèixer activitats paral·leles o connexes als bancs. Un exemple pot ser la instal·lació d’un centre de desenvolupament tecnològic per part de grups bancaris internacionals (amb la col·laboració de centres educatius internacionals i el Govern) que ubiqui a Andorra espais de formació i de desenvolupament econòmic. Això pot permetre atraure inversió estrangera i augmentar la formació dels joves.
De fet, Sanz remarca que el creixement descansarà a partir d’ara en la productivitat i “això vol dir coneixement”. En aquest sentit ha recordat que els països que l’han impulsat (com Finlàndia) han aconseguit les primeres posicions de desenvolupament econòmic i de benestar dels ciutadans. I en aquesta tasca, el volum de població ho facilita. També la petitesa del Principat ha de permetre adaptar-se de manera més àgil a les necessitats del moment. L’expert creu que cal seguir el model de Luxemburg, que té la capacitat de modificar una llei -quan es veu necessari- abans que els altres països i remarca que “segur que el parlament andorrà té més capacitat de reacció que altres”.
Al mateix temps, Sanz és de l’opinió que el Govern hauria de fer una estratègia de comunicació i desenvolupament, assentada en capacitats reals, que permeti donar a conèixer al món que “som els millors en alguna cosa”.

Intercanvi d'informació positiu


Per l’expert, els bons resultats obtinguts per la banca el 2010 i el procés d’expansió són una prova que les coses es fan bé. A més, ha assegurat que la crisi dels paradisos fiscals, que va comportar la signatura d’acords d’intercanvi d’informació, “és el millor que podia haver passat perquè posarà en competència [les entitats del país] amb banquers internacionals, a qui no tenen res a envejar”. A més, es pot aprofundir el desenvolupament de productes i gestió bancària, que permet una competitivitat més alta i l’arribada de diners internacionals en un context de transparència. Així mateix, ha valorat l’acostament d’Andorra a la Unió Europea. Per Sanz, una cosa és apropar-s’hi i l’altra integrar-s’hi, i ha assegurat no estar segur que al Principat li interessi la integració perquè “aquí sou més rics”. Una cosa diferent seria que el mercat europeu s’obrís i se sabés gestionar, ha dit.
En la ponència que ha ofert amb motiu de la presentació de la memòria de la CEA 2010, s'ha mostrat optimista afirmant que “quants estats voldrien estar com Andorra”. Així, ha recordat que el deute per ciutadà frega els 12.000 o 15.000 euros, una xifra molt raonable, i el PIB per càpita és inferior a 30.000 dòlars l’any, comparable al dels EUA. A més, ha dit que Andorra genera el doble de riquesa individual que els països veïns, sobretot Espanya.
El president de la CEA, Xavier Altimir, ha coincidit que cal impulsar el coneixement i buscar turisme del nord d’Europa, així com generar nous atractius. També ha recordat la cooperació amb patronals portugueses i espanyoles i, properament, amb marroquines, ja que algunes empreses hi comencen a treballar.