Diari digital d'Andorra Bondia
La delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives.
La delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives.

Anna Vives: “La delegació serà útil si els catalans l’entenen com un punt de referència”


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: Facundo Santana

Anna Vives va ser presentada fa un parell de setmanes com la primera delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra. Ara ofereix la seva primera entrevista fent valdre el vincle entre ambdós territoris i la necessitat de crear una relació més fluida que beneficiï tant els responsables polítics com als 16.000 catalans que viuen al Principat.

Quin és el principal objectiu que es marca com a delegada de Catalunya a Andorra?
L’objectiu de la delegació és augmentar la fluïdesa de les relacions institucionals entre el Govern d’Andorra i el govern de la Generalitat de Catalunya i, per tant, la voluntat és fer que la delegació s’entengui com una eina de col·laboració i que tant les institucions com les persones en facin ús i puguin reconèixer la seva utilitat. És a dir, que sigui col·laborativa i útil. 

Quan diu que les persones en facin ús i reconeguin la seva utilitat, a què es refereix exactament?
Que la delegació serà útil si s’aconsegueix que les relacions entre les dues administracions flueixin més del que ho fan ara, si bé els últims dos anys s’han millorat i funcionen molt bé. Ara el que volem és que la relació s’intensifiqui i, per tant, s’espera que els vincles siguin més ràpids, més directes i més ben interpretats. La idea de qualsevol delegació és que es treballi des d’una mentalitat catalana, però amb coneixement absolut del país on s’actua, en aquest cas, Andorra. També serem útils si aconseguim que la comunitat catalana, tant els residents (16.395) com els transfronterers (1.600) com els milers de turistes que hi venen cada any, entenen la delegació com un punt de referència on poder assessorar-se i resoldre dubtes o tràmits amb l’administració del seu país d’origen.

Qui formarà part de la delegació, a part de vostè?
Serem un equip de quatre persones: un tècnic de comunicació, un tècnic de relacions institucionals, un tècnic administratiu i jo mateixa. Encara no tenim seu física, però estem treballant amb diferents ubicacions i ho resoldrem ben aviat.

Com d’important és que la delegació l’ocupi algú del territori?
 Penso que per exercir la figura de fil conductor era important que la persona seleccionada tingués coneixements de l’administració catalana i del territori sobre el qual ha de treballar, tot i que a mi m’agrada més dir del país que l’acull. La meva relació amb Andorra és una relació natural, com la de qualsevol altra persona alturgellenca, i jo, en diferents etapes de la meva vida, he treballat a Andorra i també a l’administració catalana. En aquest sentit, crec que complia els requisits.

La d’Andorra serà la delegació més important de Catalunya a l’exterior?
No hi ha cap delegació més important que una altra, perquè totes tenen la seva funció, segons les relacions entre la Generalitat de Catalunya i el país en qüestió. Probablement, això sí, Andorra sigui el país amb el qual es pot tenir una relació més intensa o, fins i tot, una relació presencial més continuada, tant pel que fa entre el cap de Govern i el president de la Generalitat com entre els ministres i els consellers dels diferents departaments. És una qüestió lògica de proximitat. Per aquest mateix motiu, justament, el volum d’acords entre Catalunya i Andorra també està per sobre de la mitjana de les altres delegacions. 

En la seva presentació es va parlar de reforçar els vincles entre ambdós territoris. És que no són prou forts?
Sí que són forts i sòlids els vincles actuals i, de fet, funcionen molt bé, però al que ens referim amb “reforçar” és, sobretot, a augmentar la fluïdesa. És el que comentava abans, insisteixo: que hi hagi algú in situ fa que s’observi i s’agilitzi  qualsevol necessitat a banda i banda de la frontera.

Durant els confinaments va haver-hi diferents mal entesos, i en alguna ocasió es va tenir la sensació que Catalunya menystenia Andorra. Això ja ha quedat enrere? 
Penso que la situació viscuda arran de la Covid està formada per un conjunt de fets que cal considerar de forma excepcional. La pandèmia va trasbalsar tot el món, tots els governs i totes les persones, i segurament  hi va haver situacions que no es van gestionar ni interpretar com s’haurien fet amb el cap fred i es farien ara.

Creu que aleshores, amb la seva figura, tot hauria anat millor?
El que és segur és que s’hauria pogut explicar la situació tal com es veia i vivia a cada banda per tal d’evitar, precisament, aquests malentesos i canalitzar les necessitats de cada moment. 

Diu que Catalunya i Andorra s’assemblen molt però tenen diferències que s’han d’explicar. 
Les similituds són molt clares: la cultura, la llengua, les tradicions... I la diferència també és essencial: Andorra és un Estat i Catalunya no. Les competències no són les mateixes i hem de disposar la col·laboració en la mesura que a cadascú li pertoqui. Però també hem de tenir en compte que Andorra és un país enclavat al Pirineu i per això és important que la delegació busqui millorar les relacions entre governs i traduir què significa viure-hi i treballar-hi.

Això té a veure amb la connexió i la mobilitat entre Catalunya i Andorra?
Sí, entre moltes altres coses. La connectivitat és un element que sempre està damunt la taula quan es parla del Pirineu. En aquests moments tenim diversos informes en fase d’estudi sobre com millorar la mobilitat a tota la regió, incloent-hi Andorra. També hi ha acords bilaterals en matèria sanitària, que aviat es faran públics, i en col·laboració i protecció mediambiental i forestal.

Sap alguna cosa sobre l’estudi de viabilitat de l’arribada del tren?
Sé que està per caure, però no puc dir res més. 

Com pretén Catalunya ‘aprofitar-se’ d’Andorra per impulsar el català?
L’estatus d’Andorra com a país i el fet que Andorra pugui accedir a tot al món amb la seva llengua oficial és molt significatiu per a Catalunya, que pot veure la seva llum a través del Principat. I això dona peu a possibles acords de protecció del català i cultural. 

Andorra
Anna Vives
Generalitat
delegació
Catalunya
catalans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte