Va marxar d’Andorra amb 15 anys com a estudiant i la carrera professional la va portar cap als Estats Units, on el sector de la biotecnologia estava molt més desenvolupat que a Europa. La falta d’oportunitats laborals li ha impedit tornar al seu país, però ara celebra l’aposta de Grifols per fer un centre de recerca, que confia que pot ser una bona alternativa per diversificar l’economia del Principat.

Ha tingut alguna oportunitat de tornar a Andorra? Si és així, per què no ho ha fet?
Vaig decidir seguir la carrera que m’apassionava, que era la recerca mèdica i també la biotecnologia, però això em va presentar un dilema, ja que era una activitat que en aquell moment no era possible a Andorra. Sempre he pensat a tornar, però no ho he fet perquè aquí no hi havia la infraestructura favorable per a la recerca i la biotecnologia. Ara sembla que canvia. 

Com valora el projecte del centre de recerca de Grifols?
Em sembla molt positiu i important per al futur del país. Crear aquest centre amb una empresa de l’envergadura de Grifols dona molta credibilitat al projecte i una garantia d’èxit per al futur.

Recerca, biotecnologia... els camps lligats a la ciència i la salut són el camí a seguir per diversificar l’economia?
Sempre he pensat que seria una molt bona idea per a Andorra. El país té una població emprenedora que s’ha sabut adaptar al canvi moltes vegades en el passat i a més té avantatges econòmics i financers que permeten aquesta diversificació. Això no vol dir que hàgim d’oblidar les activitats clau de la nostra economia com són el turisme o l’agricultura. Tampoc vol dir que la biotecnologia sigui l’única solució. Penso també que el sector tech es podria desenvolupar, però no es pot negar que la pandèmia ens ha demostrat que una economia no diversificada és una economia fràgil.

S’han deixat massa de banda, fins ara, camps com ara la recerca o la biotecnologia? Fem tard intentant apostar per aquest camí o la pandèmia obrirà més portes?
No, ara és el moment oportú. No només a Andorra, arreu del món la pandèmia ens ha fet adonar que la salut és el més important i ha donat empenta al sector de la biotecnologia de manera global. La pandèmia també ha estat un gran motor de canvi i d’innovació. Quan tot va bé, per què canviar? Però quan les coses no són com eren abans, ens fa reflexionar i ens estimula la creativitat.

El plantejament del Govern i de Grifols és que sigui un centre que permeti atraure talent. L’efecte crida funcionarà?
Penso que és una proposta molt atractiva i crec que sí que funcionarà. Andorra té moltes coses positives a oferir, sobretot en un moment on la qualitat de vida, la seguretat o el sentit de comunitat són molt importants, ja sigui per a científics o per a emprenedors. A més, una vegada s’han creat uns fonaments sòlids, es pot construir a partir d’aquí. Aquest pas era el més difícil de fer i ja que s’ha fet, s’ha de tirar endavant.

I per a la gent del país, joves investigadors, pot ser una bona oportunitat?
Espero sincerament que els joves investigadors del país no hagin de prendre una decisió difícil com vaig fer jo i que podran tenir una carrera en biotecnologia sense haver de marxar d’Andorra. Per a la nova generació això serà fantàstic.

Es farà investigació en immunologia. Què li sembla? És un dels camps amb més projecció?
La immunologia és un sector molt important. No només per la Covid-19 i les malalties infeccioses, sinó també per moltes altres malalties. La majoria de les malalties cròniques que ens afecten, ja siguin malalties del cor, càncer, diabetis, Alzheimer... tenen en comú a la base un problema d’inflamació i això està lligat a la immunologia. Un exemple concret en l’oncologia és el desenvolupament d’immunoteràpies que estan donant resultats molts prometedors. Això no vol dir que sigui l’únic sector que s’hagi de considerar, però és una bona estratègia per obrir les portes a la biotecnologia.

També pot donar respostes contra el SARS-CoV-2?
Sí. El desenvolupament molt ràpid de vacunes contra la Covid-19 és gràcies a la recerca en immunologia, que ens ha donat informació sobre el comportament del virus quan ataca les cèl·lules humanes i a partir d’aquí s’han pogut desenvolupar estratègies de vacunes i també de teràpies.

Alguns investigadors del país creuen que amb Grifols es posarà una llavor que servirà per crear tot un ecosistema al voltant. Ho comparteix?
Hi estic completament d’acord. Ho veig com un bon principi. Tots els centres de biotecnologia han començat amb un projecte que després ha donat la possibilitat de crear-ne un altre i un altre i d’aquesta manera s’ha creat una indústria important que permet salvar vides, crear nous llocs de treball i tenir un efecte positiu a nivell econòmic. L’important és començar i obrir les portes a la creativitat i la innovació.

No puc acabar sense preguntar-li per la vacuna en què estaven treballant. Com està el projecte?
La vacuna que estem desenvolupant, Arcturus, continua la recerca clínica i comencem la fase tres en diversos països. Encara que als Estats Units i a Europa hi ha hagi accés a vacunes com Pfizer, Moderna i AstraZeneca, hem de reconèixer que encara no ens n’hem sortit i hi ha països en situacions molt dramàtiques.