Diari digital d'Andorra Bondia
Cèlia Vendrell.
Cèlia Vendrell.

Cèlia Vendrell: “Ara podria ser un bon moment per fer una nova enquesta sobre Vivand”


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas

La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) al Comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, fa balanç dels cinc anys de la creació de Vivand. Indica que la sensació és que l’impacte és positiu però per confirmar-ho demana estudis. També critica la poca transparència amb què actua la majoria i lamenta la inacció del Comú amb la millora del subministrament d’aigua a la parròquia.

Ja fa cinc anys de la conversió de Carlemany en carrer per a vianants. S’ha assolit el resultat que s’esperava?
No ho sé. Sí que tinc la sensació, però, que no hi ha el rebuig que hi va haver en un primer moment. La gent que estava en contra de Carlemany per a vianants perquè deia que repercutiria en detriment dels seus ingressos no hi és. I això podria ser un indicador indirecte que l’avinguda Carlemany per a vianants és positiva. Amb tot, no ho puc afirmar perquè no tenim cap indicador, ja que no s’ha mesurat la satisfacció dels comerciants, hotelers i habitants. Tampoc sé quines són les expectatives que es tenien amb Vivand, perquè en un primer moment es van fer enquestes de satisfacció, que es van parar tot i que la majoria havia dit que les continuaria fent. Ara, un cop les obres estiguin acabades, podria ser un bon moment per fer una nova enquesta.

En el marc del projecte de Vivand, s’han oblidat d’algunes accions?
Hi havia moltes coses a l’inici i la sensació és que s’està fent poc. La sensació és que la persona que ha de dinamitzar Vivand està més integrada dins del Comú fent tasques generals per a la parròquia que no pas de dinamització de Vivand. De reunions per tractar de Vivand exclusivament no n’hem fet gaires. D’aquí que tinguis la sensació que l’avinguda funcionaria sola.

Ara ja estan en marxa les obres d’embelliment.
En un principi, la majoria havia analitzat que el cost de les obres fos assumit en part pels propietaris de la zona. Finalment no s’ha fet.

És una mesura una mica impopular. Creu que s’havia d’haver fet?
Això és molt impopular. Però el que és cert és que si dediques únicament els esforços a l’avinguda Carlemany la resta de la parròquia es pot sentir perjudicada. Però, com que ara hi ha més ingressos comunals, s’han pogut fer accions en altres llocs de la parròquia i sembla que no estiguin tan oblidats. Però és cert que l’eix principal sempre el posen més maco. Un exemple va ser amb l’enllumenat de Nadal. Es van reciclar llums per a les zones lluny del centre i, fins i tot, algunes no en van tenir. Cal recordar que a Terrassa, un dels exemples que se’ns posava, els comerciants participen en tot perquè finalment és un benefici per a ells. No és descomunal demanar al comerciant, l’hoteler, que participi amb un percentatge en l’embelliment. 

Han estat crítics amb les obres. Com veuen l’evolució?
Durant els quinze dies en què es va retirar el mobiliari ja van bloquejar l’avinguda perquè es van instal·lar unes barreres que impedien que la gent travessés. Això perjudica molt el comerç. Aquests quinze dies eren necessaris? Jo crec que no. A més, com que semblava que teníem prou temps, van obrir des del carrer Ciutat de Sabadell fins a les Closes. Aquesta fase va arribar la Festa Major i no estava acabada. I ara encara tenim tanques a l’avinguda quan ja havia d’estar acabat. Això, quan veus la parròquia veïna que va dir que el 4 d’agost no hi hauria cap tanca i així ha estat. Per això, amb Liberals d’Andorra vam demanar que es treballés en una zona i s’acabés. I així anar avançant sense haver d’obrir tota l’avinguda de cop. Això és el que demanem per a la segona fase. Cal que quedi clar que nosaltres no ens fiquem amb els terminis sinó que demanem que es puguin complir. Des que es va començar a parlar del projecte Vivand s’ha fallat amb la forma de fer les coses, ja que el projecte és bo. Són poc comunicatius, poc transparents i això encara es manté. 

No hi ha hagut cap millora?
És el tarannà d’aquesta majoria. Sí que fem reunions però el dia a dia del Comú el desconec. Ells saben el que ens diuen i no ens diuen. I hi ha coses que a la llarga se saben, o no. 

Una altra qüestió que s’arrossega des del mandat passat són les millores en el subministrament de l’aigua a Escaldes-Engordany. A banda del fet que el cònsol menor ha passat a ser president de Capesa hem vist massa pocs canvis?
El Comú encara no ens ha comunicat de forma oficial que el cònsol menor sigui president de Capesa. Aquest és un tema en el qual he estat molt a sobre i molt pendent però els resultats han estat molt minsos. Per això, al final penso que ja ens hi posarem més endavant perquè és un tema que m’ha perjudicat fins i tot la salut. Jo no puc fer més del que he fet. Fa un any semblava que havíem de fer una gran revolució a Capesa, amb l’ampliació de capital i la direcció de Capesa, però no ha passat res. El tema de Capesa, per mi, és important de solucionar. Perquè no està resolt. El segon dipòsit el continuem sense fer funcionar de forma permanent quan al mes de gener ja havia d’estar funcionant. Per tant, he conclòs que qui ha de posar-hi ordre són els cònsols, que tenen més força que jo. Jo sempre estaré a la seva disposició.

Per què aquest bloqueig?
No sé perquè no s’avança.

I l’ampliació de capital s’ha de fer sí o sí?
Capesa necessita diners. Per  què no tenim el dipòsit acabat? És un problema de diners o no ho sabem fer? Tot i que Capesa té un crèdit.

També urgeixen les noves captacions?
Són necessàries. Continuo dient el mateix de sempre perquè res ha canviat. Al setembre farà un any que vam anar-hi a fer una visita amb la Rosa Gili i se’ns va comentar que el ministeri de Salut estava en fase d’acreditar aquests fons i ara no sabem en quina fase està. Amb tot, els estudis són llargs i per això vam fer un vot de confiança. Ara estem a l’espera que se’ns informi.

El Comú està desatenent les seves competències amb la qüestió de l’aigua?
El Comú té delegada la competència de l’aigua a Capesa, que és una empresa privada. Esperem que el Comú, tenint ara la presidència, agafi decisions més resolutives i que aquest tema avanci. Si el podrà fer avançar, això ja és una altra cosa.

Diversos conflictes han sorgit al servei de Circulació comunal. Comparteix la gestió de la majoria amb relació a la mútua dels agents?
La creació de la mútua ja es va aprovar amb el nostre vot en contra, perquè no vèiem clar que fos constitucional la seva aplicació, ja que s’obligava els agents a afiliar-s’hi quan la Constitució diu que tu et pots afiliar si vols o no a les associacions, mútues... A més, estàvem creant aquesta mútua perquè el Comú no volia pagar una assegurança, ja que en aquell moment s’havia eliminat l’assegurança complementària a tots els treballadors. A mi, una de les coses que em feia por és que, si mai teníem un accident laboral greu amb diversos agents implicats, el Comú hauria de pagar i per això ens podria costar més car. No se’ns va fer cas i ara veiem que el Comú haurà de desfer la mútua i pagar els diners aportats pels agents.

Últimament també ha transcendit el mal ambient laboral al servei de Circulació. Ha millorat amb la contractació d’un director per al departament?
Sobre aquest tema no hi tinc res a dir. No hi vaig ser present quan van tenir lloc els fets i no soc jo qui ha de fer cap judici de valor sobre el que ha pogut passar. Si una persona es creu que ha estat maltractada per una altra té tot el dret de presentar una denúncia i la persona denunciada té el seu dret de defensar-se. És un tema que està a la Batllia i crec que no ens hi hem de posar. El que sí que demanem és que s’aclareixi el que ha passat i que hi hagi la millor resolució del cas possible.

Ha millorat l’ambient des de la incorporació del director?
Semblaria que sí. 

En l’àmbit polític s’havien pres totes les mesures per assegurar el bon ambient laboral?
La senyora cònsol sempre ha dit que hi ha estat molt a sobre i que vigila el servei de molt a prop. Però per saber si ha estat així cal ser-hi sempre present. La cònsol va fer confiança a dues persones, que són les responsables del cos. Amb elles sempre he tingut un tracte cordial i amable tot i que és possible que amb els companys el tracte sigui un altre. Són situacions de treball que no són fàcils i, a més, cal saber gestionar l’interior del cos i l’exterior. Per això, és evident que hi hagi tensions laborals. El que no sé és si s’ha faltat al respecte però el que sap greu és que s’hagi arribat a aquesta situació i que no s’hagi pogut parar des del Comú. Si la cònsol es va prendre aquesta situació prou seriosament, no ho sé. En tot cas, vam veure bé que s’optés per incorporar una persona externa al cos per analitzar què passava, ja que semblava que el problema era més que res de relació entre persones i d’organització. Això s’havia de tallar.

La cònsol major s’ha manifestat a favor d’aparcar l’heliport. Com rep aquestes declaracions?
Estic contenta amb les declaracions de Trini Marín. És fantàstic i genial que la senyora Marín declari que s’hauria d’aparcar. Perquè ja era hora que declarés alguna cosa amb relació a l’heliport. Sempre havia dit que es pronunciaria quan tingués estudis. Aquests estudis que esperava no han arribat, o potser els té ella i jo no els tinc. I s’ha pronunciat. Doncs enhorabona. Estic molt contenta que s’hagi pronunciat i en el sentit en què ho ha fet, ja que si ella ho diu dona més força. Perquè tothom havia vist des d’un inici que l’heliport en aquella zona duia moltes dificultats.

 

 

“No descarto fer el salt a la política nacional però no sé si aquest pas el faré ara”

 

Abans ha parlat de manca de comunicació i transparència per part de la majoria, una crítica que se sent sovint des de les oposicions comunals.

No pot ser que, perquè la Llei electoral fa que els comuns tinguin sempre majoria absoluta encara que una candidatura perdi d’un vot, l’opinió de la minoria no valgui per a res. Per això, no fem reunions amb la freqüència amb què n’hauríem de fer. Perquè el vot de l’oposició no influencia per a res. És a dir, tant si vas al consell de Comú com si no,  és el mateix. Cantis o ballis, és el mateix. A l’oposició no l’han necessitat mai per poder governar. 

Com caldria funcionar?
Es diu que els comuns han de ser governables però els comuns es poden governar amb pactes. Per exemple, en el cas de l’avinguda Carlemany per a vianants es podria haver arribat a acords i potser s’haurien pogut fer les coses de forma diferent. A mi no em fa por tenir oposició. Com tampoc em fa por en l’àmbit empresarial tenir competència. Si tens un monopoli és bufar i fer ampolles, no et preocupes gaire i omples els calaixos cada dia. En canvi si tens competència has de ser més enginyós, has de treballar i has d’estar millorant constantment i això és positiu. I tenint una oposició que tingui el seu pes en la presa de decisions, no com ara que no en tenim, les coses canviarien i els projectes podrien tenir altres enfocaments. Perquè escoltant diferents punts de vista es pot millorar un projecte. Cal recordar que les majories absolutes, a tot arreu, tenen una arrogància, es creuen superiors a tot. I contra tu, qui s’hi pot oposar? A menys que algun dels teus es mostri contrari amb alguna decisió... Però això no passa aquí. Aquí tots aplaudeixen.   

Quin és el futur polític de Cèlia Vendrell?
Jo ara per ara estic al Comú d’Escaldes-Engordany. Però és cert que on realment fas política és al Consell General. Als comuns és gestió comunal, i si estàs a l’oposició fas presència al consell de Comú i a les comissions, que són molt tècniques. 

Aleshores, de cara a les properes eleccions generals la podríem veure en una llista.
No ho sé. És un tema que ja veurem. No ho descarto però no vull dir que sigui un pas immediat que faci. No sé si aquest pas el vull fer ara o d’aquí a quatre anys. Tinc temps, no estic al final de la meva vida útil. Però sí que és cert que el Consell General m’atrau. 

 

Cèlia Vendrell
PS
Partit Socialdemòcrata
vivand
Carlemany
Comú d'Escaldes
Capesa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic