Eleccions a Catalunya. Com es valora des de la delegació l’escassa participació dels residents catalans?
La participació, no a Andorra, a tot arreu és una llàstima que sigui baixa perquè és una oportunitat que tenim d’expressar la nostra voluntat de qui ens pugui governar i per tant és molt important exercir el dret a vot. No podem dir gran cosa més que això.
Des del punt de vista del resident a Andorra, per què és important participar en les eleccions catalanes?
Perquè votes per decidir qui ocuparà el govern del teu país durant tot el mandat següent. És important que una persona que resideix a Andorra voti a Catalunya o no? Això cadascú.
Clar, un pot pensar que el que li importa és el que passa a Andorra.
Sí, però no votes a Andorra, votes al teu lloc de procedència. Té la importància que tenen totes les eleccions, que és participar de les decisions que afecten directament sobre la ciutadania del teu país.
I t’interessa que el que estigui a Catalunya també et representi, sobretot en l’àmbit de les relacions internacionals.
Òbviament, perquè també és qui marca aquesta política exterior del govern, en aquest cas de la Generalitat, i això, com a persona immigrada, té la seva importància. Per exemple, aquests darrers temps s’ha apostat molt per l’acció exterior, mostra n’és que en aquest moment hi ha 21 delegacions del govern de la Generalitat a l’exterior. I és un tema que entenc que les persones que viuen en aquest país, com les que viuen a qualsevol part del món, els ha d’interessar, perquè el govern del seu lloc de procedència ha apostat per tenir representació al país on ells resideixen, i per tant poden tenir un element de suport al país on s’han instal·lat a viure, on han decidit guanyar-se la vida i fer el seu cicle vital.
Lligat a això, el resultat d’ahir pot afectar a les delegacions, en particular a la d’Andorra, i al seu funcionament?
És obvi que el fet d’apostar per una determinada política exterior és un projecte d’un govern, és a dir, pot haver-hi un govern que hi aposti menys, un govern que hi aposti més. L’anterior govern hi ha apostat de forma molt decidida, i d’aquí aquest creixement de les delegacions de la representació de Catalunya a l’exterior. En tot cas, són representacions institucionals que estan molt consolidades. A Andorra fa tot just un any que hi som, però hi ha delegacions que fa molts anys que estan en funcionament i que donen un servei prou important a la població, per la diàspora catalana. En el cas dels delegats, i en el meu cas en concret, som representants institucionals i treballem per una institució com és la Generalitat de Catalunya, no pas per un partit polític. Per tant, aquestes eleccions no ens han d’afectar.
Què fa i què pot fer la delegació pels residents catalans a Andorra?
És molt important destacar que la delegació d’Andorra és substancialment diferent de la resta de delegacions que la Generalitat té arreu del món. Això ja ho hem dit en més d’una ocasió, però és important remarcar-ho. Per què? Per la relació històrica que hi ha entre l’Estat d’Andorra i el territori català, aquesta coneixença mútua, els múltiples elements comuns. D’entrada, s’ha centrat l’acció de la delegació bàsicament en tres potes, que són l’acompanyament a la comunitat catalana, que és això a què us referíeu ara, les relacions bilaterals entre Andorra i Catalunya, i també la promoció del teixit social, cultural i econòmic català. Llavors, quant a l’acompanyament a la comunitat catalana, hem de comptar que és una comunitat molt nombrosa, unes 19.000 persones catalanes que viuen i treballen a Andorra, més de 1.700 transfronterers de la part catalana. I hem centrat la nostra activitat en dues accions principals fins a aquest moment, que són l’edició d’una guia d’acollida que es pot trobar al web, que és un recurs pensat com a suport als catalans nouvinguts a Andorra, que es pot trobar al nostre web, i també amb l’impuls d’una campanya recentment estrenada, que té un títol tan transparent com Amics de la delegació, i que està concebuda com una eina per establir contacte amb els catalans que viuen o treballen a Andorra, que també es pot trobar accedint al web i s’hi pot inscriure tothom que vulgui estar informat de l’acció de la delegació, d’informacions que des de la delegació es poden considerar útils per a aquesta població catalana, i també volem que sigui un canal bidireccional perquè aquestes persones ens puguin fer arribar peticions, suggeriments, propostes, neguits, el que sigui.
La principal missió d’aquests Amics de la delegació seria conèixer una mica les necessitats que pugui tenir la comunitat i alhora respondre-hi?
Correcte, aportar sobre aquestes necessitats les possibles solucions que estiguin a les mans i siguin competència de la delegació, evidentment. Aquesta campanya, que hem engegat coincidint amb Sant Jordi, pretenem que ens faciliti aquest apropament al col·lectiu català. Com deia abans, i aquesta és una de les diferències grans que té la delegació d’Andorra respecte a altres delegacions, les necessitats que puguin traslladar-nos aquests catalans a Andorra seran, segur, molt diferents a les que ens pugui traslladar un català o una catalana que viu a Sud-àfrica, el Japó o a qualsevol punt de Llatinoamèrica, perquè, evidentment, per la proximitat amb el seu lloc d’origen, les necessitats són completament diferents. Però això no vol dir que no en puguin tenir o que no ens puguin suggerir fins i tot tipus d’accions o d’activitats per a la delegació, i volem escoltar-los. Aquest registre està obert, estarà obert permanentment, i en breu ens posarem en contacte amb ells. Estem esperant també que ens puguem instal·lar a la seu de la delegació per començar-los a convocar presencialment, i que puguin veure la delegació com una eina útil per a aquestes qüestions que ells puguin plantejar-nos, i que també els puguem oferir coses que a ells els vingui de gust, sobretot això és molt important, sense interferir en res amb aquella activitat que es faci a Andorra, perquè aquesta proximitat que tenim fa que tinguem una cultura compartida, i per tant el que no farem nosaltres és posar-nos a fer coses que a Andorra ja es fan perquè són pròpies de la seva cultura.
No anirem a fer una festa de Sant Jordi, però potser sí que muntarem un acte per l’11 de setembre.
Per això mateix, per Sant Jordi des de la delegació no vam organitzar res, sinó que el que vam fer és engegar la campanya de contacte amb els catalans al país com a acció simbòlica: felicitem Sant Jordi als andorrans perquè és una festa que compartim i alhora aquest simbolisme d’iniciar el contacte amb els catalans que viuen aquí i que hi treballen.
Dues coses. Heu comentat que voleu convocar els amics de la delegació a la seu de la delegació. Quan la tindrem?
La ubicació la tenim triada. És un local que està en obres, s’estan finalitzant, i a posteriori nosaltres haurem de fer unes petites tasques d’adequació, però comptem poder-hi ser abans d’acabar l’estiu.
És imminent, doncs.
Si haguéssim trobat un local que reunís les característiques que nosaltres buscàvem, que estigués ja tot fet, hi hauríem estat abans, però no és el cas. I a la seu de la delegació, a banda de la nostra zona de treball, hi haurà una sala per acollir actes de petit format que ens ajudarà a dinamitzar la vida pública de la delegació, per fer-hi xerrades, presentacions, formacions. El que nosaltres programem, evidentment, però també allò que els amics de la delegació, sempre que no sigui massa forassenyat, ens puguin proposar.
Entenc que ha passat molt poc temps des que s’ha obert aquest registre d’amics de la delegació, però quants en tenim ja?
Doncs mira, ara en tenim més d’un centenar.
Està molt bé.
No està malament.
Estàvem parlant que l’activitat de la delegació té tres branques. Una és la de l’acompanyament...
De l’acompanyament a la comunitat catalana. I després n’hi ha una de molt important, que és la promoció d’aquestes relacions bilaterals entre Andorra i Catalunya. És a dir, això és una relació entre el Govern d’Andorra i el de la Generalitat, però també de la mateixa delegació amb altres entitats i institucions del país.
Aquesta seria la branca que a més s’assembla a una ambaixada.
Correcte. Seria una mica la part aquesta de relacions institucionals. Aquesta branca agrupa tota aquesta part de treball i de funcionament dels cinc grups de treball que es van crear a finals de l’any 2023, mitjançant els quals s’aborden els àmbits en els quals Catalunya i Andorra tenen més dossiers compartits. Aquests grups estan conformats bàsicament per experts de les diferents matèries que apliquen a cada un d’ells d’ambdues administracions, i treballen per avançar en temes que són d’interès comú, a banda i banda de la frontera.
Estem parlant...
Bàsicament de salut, d’infraestructures, de gestió energètica, de gestió de residus i de temes fronterers, de relacions frontereres.
Del dia a dia dels dos territoris.
Sí, l’últim grup és el del dia a dia, i que, a més a més, agrupa també totes aquelles temàtiques que no estan recollides en cap dels altres grups específics. Són els temes que en el moment de la creació d’aquests grups i que la delegació entra en funcionament eren els que comptaven amb més expedients compartits sobre la taula i en els que s’albirava la possibilitat de més acords futurs. Això per una banda, i per l’altra, hi ha l’establiment de relacions amb els comuns del país, així com també amb els principals actors socials, culturals, econòmics i polítics del Principat. Que això és un procés que anem fent, ens hem vist amb els comuns, encara no hem acabat del tot amb la ronda amb els comuns, però l’acabem ja, i ens anem veient amb diferents actors del país.
I l’última branca seria la promoció del teixit social, cultural, econòmic català.
De fet això és promocionar Catalunya a l’exterior, a cadascun dels països on la Generalitat té delegacions. Aquest aspecte també es veu molt condicionat per aquesta proximitat geogràfica, cultural, social entre Andorra i Catalunya. És a dir, les delegacions arreu del món impulsen un tipus d’activitats que aquí no les farem, com ja hem comentat, i l’estratègia que hem encetat des de la delegació és col·laborar o donar suport a iniciatives que ja es desenvolupen al país i que tinguin vinculació amb Catalunya d’una manera o d’una altra. Per exemple, el cap de setmana passat vam donar suport a la Fira del Bestiar d’Ordino perquè hi havia un gran nombre d’artesans catalans. Donem suport al Festival Ull Nu per fomentar la creació audiovisual en català. Donarem suport a la mostra gastronòmica d’Andorra per facilitar que hi acudeixin productors catalans que es puguin donar a conèixer i, a més a més, d’aquesta manera també nodrir de més participants l’esdeveniment i reforçar-lo. I en això estem treballant, a crear vincles amb d’altres institucions a iniciatives que ja estiguin en funcionament al país i que ens vinculin a Catalunya i Andorra. És una pinzellada del que hem fet.
Per acabar i canviant de tema, com es valora des de la delegació l’acord d’associació amb la Unió Europea que ha negociat Andorra? Com creieu que pot afectar els residents catalans?
Evidentment, com a integrants de la Unió Europea i amb aquesta vocació europeista que tenim, tots els processos d’acostament els veiem positius. Tot i això, no ens pertoca immiscir-nos en cap cas en el procés que està fent Andorra ni en les qüestions i decisions que prengui ni en el propi procés ni en el mateix acord. No donarem la nostra opinió sobre això perquè no ens pertoca.
Pot portar beneficis als catalans d’Andorra?
Tots estem esperant les traduccions, per poder-lo llegir, tot i que l’hem pogut començar a llegir, però òbviament en català l’entendrem millor. En el moment que hàgim pogut llegir la integritat de l’acord, llavors també podrem valorar. Òbviament tindrà afectacions sobre la població catalana amb la mobilitat de persones, de mercaderies, de serveis, entre d’altres coses. Però ens reservem poder manifestar-nos un cop que hem pogut fer aquesta lectura integrada i entenent-lo amb totes les paraules.