Uns 240 dies. Aquest és el temps que triga un inversor estranger a fer tots els tràmits per poder obrir una empresa. Un termini massa llarg, accepta el Govern, i per això el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’ha fixat com a objectiu reduir-lo. És conscient que si això s’aconsegueix hi haurà més oportunitats per atraure inversió forana. Tot plegat passa per articular un procés més modern, intuïtiu i sense duplicitats en els tràmits i altament professionalitzat, ha dit.
Un punt crític que fa allargar els terminis són els dies entre tràmit i tràmit (un cop el Govern ha fet la feina i hi intervenen altres actors, com ara els gestors). També s’ha observat com a element per millorar les duplicitats en els tràmits compartits entre el Govern i els comuns. Gallardo ha exposat que en breu es reunirà amb les corporacions comunals per tal de treballar en la simplificació dels permisos d’obertura de comerç, que requereixen la doble comprovació. La solució podria passar per limitar el tràmit a una sola administració (ja sigui l’executiu o els comuns). En tot cas, el ministre ha insistit que l’ànim del Govern no és envair competències ni afectar la capacitat recaptatòria de les administracions comunals. Pel ministre, l’objectiu ha de ser simplificar al màxim sempre que això “no se’ns giri en contra”. Aquests són alguns àmbits de millora detectats per l’auditoria realitzada als tràmits administratius. El treball n’ha detectat 110 i principalment fan referència a aspectes vinculats al sistema tecnològic (s’assenyala que massa tràmits es fan de forma manual) però també als procediments i a temes organitzatius així com a la normativa.
Per donar resposta a aquestes mancances, de cara al primer trimestre del 2021 ja es podrà fer digitalment el tràmit de reserva de denominació social i el tràmit d’inversió estrangera directa, al mateix temps que es posarà a l’abast un model estàndard d’estatut. El següent pas serà resoldre el “coll d’ampolla” que es produeix amb l’autorització i donada d’alta del registre de comerç, que és el punt “més complex” i on hi ha “més obstacles” i “més duplicitats”, ha remarcat Gallardo.
A banda dels comuns, el Govern també preveu reunir-se amb el sector bancari, els notaris i els gestors per recollir elements de millora. De fet, en relació amb aquests darrers professionals, Gallardo ha remarcat que cal més professionalització perquè avui es troben amb dossiers d’inversió estrangera o registres de comerç que tenen poca “qualitat”. El ministre va presentar els resultats de l’auditoria davant de la comissió legislativa d’Economia que ha tingut lloc aquest dimarts.
L’AAVA vol que es contracti les agències del país
La facturació de les agències de viatges ha caigut un 90% amb la crisi sanitària i hi ha empreses que veuen perillar el seu futur. És per aquest motiu que l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA) s’ha reunit amb el Govern i els diferents grups parlamentaris per demanar-los accions que permetin garantir els 150 empleats que té el sector. A banda de l’allargament dels ERTOs, l’associació també ha demanat que el Govern així com a totes les entitats que reben subvencions públiques contractin els seus desplaçaments a través de les agències del país. La qüestió ha estat plantejada pel conseller socialdemòcrata Joaquim Miró durant la compareixença del ministre Jordi Gallardo, que ha assenyalat que pel que fa al Govern ja es porta a terme aquesta pràctica.