Diari digital d'Andorra Bondia
El director general de FEDA, Albert Moles.
El director general de FEDA, Albert Moles.

Albert Moles, director general de FEDA: “l’energia és un bé limitat i hem de trobar la millor manera d’utilitzar-lo”


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

FEDA està acabant un cicle inversor en el qual ha dedicat bona part dels esforços a renovar i ampliar la xarxa de transport d’electricitat amb vista no només a la demanda actual, sinó també al creixement previsible de l’electrificació de l’economia. Una electrificació que forma part de l’estratègia de lluita contra el canvi climàtic. 

Darrerament hem parlat molt del preu de l’electricitat i del fet que aquí s’hagin mantingut les tarifes. Com s’ho ha fet FEDA?
Crec que a Andorra el que tenim ara és fruit de la feina dels darrers anys i el que estem fent a FEDA en aquests moments és preparar-nos per als propers cinc o deu anys. Tenim tota una sèrie de projectes engegats i altres projectes en diferents fases de disseny i desenvolupament que ens han de permetre afrontar els propers anys.

És doncs la planificació el que permet pal·liar, almenys en part, l’impacte de l’enorme volatilitat dels mercats?
Sí, és clar. Al final tenim una cartera de projectes de llarg recorregut que ens ajuden. També hem de ser conscients del context en el qual ens trobem de creixent electrificació. Per exemple, els dies que fa fred veiem que la demanda puja molt, cosa que abans no passava. Això vol dir que hi ha molta més calefacció elèctrica. Però és que l’economia també s’està electrificant i s’electrificarà encara més, per moltes raons, una d’elles la lluita contra el canvi climàtic. Perquè la solució per no emetre CO2, i en això sí que hi ha consens a nivell mundial, passa per electrificar l’economia. 

Aleshores bona part de les inversions que fa FEDA són en previsió a aquest augment de la demanda?
És que la solució al canvi climàtic és disminuir per dos la demanda global d’energia, ser per tant més eficients, i al mateix temps multiplicar per dos l’electricitat. A nivell europeu i d’altres països industrialitzats, l’electricitat passarà de ser el 25% de la demanda d’energia a ser més del 50%. Aquí ens estem preparant per a la transició energètica amb les línies d’alta tensió, els transformadors, les subestacions, etcètera. Són inversions que venim fent de fa anys: hem fet la subestació de Grau Roig, la línia d’interconnexió amb França, hem renovat moltes línies i ara estem acabant de renovar la línia entre Encamp i Grau Roig i estem fent la subestació (ETR) de la Gonarda, a la Massana. Estem arribant al final d’un cicle inversor que jo diria que per sort ens deixa ben situats davant d’aquest increment de la demanda, ja sigui amb calefacció o amb augment de la mobilitat elèctrica, que vindrà en part donat per la transició energètica i per les estratègies de lluita contra el canvi climàtic.

Quins terminis hi ha per a aquests projectes que comentava?
La subestació de la Gonarda estarà finalitzada més o menys d’aquí a un any i mig i la línia entre Encamp i Grau Roig l’acabarem entre el 2022 i el 2023. Després hi ha un altre projecte de transport d’electricitat que és la interconnexió amb Espanya que estem acabant de planificar amb Red Eléctrica. Això és important perquè al final, amb tots aquests projectes, el que tindrem és una bona xarxa interna i també una capacitat de connexió amb França i amb Espanya. Aquesta capacitat de connexió ens ha de permetre créixer i desenvolupar projectes propis per incrementar la producció interna, però sabent que si fa falta hi ha aquesta xarxa cap a fora. La xarxa és primordial. També és veritat que, quan dic que la demanda d’electricitat es duplicarà, estic parlant d’un horitzó de quaranta anys. Per tant, tenim marge per tirar endavant projectes que per a mi tenen tot el sentit. 

Projectes de generació?
El llibre blanc de l’energia ja deia que calia arribar a un equilibri entre el que compres i el que produeixes. Aquest equilibri  no només t’ha de garantir el preu a llarg termini, sinó que t’ha d’aportar valor afegit i treball dins del país, per a empreses d’Andorra. 

Per què és important fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques per part dels particulars?
Perquè té un impacte doble. D’una banda, contribueix a la capacitat de producció d’energia elèctrica a Andorra, a l’equilibri global del sistema, però d’altra banda té un impacte de cara al client. Perquè la part de l’electricitat que el client produeix a casa té un preu tancat que no augmenta i, per tant, també és una manera de garantir que el preu no augmenti a les cases. Al final és important sumar projectes mitjans i petits als grans projectes que estem tirant endavant.

Com ara el parc eòlic del Maià.
El parc eòlic del Maià té un potencial de producció d’uns 40 GWh, que és pràcticament la meitat de la central hidroelèctrica. Amb els  preus que hi ha ara al mercat, la diferència entre tenir-los i no tenir-los són molts diners. Per exemple, amb l’augment de preus a mercat que hem tingut de setembre a desembre, el parc ens hauria estalviat uns 3 o 4 milions d’euros de compra d’energia fora. 

Li és més fàcil a un país petit com Andorra reaccionar davant les crisis?
Sí, i per diverses raons. D’una banda, perquè els projectes a escala d’Andorra són projectes petits i per tant són més fàcils de tirar endavant que els projectes dels països grans. Això fa que puguem reaccionar de manera més àgil. Però també perquè estem connectats a les xarxes de dos països grans i això ens fa de pulmó. El que no hem de fer, malgrat aquesta capacitat de connectar-nos a fora, és adormir-nos. No hem de deixar de fer projectes que per a nosaltres tenen molt de sentit: projectes en eòlica i fotovoltaica i promoció de projectes d’autoconsum.

També estan implementant xarxes de calor en diversos indrets del país.
Hem de pensar que l’energia i l’energia elèctrica que tenim al país és un bé limitat. Hem de trobar doncs la millor manera d’utilitzar aquest bé limitat. Les xarxes de calor, que estan tenint molt bona acollida entre els clients, permeten obtenir calor de fonts com ara la biomassa o els residus de Ctrasa. Per tant, les xarxes de calor són una alternativa a la calefacció elèctrica i són una manera més eficient de gestionar els recursos energètics que tenim a Andorra.

FEDA
Albert Moles
electricitat
transició energètica
xarxes de calor
parc eòlic pic del Maià

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte