Diari digital d'Andorra Bondia
Francesca Ros, directora de la Fundació Crèdit Andorrà.
Francesca Ros, directora de la Fundació Crèdit Andorrà.

Francesca Ros: “Si tens una Fundació des de fa 35 anys i la continues, diu molt del banc”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Crèdit Andorrà

El 15 de desembre del 1987 es constituïa la Fundació Crèdit Andorrà. Va començar oferint només un programa de beques, i 35 anys després, l’entitat està totalment consolidada amb nombrosos programes i activitats per a totes les edats en l’àmbit social, de l’educació i la cultura. I amb moltes idees per endavant.

Quin balanç fa d’aquests 35 anys de la Fundació.
Jo diria que el balanç és més que positiu. La Fundació  es va crear per un programa de beques i avui, 35 anys després, no només donem beques, sinó que col·laborem amb altres universitats, tenim un programa cultural que mobilitza molta gent i tenim un programa social del qual se’n beneficia un bon grapat de persones. 

De què se senten més orgullosos?
D’estar a prop de les persones. Bàsicament d’estar atents a les inquietuds que pot tenir la població i intentar donar satisfacció a les inquietuds que poden tenir. I aquí hi incloc el col·lectiu de persones majors de 65 anys, també persones que tenen alguna malaltia que els provoca un trasbals important a ells i a la família, persones amb vulnerabilitat com són els discapacitats o aquells que no ho passen bé per la conjuntura econòmica. Per tant, estar al costat d’entitats que fan possible que aquestes persones tinguin una millor qualitat de vida, per a nosaltres crec que és el més important.

Van començar amb un programa de beques i ara toquen un munt de tecles. Quin canvi!
Sí, a poc a poc hem anat creixent en nombre de programes i recursos. Durant molt temps la Fundació es va basar en la part educativa i cultural i quan van adquirir CaixaBank, li va arribar una pota important, que és l’àmbit social. I com que som inquiets de mena, hem intentat que tots els programes tinguin un vessant formatiu o educatiu en el sentit més ampli.

Quants programes desenvolupen a dia d’avui?
A la part educativa estem amb les nostres pròpies beques i estem col·laborant amb l’UdA perquè per massa crítica hi hauria moltes formacions que no es podrien dur a terme perquè el preu de les matrícules serien molt elevats i el que fem és ajudar econòmicament perquè baixi el preu.

I en l’àmbit cultural?
Estem a l’Associació Festivals d’Ordino amb qui, conjuntament amb el Comú, organitzem el festival Ordino Clàssic. Si entrem a la Fundació Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, hi ha un ventall de subprogrames que més o menys mobilitzen entre 18.000 i 20.000 persones a l’any. I mobilitzem persones de diferent tipus, des de melòmans fins a famílies que tenen fills petits i volen gaudir d’una estona amb la música.

I pel que fa al vessant social?
Som patrocinadors de la Federació Special Olympics d’Andorra, tenim un conveni amb Càritas Andorrana perquè volem ser el coixí del banc d’aliments, volem que el banc d’aliments no es quedi mai sense poder ajudar algú per manca de recursos. També tenim una col·laboració amb la botiga solidària de la Creu Roja, com amb Càritas, sent el coixí perquè no falti mai de res.

També incideixen en temes de salut.
Tenim un conveni amb el ministeri de Salut i altres entitats que fomenta la donació de sang de cordó umbilical i estem treballant amb el ministeri pel tema del trasplantament d’òrgans. També tenim un programa que es diu La salut al dia que treballa malalties de gran impacte i fem conferències i tallers. Després hi ha el programa Envelliment saludable que diria que és el programa estrella. Mobilitzem les persones a partir de 50 anys, de fet a l’octubre vam encetar un postgrau conjunt amb la Universitat Internacional de Catalunya i després tenim l’Espai, que aplega els majors de 60 anys.

Han arribat a calcular quanta gent ha participat en les seves activitats?
En 35 anys no li puc dir perquè ara amb les eines informàtiques s’és molt més rigorós, però quan vam començar la Fundació no tenia ni un ordinador. Però amb el que em quedaria és que si el 2022 mobilitzarem entre 18.000 i 20.000 persones amb programes musicals i un miler de persones majors de 60 anys amb les formacions de l’Espai, són xifres que demostren que el que estem fent agrada o si més no beneficia la població.

I d’alguna manera omplen buits o garanteixen activitats que sense l’ajuda de la Fundació potser no es podrien fer.
Jo sempre he pensat que les fundacions han d’estendre el braç a les administracions i a les entitats socials. Si una entitat com un banc té una fundació des de fa 35 anys i aposta perquè continuï, diu molt del banc. A tots ens agrada fer beneficis i no destinar-los a la societat, per tant, hi ha aquesta part més humana de Crèdit que ha apostat per la fundació i els qui hi treballem ens ho creiem.

S’ha hagut de patir mai per la continuïtat de la Fundació?
No. En moments de crisis econòmiques més importants potser se’ls podia passar pel cap, no en tinc ni idea, però en tot cas no ho han demostrat.

Què destacaria de la tasca que fan a nivell de responsabilitat social del banc?
Sempre dic que la Fundació és la cara amable del banc i el banc, amb la Fundació, està intentant tornar a la societat tot allò que la societat li ha aportat perquè creixi. L’entitat per si mateixa ja fa responsabilitat social corporativa en altres departaments, però amb la Fundació és quan més es plasma aquesta voluntat.

A banda dels àmbits que toquen, es plantegen anar més enllà?
Potser no ens mouríem d’aquests àmbits que són els definits en els estatuts. Però sí que dins de cada àmbit, trencar-te el cap per arribar a més gent és el que fem. Un exemple és el Campus de l’èxperiència.

Hi ha camp per córrer.
I tant! Una de les coses que hem de treballar amb el ministeri de Cultura és la formació dels joves en música. Si volem que l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra tingui continuïtat, necessitem joves i necessitem formar-los. Aquest és un altre camp que és molt ampli.

Com ho fan per detectar totes aquestes necessitats o per decidir on implicar-se?
Crec que estem molt atents. Som persones del país, que coneixem molt les institucions i les associacions, parlem molt, escoltem molt i llavors és un cúmul de moltes coses que et fa pensar que allà pots aportar el teu granet de sorra.

El futur de la Fundació per on passa?
Potser parlaré molt en primera persona, però si amb la nostra aportació podem tenir una societat millor, jo em donaré per satisfeta. No per ser vulnerable, ni per ser gran ni per tenir una discapacitat no has de deixar de formar part d’una societat i crec que amb la dimensió de país que tenim és molt fàcil arribar als llocs, detectar problemàtiques i intentar buscar una solució. La dimensió de país ens ha d’ajudar a ser millors. I jo si puc, aquí estaré per fer-la millor.

Fundacio Credit Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte