Diari digital d'Andorra Bondia

Guillem Pons: “Avui dia ja no ens podem permetre el luxe de pensar en esquerres o dretes”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El president d’Iniciativa Ciutadana (IC), Guillem Pons, afirma que l’objectiu del seu partit, que es va donar a conèixer el passat mes d’abril, és que “els polítics se centrin i que la gent es preocupi pels temes que ens afecten a tots”. Pons manifesta també que en un temps com l’actual  “ja no ens podem permetre el luxe de pensar en esquerres o en dretes”. “Ens hem de deixar de moltes tonteries que tenim al cap i fer servir el sentit comú”, afegeix el dirigent d’IC.

Iniciativa Ciutadana es va crear l’abril passat. ¿Quina ha estat la rebuda que ha tingut?
Vam començar a fer la constitució del partit l’octubre de l’any passat, tot i que la presentació es va fer a l’abril. Malgrat que alguns podrien haver pensat en un principi que aquest era un partit més que s’havien muntat quatre indignats i que no ens prendrien gaire seriosament, el cert és que ara ja ens veuen d’una altra manera. Així, la veritat és que des del nostre naixement se’ns ha anat unint més persones, fins a una quarantena actualment.
El que passa és que ens hem adonat que encara hi ha moltes pors en aquest país i que costa molt donar la cara. No hem d’oblidar que Andorra és molt petita i hi ha molta gent que no vol ser jutjada pel seu cap. O sigui, que la gent té les seves reivindicacions però en molts casos no es vol significar políticament.

¿Quina ha estat la rebuda per part dels altres partits polítics d’Iniciativa Ciutadana?
Hi ha hagut algun partit que ens ha felicitat i ens ha donat ànims, tot i que ens han advertit que aquest és un terreny molt difícil i complicat. Nosaltres el que volem és incentivar que els polítics se centrin i que la gent es preocupi pels temes que ens afecten a tots. I és que per mi, per dir-ho d’alguna manera, sobra massa tonteria en general i falta molt sentit comú.
Els polítics han de vetllar pel país, però nosaltres tenim l’obligació, com a ciutadans, de saber el que fan en cada moment. No tot és culpa dels polítics, sinó que la gent s’ha de preocupar més per saber a on van els seus diners. I és que hem arribat on hem arribat per la despreocupació de la gent.
No pot ser que avui ens despertem tots i ens preguntem on són els diners. Ara que tot va malament, i és quan a la gent se li està tocant la butxaca, és quan la ciutadania es preocupa i està obrint els ulls, però pot ser que arribem una mica tard.
Ara que hi ha una inseguretat econòmica i no se sap el futur de les jubilacions, se’ns diu “senyors, ja no hi ha diners” i exigim responsabilitats. Evidentment, hi ha d’haver responsabilitats i tota la gent que ha estat jugant amb els diners públics ha de pagar.
Una de les demandes d’Iniciativa Ciutadana és precisament que hi hagi una llei de responsabilitats polítiques.
Creiem que els polítics s’han de responsabilitzar dels seus actes i nosaltres els ho hem d’exigir, perquè per a això han estat escollits pel poble. En aquest sentit, sí que seria desitjable que hi hagués una llei d’aquest tipus, tot i que, ara per ara, no n’hi hagi moltes.
En tot cas, hauria de ser una llei adaptada a la nostra realitat com a país, cosa que no s’ha fet fins ara. Som tan esplèndids que quan veiem que no funcionen les lleis que es fan als països veïns les apliquem aquí. No hem d’oblidar que tenim 75.000 habitants i estem actuant com si fóssim Barcelona.

¿Creieu que hi ha espai per a un nou partit a Andorra? ¿Es pot trencar l’actual bipartidisme a escala nacional?
Nosaltres pensàvem, quan ens vam constituir com a partit, que no podia ser que en un país de 75.000 habitants només tinguessis dues opcions per elegir: A o B. Sabem que hi ha hagut altres formacions, com per exemple els Verds d’Andorra, que pensaven així i no han tingut gaire pes, però hi ha d’haver la possibilitat almenys que s’escoltin altres idees. Es tracta de posar de manifest que ni tot és blanc ni tot és negre, sinó que hi pot haver un blau intermedi. O sigui, que s’hauria de trencar aquest bipartidisme i posar de manifest que hi pot haver altres maneres de governar.

IC diu que aplega gent de dreta, centre i esquerra. ¿Es pot fer una feina coherent reunint persones de totes les tendències?
En els temps d’avui dia ja no ens podem permetre el luxe de pensar en esquerres o en dretes. Estem en una situació que és molt difícil i ens hem de deixar de moltes tonteries que tenim al cap i fer servir el sentit comú. El que abans podia ser bo de dretes o bo d’esquerres potser ara no val. Ens hem de situar en el país on som i en la cultura que tenim.

El que més preocupa la ciutadania avui dia és la situació econòmica. ¿Quin és el vostre parer?
Per mi el Govern no hi ha de ser només per ocupar-se de l’economia, sinó també per incentivar el creixement cultural i social. En definitiva, crec que el Govern ha de treballar per l’interès del seu poble, que per a això ha estat escollit.

Hi ha hagut un cert boom d’entitats ciutadanes que s’han creat en els últims mesos, tot i que no tenim un moviment d’indignats. ¿Com veieu el fenomen?
El cert és que hem arribat a un punt on les sortides que hi ha són mínimes i no agradaran a la gent. Crec que hem de començar a canviar el xip tots. Hem de canviar de mentalitat tant els polítics com els ciutadans. No vull ser alarmista i he de creure que hi ha un futur i que les coses es poden arreglar, però hi hem de posar tots de la nostra part. No s’hi val que si, per exemple, un col·lectiu està en perill la resta ens quedem mirant i dient “pobrets, pobres”. S’ha de tenir en compte que si aquest col·lectiu està en perill el proper seràs tu.

Una altra de les qüestions que més preocupen la gent és la situació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Aquest és un dels problemes que més preocupen avui dia, i en concret el de la mala gestió que hi ha hagut. Tots els partits polítics que hi ha hagut des dels anys 80 fins avui han callat i sabien que allà hi havia un problema, que han anat arrossegant. I ara no ens serveix de res que uns diguin que ha estat culpa dels altres, perquè el poble el que vol són respostes i una solució. El que ha passat no ho podem canviar, però el que volem és que ens donin solucions perquè són els que estan al Consell General.

Es parla de la necessitat de reformar el model de seguretat social que tenim.
El que passa és que no hi ha moltes sortides. S’ha de trobar un pla viable que ens afectarà a tots perquè la situació és molt difícil.

Les administracions també s’estan estrenyent el cinturó.
La situació és insostenible perquè ho hem multiplicat tot per vuit, i això no pot ser. Com he dit abans, hem de recordar que som un país de 75.000 habitants. A ningú li agrada estrènyer-se el cinturó, però és clar que tothom ho ha de fer. Potser qui més tingui ha de pagar més, evidentment, perquè el que no és possible és que tan sols pagui la classe mitjana-baixa. Avui en dia sembla que tot sigui culpa dels funcionaris i s’oblida que són els partits polítics els que els han col·locat allà, mentre que altres han passat unes proves.

Un dels problemes que preocupen també el vostre partit és el dels locals comercials buits.
Hi ha locals a les avingudes Carlemany i Meritxell que estan tancats pels preus abusius dels lloguers. Hi ha una oferta, però la demanda no la pot pagar perquè s’haurien de vendre barbaritats per poder-ho fer. Si es té en compte que cada vegada costa més que vinguin turistes i que gastin diners, els comerciants no poden pagar aquests preus.
La solució passaria per abaixar els preus dels lloguers o bé per aplicar un impost que afectés els locals que estiguin tancats. I qui té la potestat de fer-ho és el Govern, que s’ha de quadrar. Fins ara, però, el problema existeix i és conegut per tothom, però no s’apliquen solucions.

¿Què es pot fer per lluitar contra l’atur?
És un problema que comença a ser seriós. I, per exemple, s’hauria de redefinir el paper del Servei d’Ocupació perquè ara no hi ha una interacció entre els empresaris i el Govern, sinó que cadascú actua per la seva banda, sense una cohesió. Crec que es tractaria que es posessin les piles els empresaris, el Govern i també els ciutadans. Hi ha una incultura del país enorme i la gent no sap, en general, els serveis que funcionen. Per això s’ha de potenciar una integració de la població més gran.

“Trobo que al tema de l’heliport nacional al roc de Patapou s’hi ha donat una importància desmesurada”

¿L’objectiu del partit és presentar-se a les properes eleccions generals i comunals?
El nostre objectiu és aquest i per això ens hem constituït com a partit polític. Ara, també som conscients que si no estem preparats no ens hi presentarem i no se’ns caurà la cara de vergonya. Hem d’estar realment preparats per presentar-nos-hi, perquè no som d’aquells que pretenen tenir un càrrec polític. Ara, el que estem fent és imbuir-nos del que és la realitat política perquè, en el moment que arribin les eleccions, hi puguem ser presents.

¿Quina és la tasca que heu fet en aquests primers mesos com a partit polític?
Ara per ara el que hem fet és manifestar a diferents mitjans de comunicació els nostres neguits, però també intentant aportar algunes solucions. No som d’aquells que tan sols es queixen sense fer res. Tampoc no vol dir que les nostres propostes siguin les correctes, però pensem que són les que caldrien per sentit comú. I la veritat és que és molta feina i no és gens fàcil. Quan realment funcionarem com a partit polític és quan ens presentarem a unes eleccions i elaborarem un programa.

Vostè es queixava en un article d’opinió que sembla que últimament només es parla de l’Heliport Nacional.
Trobo que a aquest tema s’hi ha donat una importància desmesurada. Evidentment, s’ha d’estudiar, però són sobretot els tècnics els que han de dir-hi la seva i ens hem de fiar del que ens diuen. El que m’interessa és que els diners no surtin del sector públic i que la infraestructura sigui al cent per cent segura. I a hores d’ara sembla que una d’aquests dues coses està garantida i l’altra, la segona, no. També considero que s’ha donat massa importància a la possible caiguda de rocs quan resulta que hi ha altres zones amb el mateix perill i ningú no es preocupa per aquests barris. A més, no s’està dient qui està pagant tota aquesta campanya en contra de l’heliport.

¿Quina és la postura d’IC en relació amb la nacionalitat?
Creiem que qualsevol persona que vulgui integrar-se en aquest país té tot el dret a fer-ho. Per això creiem que el període per adquirir la nacionalitat andorrana s’hauria de rebaixar als deu anys. En aquest sentit, s’ha de dir que la reducció del nombre d’anys per poder adquirir la nacionalitat és una promesa que han portat en el seu programa tots els partits polítics. Per això no entenem que ara Demòcrates per Andorra (DA) digui que ho faran a finals de la legislatura, tot just abans de les eleccions. I no es pot dir, com afirma DA, que el fet que s’hagin facilitat els drets econòmics faci innecessària aquesta reducció d’anys per esdevenir andorrà per naturalització.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte