Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Conxita Marsol: “En l’oposició al telefèric veig una maniobra d’un sector força política”


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, explica que durant aquest any ja es començaran a materialitzar alguns dels projectes amb què va guanyar les eleccions comunals. També es mostra decidida a tirar endavant el telefèric del pic de Carroi malgrat l’oposició, i explica que a finals d’any ja es podrien començar a prendre decisions. També diu que aviat hi haurà notícies del multifuncional.

Una de les primeres accions del seu mandat haurà de ser aprovar el pressupost del 2020. Quines seran les línies mestres?
És un pressupost relativament continuista i començarà a donar compliment a algunes de les propostes que vam introduir al programa electoral. Les despeses de funcionament són molt elevades al Comú d’Andorra la Vella, i en aquest sentit serà continuar amb el dia a dia. En inversió, es preveu començar a treballar en la plaça de la Rotonda, en les separatives de Gil Torres, en el vial de Doctor Vilanova. Hi ha inversió però és el primer any, i per molt que tinguem una voluntat continuista, és un equip nou i hem d’anar preparant el terreny per poder començar a funcionar.

Una de les grans propostes és el telefèric del Carroi. L’oposició que ha generat li farà canviar d’opinió i consultarà la ciutadania?
El Comú es mantindrà amb el que va exposar al programa electoral, que diu clar i català que convocarem el concurs del pic de Carroi, obrirem els plecs i aleshores els posarem a informació pública. A partir d’aquí, escoltarem els ciutadans de la parròquia d’Andorra la Vella i en funció del que ens diguin els ciutadans, de quants siguin, valorarem com actuar. És molt difícil que ara les persones es puguin manifestar sobre un projecte que no coneixen, ni saben què afecta, ni si serà un telecabina o un telefèric. Demano que deixin presentar el projecte i aleshores escoltarem i decidirem.

Ha fet èmfasi que escoltarà només els ciutadans d’Andorra la Vella.
Entre els que s’hi oposen hi ha molta barreja. Ara hem rebut les firmes i hem encarregat que se’ns faci una anàlisi per saber quants andorrans, quants residents, quines edats, si són residents a Andorra la Vella o no per saber qui representen aquestes firmes. Quan tinguem la informació farem una roda de premsa o una reunió pública per explicar com anirà el projecte. I quan les empreses hagin presentat les propostes tornarem a explicar-lo. A partir d’aquí serà més fàcil pronunciar-se. Ara, jo hi veig una maniobra per part d’un sector força política. Hi ha partits que no saben perdre i tot i que durant la campanya electoral no van esmentar per res aquesta qüestió, i que abans de la campanya havien manifestat que no ho veien malament, ara hi ha una gran part d’interès polític en aquesta qüestió, tot i que no dic que tothom tingui aquesta motivació. Abans de posar cap pedra, els ciutadans es podran pronunciar.

Com?
Posarem els projectes a informació pública i tothom hi podrà  fer observacions, que valorarem.

El concurs, per quan?
La fase més tècnica del plec està força redactada però la part més jurídica està pendent. No tenim determinat el gabinet d’advocats que hi treballarà. Cap a la primavera podríem tenir el plec i després caldrien quatre o cinc mesos perquè les empreses poguessin presentar les ofertes. I tot seguit caldrà temps per estudiar-les. Tenim tot aquest any per a aquesta fase i a finals d’any s’hauran de començar a prendre decisions.

La sortida que té més números és la de Prada Casadet? 
Com a terreny públic té força números aquest terreny, perquè és una zona molt cèntrica i hi ha molts aparcaments. També té números el de l’aparcament dels Pouets. I fins i tot Santa Coloma. El Comú determinarà dos  o tres indrets al plec, però també es deixarà lliure per proposar algun terreny privat. 

A Prada Casadet també s’està negociant amb Govern per ubicar-hi el multifuncional.
S’està tancant en aquest lloc i a la Margineda. Estem parlant amb el Govern però falta un mes i mig perquè puguem explicar més coses sobre aquest tema i potser l’indret i tot. Hem posat els dos terrenys a disposició del Govern mentre hi hagi un equipament amb aquesta finalitat. Necessitem aquest multifuncional com també el telefèric.

Condicionarà el fet que el telefèric surti d’allà?
No. Hi cap tot. I una de les condicions que hem posat al Govern és que si finalment s’acaba fent el multifuncional davant del Govern hi ha d’haver l’espai per a la possible sortida del telefèric. 

El Comú també s’ha mostrat obert a cedir terrenys al Govern per construir habitatges. Ja hi ha acord?
Ja m’he reunit amb el ministre pocs dies i hem posat sobre la taula tres possibles ubicacions –la de Borda Nova, Mestre Xavier Plana i la de la Margineda–. El Govern les està acabant d’estudiar i aviat ho farem públic. 

Quants habitatges podran encabir?
Això dependrà de les capacitats del Govern per fer aquest habitatge i les necessitats que consideri que hi ha, però els terrenys són grans. Hem d’anar de pressa perquè la necessitat hi és.

Es preveu reduir els impostos de construcció per afavorir la creació de pisos?
No podem reduir més. Seria una reducció simbòlica. Per habitatge de lloguer tenim una bonificació del 90% a nivell de drets de construcció. Només al programa portàvem demanar al Govern una modificació legislativa per reduir a menys del 5% la cessió pels edificis de lloguer a un preu màxim. Amb la rebaixa del 15% al 7% que vam aprovar vam aconseguir activar la construcció, però és veritat que els edificis que s’estan construint a la parròquia majoritàriament són per a venda i per a lloguer tan sols n’hi ha tres o quatre. 

Com queda Demòcrates després de les eleccions comunals i la posterior sortida d’Antoni Martí?
Hem consolidat quatre comuns quan ens presentàvem a cinc. Hem fet un molt bon resultat i veig que som un partit que continua generant confiança al país. Venim de guanyar unes generals i ara venim de guanyar unes comunals. És cert que governar desgasta. Però els ciutadans ens han demostrat que ens tenen confiança. A Andorra la Vella hem guanyat per 500, a Ordino per un resultat fabulós, a Encamp també, i a Escaldes-Engordany només hem perdut per deu. Per tant, on hem guanyat ho hem guanyat molt bé i on hem perdut quasi hem guanyat. Em sap greu no haver pogut mantenir Escaldes. Però no és fàcil. A Andorra la Vella sabem el que és lluitar políticament amb el Partit Socialdemòcrata i per això vam fer esforços per mantenir el projecte per a Andorra la Vella i assegurar-nos que podíem guanyar aquestes eleccions. D’altres parròquies ho van veure diferent i el resultat no ha estat igual. Però tots hem tingut la llibertat de fer-ho com hem cregut més bo per a les nostres parròquies.

Conxita Marsol: “En l’oposició al telefèric veig una maniobra d’un sector força política”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic