Diari digital d'Andorra Bondia

Eva Sansa: “Hi ha d’haver un abans i un després una vegada enllestida la desviació”


Escrit per: 
Albert Belis / Imatge: Xavi Casals

Entrevista a la candidata de CC + Demòcrates + Ind. de la Massana

Per què es presenta?
Quan l’Olga [Molné] va anunciar que no volia continuar per qüestions personals, ella mateixa i el partit em van demanar encapçalar la llista. Llavors ho vaig parlar a casa, sobretot amb el meu sogre, que és el pilar de la família, qui talla el bacallà, i per a mi és rellevant el que pensi. Vaig veure que li feia il·lusió i vaig decidir que endavant.

Fa quatre anys anava a la mateixa llista que el seu adversari d’ara. Es fa estrany?
En plena campanya estem asseguts a la mateixa taula en junta de govern amb els membres de la majoria. Es fa molt estrany que algú amb qui has engegat projectes i has treballat conjuntament, ara se’ns presenti en contra. La veritat és que no és gaire còmode, però ho porto bé perquè tinc la consciència tranquil·la de tot el que s’ha fet, i si ell ha canviat la manera de pensar, és completament respectable.

Creu que això afecta la campanya?
Crec que s’ha de fer una campanya sana i evitar la confrontació. Cadascú té la seva ideologia, però aquests dies ens hem de respectar els uns als altres i fer una campanya en positiu.

La veritat és que en alguns temes coincideixen.
És normal que coincidim, perquè hem estat transparents amb els consellers i la ciutadania. Ell disposa de tota la informació i ha pogut constatar de primera mà els neguits.

És optimista o creu que hi ha partit i cal picar pedra?
Hem de ser humils i treballar al màxim, no dono res per guanyat. Al revés, al meu equip els dic que hem de treballar i convèncer l’elector, i a partir d’aquí ja veurem el dia 17. El que més em reconforta és la feina que s’ha fet aquests quatre anys. Es pot fer un balanç positiu del mandat tot i la pandèmia.

Per què el lema ‘La teva veu és el nostre compromís’?
Hem estat persones bastant properes a la ciutadania i el lema té aquest significat. Escoltem els ciutadans, estem a prop d’ells i intentarem donar resposta a tot el que ens demanin.

Com poden combatre l’abstenció?
És complicat perquè la política no arriba a tothom o no agrada a tothom. Hi ha gent que no hi té interès, que s’hi ha desvinculat i és molt difícil captar aquest electorat. Però al final, que hi hagi algú que et representi i que puguis escollir és important. Volem portar al Comú els joves quan fan 18 anys, amb l’objectiu que s’interessin per la política i les institucions.

Redissenyar el nucli urbà un cop estigui fet el vial. Ens ho explica?
En el moment en què el vial estigui fet, hi haurà una disminució notable del trànsit a la Massana. En aquest punt, hem de pensar com hem de ser en el futur. Així, encarregarem un projecte en què es prioritzi fer zones verdes i de vianants o més equipaments, des de l’entrada i fins al final del poble. Hi ha d’haver un abans i un després, i ara hem de treballar en la Massana del futur.

Per Forné la prioritat és reformar el pla d’urbanisme. Per a vostès també?
Evidentment que és prioritat. De la mateixa manera que ell ha vist que hi ha hagut un creixement urbanístic important, nosaltres també l’hem vist, però actualment és el que ens permet fer el pla d’urbanisme. Des de Govern se’ns ha demanat que fem uns estudis de càrrega, els hem encomanat i al març els tindrem. A partir d’aquí, de seguida treballarem en la revisió del pla d’urbanisme, ja que no es pot fer una revisió sense tenir uns criteris clars de creixement.

Què esperen que diguin?
El que ens diran és a quanta gent més podem abastir amb els recursos hídrics que tenim, quants vehicles poden passar per la parròquia amb les infraestructures de què disposem, o fins on poden créixer les depuradores o el sistema sanitari.

Per combatre la sequera, el que s’ha fet és suficient o cal anar més enllà?
Fa 20 anys que no s’havia fet cap inversió a la xarxa d’aigua, no per falta de voluntat, sinó per manca de pulmó financer. Així, no s’han pogut fer les actuacions necessàries per anticipar-nos a problemes com aquest. Ara bé, hem invertit en la xarxa prop de 4 milions. Gràcies a això, no hem hagut de prendre mesures encara més restrictives de les que hem pres. Hem de tenir més fonts de captació a banda d’Arinsal i començar la segona fase d’actuacions perquè no torni a passar el que hem viscut.

Què poden fer els comuns per l’habitatge?
Ho hem desencallat amb dos edificis, que encara s’han d’acabar per dins. Si tot va bé, començaran les obres i hi haurà disponibles uns 70 pisos. Hem estat proactius i hem treballat amb el Govern. A més, posarem a disposició de l’Executiu un terreny on es pugui construir a preu assequible.

Hi ha divergència amb Amb Seny sobre l’heliport de la Caubella. Com ho veuen?
El nostre objectiu principal sempre ha estat treure l’heliport del centre de la Massana. Per això la Caubella va ser proposta nostra, és necessari un heliport nacional i pot ser un complement per a l’estació.

Què li falta a la Massana per ser més atractiva?
Connectar els pobles de la parròquia entre si. A la gent ara li agrada passejar i han de poder anar amb facilitat de poble a poble amb seguretat, amb unes bones voreres.

Una cosa bona i una cosa dolenta de Forné?
La dolenta, no accepta un no per resposta. Si vol alguna cosa, ha de ser com ell vol. La bona, és participatiu i de vegades fa aportacions molt positives.

LA FINESTRA INDISCRETA
47 anys, casada, dos fills; estudis superiors de Filologia catalana i castellana

Viu en un pis de lloguer o de propietat? 
De propietat

En té algun de llogat? 
Dos de llogats

Cotxes familiars? 
M’agraden molt els vehicles clàssics i per això en tinc quatre. I també tenim tres turismes

En quina llengua parla a casa? 
Català

Xarxa social de referència? 
Instagram

Quantes hores dedica al mòbil? 
No ho vull saber

Costa Daurada o Costa Brava? 
Costa Daurada

Sala de cine o plataforma, sofà i manta? 
Amb les amigues anem al cinema cada divendres, i a casa, mirem pel·lícules amb el meu marit

MoraBanc o FC Andorra? 
Els dos

Cuina o li cuinen? 
Cuino jo

Plat favorit (només un)? 
Escudella

La cançó de la seva vida? 
'Do you remembe'r, de Phil Collins

I la pel·lícula? 
'Intouchables' (2011)

Albert Villaró o Iñaki Rubio? 
Els dos

Existeix vida intel·ligent allà fora? 
No

I a la Terra? 

eleccions
CC
entrevista
Sansa
la Massana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte