Diari digital d'Andorra Bondia
Pilar Escaler i Miquel Armengol, directora i president de la Cambra, ahir en la presentació dels resultats de l’enquesta.
Pilar Escaler i Miquel Armengol, directora i president de la Cambra, ahir en la presentació dels resultats de l’enquesta.

Zona franca o dipòsit duaner


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil
Un denominador comú en les respostes dels enquestats ha estat que “els nostres visitants són cada cop més low cost”. Aquesta tendència és la que, al parer del president de la Cambra, s’ha de canviar a través d’actuacions concretes per tal de millorar el sector del comerç i el de l’hoteleria. Això, però, s’aconsegueix superant obstacles, com són les comunicacions. Les connexions aèries i ferroviàries s’estan estudiant, i malgrat que diuen que s’està avançant, no es tenen notícies concretes. 
El que sí que va precisar Armengol és la possibilitat de crear una zona franca o un dipòsit duaner tant per als nacionals (que ja existeix) com per als no residents. L’objectiu és que les empreses de fora guardin aquí les seves mercaderies. “La Cambra aposta més per la fórmula del dipòsit duaner”, va dir Armengol, tot i que encara s’està pendent d’estudiar si s’adequa a la normativa europea.
Sigui com sigui, aquesta demanda ha estat transmesa al Govern sortint i s’ha decidit crear un grup de treball per valorar-ho. Segons Armengol, “des del punt de vista de l’inversor és millor el dipòsit fiscal”. El Govern estaria, a priori, més a favor de la fórmula de la zona franca.
Segons Armengol, aquest dipòsit duaner “afavorirà la implantació d’empreses d’alt nivell”. I ho diu amb coneixement de causa, perquè va explicar que ja s’han establert contactes amb empreses del sector de l’art interessades a aportar a aquest dipòsit obres d’un valor de 800 milions d’euros. “Això significa que es podrien generar exposicions de gran valor amb la consegüent atracció de turisme d’alt nivell”, segons Armengol. També s’han tingut converses amb empreses de subhastes i de vi de renom. Armengol va explicar que a països com Suïssa o Luxemburg ja disposen d’aquests dipòsits duaners per a no residents.
Quant a concretar l’espai físic on ubicar, o bé el nou dipòsit fiscal o bé la zona franca, tant Armengol com la directora de la Cambra, Pilar Escaler, van remarcar que no hi hauria cap problema a trobar uns terrenys “que no tenen per què estar a prop del recinte duaner”, va remarcar Armengol. Tot i això, Escaler va voler puntualitzar que “encara s’ha de fer un pla de viabilitat i s’ha d’estudiar a nivell legislatiu” aquesta proposta.
Pel que fa al comerç electrònic, Armengol va admetre que és una assignatura pendent  que s’ha de seguir desenvolupant i de la qual ja s’han solucionat problemes de cobrament i pagament, i que actualment s’està treballant en la transmissió de dades i factures via digital. Tot i això, va remarcar que la majoria dels comerços que són petits no tenen recursos per tirar endavant un comerç electrònic i que s’estudia la possibilitat de fer-ho com una fórmula cooperativa a nivell intern del país per suportar despeses. El president de la Cambra va avançar que l’aplicació per fer aquest comerç electrònic intern del país a través d’una plataforma ja està feta, tot i que encara no s’ha presentat als comerciants. Per altra banda, la burocràcia en els tràmits duaners encara està pendent de millorar.
 
Tres de cada 10 empreses no han format els treballadors
 
L’enquesta de conjuntura de la Cambra ha elaborat un monogràfic sobre la formació continuada en el qual destaquen uns resultats que demostren que gairebé la meitat de les empreses enquestades, un 47% del total, no van invertir l’any passat en formació. De fet, 3 de cada 10 empreses no han proporcionat formació als seus treballadors els últims tres anys. 
Si es mira per  dimensió de l’empresa, el 80% de les empreses amb més de 10 treballadors han dut a terme activitats formatives. De fet gairebé el 60% d’aquestes empreses disposen d’un pla de formació. I les que tenen menys treballadors han tingut menys formació i només un 20% de les més petites tenen un pla formatiu. 
La CCIS, per la seva banda, fa una aposta ferma per la formació continuada dels treballadors i l’any passat va impartir 69 cursos a 851 persones. El primer trimestre d’enguany  ja s’han realitzat 29 cursos i s’han format 443 professionals. En aquest sentit, el president de la Cambra, Miquel Armengol, va voler remarcar la importància de tenir uns recursos humans formats i va concloure que “si tems formar el teu equip per por que els professionals se’n vagin, pensa que hi ha una cosa molt pitjor: no formar-los i que es quedin”. 
zona
frança
dipòsit
duaner
zona franca
dipòsit duaner

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte