El director de Grandvalira Nevasa, Alfonso Torreño, parla del que suposa la integració d’Ordino Arcalís i del manteniment de les dues marques. Afirma que les sensacions per la temporada són positives i que la pèrdua de clients britànics es podrà compensar amb d’altres mercats. També assenyala que el món de la neu ha anat canviant i que Grandvalira s’hi ha adaptat evolucionant cap a una destinació de neu i muntanya.
Aquesta és la temporada de la integració plena d’Ordino Arcalís a Grandvalira. Què pot aportar això a cada part?
La integració és un moment clau en l’evolució de Grandvalira. Després de 15 anys és el canvi més important perquè això suposa la possibilitat de donar una oferta més al client. Per tant, a Grandvalira el que li aporta la integració és ampliar l’oferta amb una estació que té valors diferents als del Grandvalira –una estació de muntanya, més petita però que té els valors de llibertat, el freeride–. El client de Grandvalira pot esquiar ara tant a Grandvalira com a Arcalís i amb la idea de trobar dos conceptes diferents però complementaris i gestionats sota un únic paraigua. I el que podem aportar a Arcalís és el segell de qualitat que ja feia de Grandvalira una estació diferent –com l’escola, els processos i sistemes interns–. Però també és important llençar el missatge que continuarà sent una estació independent des del punt de vista de marca. Apostem per la marca Ordino Arcalís i fer-la créixer.
El fet que no estiguin connectats físicament és una dificultat?
Com que no és un únic domini hem volgut diferenciar molt bé les marques. Hem volgut fugir d’una marca que difumini la identitat de les dues estacions perquè pensem que estratègicament hem d’oferir els productes diferenciats. Hi ha una marca, que és Grandvalira Resorts, però el client percebrà dues estacions diferents que aprofiten les sinergies. Hem sortit de la línia que hi havia els darrers anys d’anar unint estacions encara que no estiguessin físicament unides perquè això no té gaire sentit. No volem enganyar el client. Hi ha clients, a més, que anaven a esquiar a Ordino Arcalís perquè és Ordino Arcalís i volem que hi continuïn anant.
Com s’ha establert el repartiment dels ingressos entre les tres societats de Nevasa?
S’ha fet un estudi, s’ha valorat totes les opcions i al final s’ha arribat a un acord perquè hi ha un model que pot reflectir força bé la realitat de Saetde, Ensisa i Secnoa. Ara tenim un temps per anar-lo ajustant. L’objectiu des de Nevasa és intentar fer créixer els dos models, Grandvalira i Ordino Arcalís, i no canibalitzar un per l’altre. El model estaria basat en volum d’esquiadors que cada societat rep.
La integració portarà una reestructuració del personal d’Arcalís?
Això qui ho ha de dir són els accionistes (Saetde i la direcció de Secnoa). Sí que és cert que trobarem sinergies entre departaments per ser més eficients, perquè tant Saetde com Secnoa tenen escoles, equips de restauració, equips de pistes.
Quin objectiu s’han marcat per aquesta temporada?
Un objectiu de creixement, tant per Ordino com per Grandvalira. En volum de clients serà complicat créixer molt més, perquè ja estem en 1,9 milions. Preveiem creixements modestos de l’1 o 1,5% respecte la temporada anterior. Però continuem apostant per fer temporada rècord perquè això ens permet continuar invertint. El nostre objectiu és anar creixent cada any.
Això també vol dir més facturació.
Sí, també esperem créixer. Aquesta temporada hem fet una inversió de 13 milions d’euros i per això necessitem tenir una base de facturació important. El creixement previst en facturació és superior al de clients. Una de les línies estratègiques és potenciar no l’ingrés per forfet, sinó el de la resta d’unitats de negoci.
El context ajuda?
Som força optimistes veient com està començant la temporada. La neu ha arribat i a tots els mercats, tant l’espanyol com l’internacional, sobretot França i Anglaterra, les xifres estan sent molt positives. Teníem la incògnita del mercat britànic, amb Thomas Cook. Ens ha afectat una miqueta perquè era un operador important. Però tant els turoperadors britànics com nosaltres hem fet esforços per continuar mantenint aquesta turoperació. Perdrem una part però al final crec que podrem anar compensant amb altres mercats. No tenim cap indicador que digui que hem d’estar preocupats.
Aquest any s’ha inaugurat el nou sector del Peretol.
És una obra molt important des del punt de vista tècnic i per al client aporta una nova alternativa. És un nou punt d’entrada i permet diversificar els clients que accedeixen a l’estació. A més elimina un dels punts negres, que era la frontissa entre Grau Roig i la resta de sectors. I també l’entorn és molt atractiu.
La plataforma de Soldeu generarà més negoci?
Es va apostar perquè no només fos un punt esquiable, sinó que tingués un servei i un producte. Pensem que pot aportar més negoci perquè Soldeu era un sector que havia crescut poc perquè depenia fonamentalment de l’allotjament, ja que no hi ha lloc per aparcar. A més, l’objectiu de cara al futur és anar creant oferta al voltant d’aquesta plataforma perquè s’entengui que és un peu de pista real.
Aquest any parlen d’Snowvolution. Cal buscar atractius més enllà de la neu?
El concepte Snowvolution explica, d’una banda, l’evolució des d’una estació d’esquí a una destinació de neu i muntanya, perquè hi ha moltes activitats més enllà d’esquiar. No volem ser només una estació d’esquí. Ja hi ha moltes estacions d’esquí. Nosaltres oferim un producte que va més enllà de baixar una pista. Això també va molt lligat a l’evolució dels gustos dels esquiadors. Avui, l’esquí ja no és tant un esport, com podia ser fa 10 o 20 anys, sinó una
activitat d’oci, on caben molts gustos diferents. L’èxit de Grandvalira a data d’avui és aquesta evolució del projecte i ho hem volgut verbalitzar dient que som una cosa diferent, és una evolució del concepte de neu històric de baixar una pista i punt.