Diari digital d'Andorra Bondia
 La consellera d’Agrupament Encampadà al Comú d’Encamp, Esther Vidal.
La consellera d’Agrupament Encampadà al Comú d’Encamp, Esther Vidal.

Esther Vidal: “Fins que no ens recuperem de la crisi, hem de fer pinya i ajudar”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La consellera de la minoria comunal d’Agrupament Encampadà fa repàs dels primers nou mesos de mandat, molt marcats per la pandèmia de la Covid-19. Esther Vidal destaca la bona sintonia entre l’equip de govern i les oposicions, assegura que s’escolta les seves propostes i mostra certa preocupació per la situació econòmica tenint present la incertesa que presenta el context actual.

Quin balanç fa dels nou mesos de mandat?
Amb la crisi que hem tingut hem dedicat tots els esforços a pal·liar la pandèmia i ajudar la gent que ho necessiti. I a nivell polític, totes les nostres propostes s’escolten i des que va sortir la Covid anem tots a l’una.

Té bona relació amb la majoria i l’altre grup de la minoria?
Sí, sí, completament. I se’ns ha donat veu i se’ns escolta.

De totes maneres no ha tingut una entrada en política fàcil.
No, realment. Però ni nosaltres ni tot l’equip comunal. Ningú s’esperava tenir aquesta entrada de mandat marcada per la Covid i ens hem hagut d’adaptar cada dia a la novetat que teníem.

Vostè és funcionària en excedència. Es veu diferent el Comú com a consellera que com a funcionària?
Com a funcionària ja havia assistit a algunes comissions, però és cert que t’amplia més la mira. No és massa diferent, ja sabia com es treballava al dia a dia i les decisions que es prenien. Però ser funcionari repercuteix en un altre nivell.

En què creu que s’ha notat la presència d’Agrupament Encampadà al Comú?
Hem donat una visió més àmplia del poble. Com diu el nostre nom som un agrupament de gent de diversos partits o gent apolítica que volia aportar el seu gra de sorra i no se sentia representat en el Comú que hi havia ni en cap altre partit. Per tant som la veu dels que no se senten representats en altres partits.

L’agrupació ha tingut activitat o estan aturats?
Inicialment vam tenir molta activitat, però amb la Covid ens vam trobar pausats. Ara hem reprès les reunions.

I quins objectius tenen en ment? Encara que la Covid pugui condicionar...
Nosaltres estem a la minoria  i intentem aportar les nostres idees i normalment s’accepten. Si podem intentem aportar allò que portàvem al programa. Està clar que hi ha una majoria, però se’ns escolta. Per exemple, en el pla de xoc. Totes les aportacions que vam fer van ser escoltades.

Com valoren l’actuació de la majoria fins ara?
Crec que estan seguint una bona línia i sobretot amb el tema Covid. I com he dit, anem tots a l’una, fins que no ens recuperem d’aquesta crisi hem de fer pinya per ajudar el poble com sigui.

El pla de xoc que es va aprovar serà suficient?
És que tampoc sabem quant durarà la pandèmia. Estem treballant sobre la marxa. Si ens diguessin que s’acaba, demà podríem fer una valoració, però no sabem quan s’acabarà. Ens haurem d’anar adaptant a cada moment i si cal més, se’n parlaria.

Han tingut ocasió de parlar amb comerciants i empresaris per saber la situació en què es troben  i si realment les mesures els han ajudat?
Al Pas han tingut uns molt bons mesos de juny i juliol, han sigut excepcionals, com feia anys que no tenien. Suposo que en estar tants dies tancats, en reobrir la frontera els turistes han vingut en massa. A Encamp és diferent. Hem intentat dinamitzar amb mercats, curses... amb tot el que sigui per donar vida al poble, tant a hoteleres com al comerç. I per ara sembla que ha funcionat.

Els preocupa la situació econòmica del Comú? Es va tancar el segon trimestre amb 806.000 euros de dèficit.
Sí que preocupa. A més, es va fer la transferència al Govern per al fons de solidaritat d’1,5 milions. No és que ens faci anar malament, però són diners i no sabem què ens espera. 

Calia haver esperat més per fer l’aportació o fer-la d’inferior quantitat?
No, no crec que ens haguéssim d’haver esperat quan tots els comuns també l’han fet. Sí que al seu dia vaig demanar que voldríem saber el retorn que ha tingut la parròquia d’aquesta aportació. Està clar que s’ha de ser solidari si tothom és solidari, i que és per a un benefici social i públic, però s’ha de saber el retorn a la parròquia. El poble n’ha d’estar informat, ha de ser una cosa transparent.

La parròquia aguantaria un mal hivern?
Un mal hivern seria terrorífic. De totes maneres, tinc esperances que no sigui un mal hivern, que vingui el turisme i que puguem anar fent vida mitjanament, amb restriccions, però anar fent, perquè si no seria una fatalitat.

Fa anys que s’intenta reactivar la parròquia. Han vist algun canvi?
Desgraciadament la situació és la que és, els negocis intenten subsistir com poden. Sovint es diu que Encamp és una ciutat dormitori perquè molts comerços tanquen el cap de setmana. Llavors el cap de setmana, quan  la gent surt, no hi ha tanta vida. No és com al Pas que està obert tots els dies. Tot i la sensació, l’activitat hi és.

Ja per acabar. El Prat Gran. Els pròxims dies s’ha de triar el projecte del nou parc. Han vist les propostes?
Sí, vaig assistir a l’obertura de plecs. Hi ha 9 projectes i tots són molt interessants. Ara estem esperant la nota tècnica, que es faci la valoració i després es votarà. Esperem que es pugui fer sense problemes perquè era un punt de trobada important, un punt neuràlgic que es troba molt a faltar.

Esther Vidal: “Fins que no ens recuperem de la crisi
hem de fer pinya i ajudar”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic