Diari digital d'Andorra Bondia

Vint establiments subministren de manera habitual Carn de Qualitat


Escrit per: 
Redacció


Ramaders d’Andorra distribueix, de manera habitual, Carn de Qualitat a una vintena de punts de venda. Segons va explicar Valentí Casals, és molt complicat que aquest volum d’establiments vagi a l’alça, ja que la producció actual difícilment es pot incrementar.

Malgrat això, es valora molt positivament el fet que tota la producció tingui sortida al mercat i, de fet, Casals va insistir que aquest subministrament ara “funciona molt bé”.
Per parròquies, cal destacar que la que compta amb un major nombre de punts de venda de Carn de Qualitat és Andorra la Vella, amb un total de sis, seguida de Sant Julià, amb cinc, i Escaldes i Encamp, amb tres cadascuna. Casals remarca que al web http://www.agricultura.ad hi ha un apartat dedicat a ramaders d’Andorra i allà s’informa, setmanalment, dels establiments que han rebut aquesta carn. D’aquesta manera s’aconsegueix que el consumidor estigui informat en tot moment de si el seu punt de compra ha estat o no subministrat aquella setmana. A més, en aquest mateix web s’inclou un històric sobre els diferents punts de venda, és a dir, on s’ha subministrat carn darrerament, més enllà de la setmana actual.
Casals recorda que en general es produeix una mitjana de quinze vedelles i una desena de corders setmanals. Per tant, hi ha setmanes que és difícil que tots els punts de venda tinguin Carn de Qualitat.
L’any passat el volum de caps de bestiar sacrificats per ramaders d’Andorra dins del programa de Carn de Qualitat van ser de 899 vedells, 84 bous i 894 corders i cabrits. Aquestes xifres se situen al voltant de les xifres d’anys anteriors. D’aquesta manera, cal assenyalar que el volum de vedells va ser lleugerament superior al del 2008, ja que ara fa dos anys el volum es va situar en 815. Quant als bous, el volum és lleugerament inferior al del 2008, però només en tres caps menys. D’aquesta manera, mentre que el 2008 es van sacrificar 87 caps de bous, el 2009 van ser 84. Pel que fa als corders i cabrits sacrificats, el nombre del 2009 va ser de 894, mentre que el 2008 va ser de 984. Cal destacar, amb relació a aquestes dades, que el 2006 el volum de sacrificis va ser de 1.617, una xifra rècord des del 2002.
Tot i els bons resultats pel que fa a la comercialització de Carn de Qualitat, des d’Agricultura es treballa en el foment d’una Identificació Geogràfica Protegida (IGP), tal com va informar el titular de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa d’Economia del passat dimarts. D’aquesta manera, Casals insisteix que aquest segell suposarà un valor afegit per al producte. En aquest sentit, posen de manifest que aquest segell de qualitat a Europa servirà per tenir, de cara al consumidor, un argument més perquè esculli aquesta carn i a més “servirà per consolidar-la” dins el mercat del país. Aquest segell, però, no es tira endavant per augmentar-ne la producció, segons destaquen els responsables, sinó que únicament es vol implantar com un pas més per al reconeixement de la feina feta des de Ramaders d’Andorra. Casals recorda que per a l’atorgament d’aquest segell, des de la Unió Europea es té en compte un territori, un tipus molt concret de bestiar i, molt especialment, el sistema tradicional de producció d’aquesta carn.

històric
Cal recordar que a mitjan 1998 va ser el Govern qui va posar en marxa la política de foment de la qualitat de la carn produïda al país i, fruit d’aquest treball, va néixer al començament del 1999 Ramaders d’Andorra SA, dedicada a la promoció i la comercialització de la carn del bestiar criat i engreixat pels socis. L’any 2000 va ser l’any de la consolidació d’aquest producte de qualitat, ja que en aquell moment ja hi havia 48 explotacions que es dedicaven a produir-ne i també es va aconseguir que aquesta producció fos esglaonada al llarg de l’any. Malgrat això, aquest producte encara és sotmès a una certa estacionalitat lligada al moment de cria.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte