El nou cònsol major de Canillo, Francesc Camp, arrenca mandat amb la voluntat de “donar continuïtat al projecte engegat per Josep Mandicó i el seu equip” però també amb la idea de treballar “ja des d’ara” en la renovació del contracte del Palau de Gel, el pla d’urbanisme i la qüestió de l’habitatge, tres temes que considera “urgents”. Quant a organització, Camp uneix en una sola comissió les àrees de turisme i cultura.

Un cop constituït el nou Comú, ja té definida l’organització de les comissions?

Sí, hi estem treballant. Estem fent alguns canvis respecte a les comissions que hi havia fins ara. Volem crear una comissió que agrupi tot el que són les àrees relacionades amb turisme i les relacionades amb cultura, que fins ara estaven separades. Turisme i cultura és un binomi que aquí a Canillo volem potenciar. Quan parlem de turisme parlem sobretot de turisme de muntanya, de neu a l’hivern i de muntanya a l’estiu, i entenem que l’oferta cultural pot complementar aquesta oferta turística. 

Farà més canvis?
Sí, hi havia també la comissió agricultura i nosaltres hi afegim també tot el tema de medi ambient perquè tant a nivell d’estalvi energètic, d’energies renovables, de gestió de residus i tot el que és a nivell paisatgístic hi ha moltes propostes sobre la taula que volem impulsar i cal una comissió per dur-ho a terme. 

Volien incidir en els joves.
També hi havia una única comissió de social i nosaltres en crearem dues. Una que continuarà sent la que duu a terme la  relació amb la gent gran i amb les famílies que pels motius que sigui necessiten algun tipus de suport per part del Comú, i una segona que serà la de joventut i esports, que estarà més en contacte amb el jovent i a la vegada assumirà les àrees relacionades amb els infants de 0 a 18 anys, ja sigui l’escola bressol, l’esplai o el Punt Jove. Però sobretot amb una relació directa amb el jovent per implicar-lo una mica més en les activitats que es facin a la parròquia i que hi participin. 

La resta es mantindran?
Es mantindrà òbviament la comissió de finances així com les d’urbanisme i obres i serveis, i la d’administració on afegim també noves tecnologies perquè sí que hi ha la voluntat des del Comú d’avançar molt en la seva digitalització i en la reducció del consum i l’ús del paper així com també de fer un web més funcional, que cada vegada més es puguin fer més tràmits en línia, tant de tràmits del ciutadà com de procediments interns del Comú. 

Quines són les principals línies de treball?
Evidentment donarem continuïtat al projecte engegat per Josep Mandicó i el seu equip. Així, tots els projectes que estan a mig fer els acabarem, i aquí, i tot i que hi ha moltes petites coses, em refereixo sobretot a dos grans projectes com són iniciar la construcció i acabar-la en el termini màxim de dos anys de l’aparcament cobert de Ransol de 225 places, que ja està adjudicat, i els ponts tibetans de la vall de Montaup i la vall del Riu. 

Cal aprovar el pressupost.
Sí, i l’hem d’aprovar al més aviat possible. El cònsol menor i alguns consellers s’estan veient per acabar d’ajustar algunes partides dins d’una base global que ja ens ha definit l’anterior Comú. Hem de veure si, tenint en compte alguns projectes que volem tirar endavant aquest any, caldrà modificar alguna partida, però el gruix del pressupost ja queda molt definit. El pressupost que reflectirà ja el que vam dir que volíem fer aquest mandat serà el del 2021, per tant aquest 2020 tenim tot l’any per definir molt bé en cada àrea de treball quins projectes es poden fer cada any i calendaritzar-los en funció del cost que tinguin i també de l’import que tingui disponible el Comú a nivell d’inversió i despesa. I més enllà de les obres, hi ha tres temes urgents que hem de començar a treballar ja des d’ara, com és la renovació del contracte del Palau de Gel, el pla d’urbanisme i el tema de l’habitatge. 

El contracte del Palau de Gel acaba aquest any.
Sí, acaba al desembre. I cal renovar-lo si volem reactivar el Palau de Gel, donar-li una funció no només social, que la té amb els clubs esportius de la parròquia, i també turística amb la pista de gel que funciona molt bé a l’hivern. Però a més d’això volem que torni a tenir, perquè la va tenir als anys 90, una funció d’atreure turisme en temporades baixes a través de diferents esdeveniments que es puguin fer ja siguin esportius o culturals. I tot això és un tema que cal treballar. Encara que el contracte no estigui tancat amb la direcció del Palau de Gel hem de començar a pensar amb aquesta estratègia complementària amb el que es fa actualment al Palau de Gel.

Parlava del pla d’urbanisme.
Estava molt avançat a nivell intern tenint en compte l’actualització del primer pla que es va fer al seu moment. Però sí que, abans de fer l’exposició pública i aprovar-lo, ens hem compromès a parlar amb els propietaris. És una tasca que cal començar al més aviat possible. És cert que acabem d’arribar al Comú i encara hem de veure de tots els canvis que s’han fet quins poden ser potser els més crítics, però sí que l’objectiu els pròxims mesos és parlar amb els propietaris, explicar-los les modificacions que hi ha hagut i a partir d’aquí fer l’exposició pública.

Pel que fa a l’habitatge, el cap de Govern va posar deures als nous equips comunals en el missatge de Cap d’Any.
El vaig escoltar sí, però és cert que no hi ha receptes miracle. L’immobiliari és un mercat molt dinàmic i creix molt ràpidament però també pot baixar molt ràpidament, i ara estem en una fase de molta demanda i els preus alts és perquè hi ha molta més demanda que oferta. Això no treu que cada parròquia té les seves especificitats i més enllà dels eixos comuns a compartir i treballar conjuntament en el marc de la reunió de cònsols i també a la Taula d’Habitatge, es puguin avaluar d’altres iniciatives. A Canillo tenim més de 1.500 apartaments turístics, que això representa entre 5.000 i 6.000 llits, i són molts llits i molts apartaments. El primer que hem de fer a Canillo és tenir clar quins són aquests propietaris i intentar alliberar una part d’aquest parc cap a lloguers residencials. 

En campanya parlava de fer un pla estratègic en matèria turística.
Un pla estratègic són paraules majors, però està clar que hem de definir una mica un camí a seguir aquests pròxims anys, un full de ruta i molt marcat en com créixer en temporada baixa i a l’estiu, i sempre anant de la mà del sector i, sobretot, dels hotelers i dels que tenen apartaments. Hi ha molta estacionalitat a tota la parròquia i molts obren a l’hivern i a l’estiu només un mes o mes i mig i si volem fer més activitats perquè vinguin turistes hi ha d’haver el compromís que obrin més aviat, potser ja la segona quinzena de juny o allargar la temporada cap al setembre, ja es veurà. És una feina d’avançar pas a pas, sense precipitar-nos i tocant molt de peus a terra i tenint clar que es podrà fer el que es podrà els pròxims anys i que l’objectiu és sempre anar ampliant les temporades de forma seqüencial.