Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller de L’A al Comú d’Escaldes-Engordany, Higini Martínez-Illescas.
El conseller de L’A al Comú d’Escaldes-Engordany, Higini Martínez-Illescas.

Higini Martínez-Illescas: “M’agradaria que els grans temes es poguessin decidir per votació popular”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

No fa servir la paraula ‘oposició’ perquè creu que quan s’entra al Comú el que s’ha de fer és política constructiva. Assegura que assisteix al 80% de les comissions per assabentar-se de tot el que es cou a la parròquia i que les coses que creu que s’haurien de millorar les comunica a la cònsol major o al conseller que li pertoquen sense fer soroll. Aquesta és l’experiència del nou conseller de L’A, Higini Martínez-Illescas.

Quan va prometre el càrrec va expressar que la zona del Clot d’Emprivat el preocupava.
Un dels grans canvis del POUP del 2017 va ser el Clot d’Emprivat i es va permetre que es pogués continuar amb els edificis tradicionals amb unes construccions de sis pisos o bé fer unes torres força més altes. El mínim que han de cedir els propietaris és el 15% d’espai en planta baixa, si vols fer una torre, a part del 15% que marca la llei. Trobo que és insuficient per fer una torre. Crec que la idea és molt bona i hi vam donar suport, però s’hauria de lliurar el 40% d’espai. 

Escaldes anirà perdent l’obertura en aquesta zona que fins ara l’ha caracteritzat.
El que passa és que s’ha de ser coherent. Aquest espai és privat d’uns terrenys que eren enormes i la gent ja va cedir molt terreny per fer els carrers més amplis del normal. Lídia Magallon ja es va encarregar de tota aquesta zona, i a més, el 15%, que és la part que toca al riu, ja és comunal. A partir d’aquí, si és un terreny consolidat entenem que no es pot pensar una altra cosa que no sigui que algun dia es construirà. A tots ens agradaria que quedés com està ara. La idea de fer torres i alliberar espai a planta baixa està molt bé, però els liberals d’Escaldes pensem que es podria haver treballat una mica més. Perquè la ciutadania ho entengui hauríem d’anar mínim a un 40% i al propietari deixar-li fer més metres quadrats en alçada. Així ell estaria content i els ciutadans també,  perquè veurien un retorn d’espai alliberat. I encara estaria molt millor si els edificis fossin de caràcter singular. Perquè llavors poden atraure el turisme per veure’ls, si no poden ser torres tipus Benidorm.

Vivand era l’altra zona que l’amoïnava, per què?
La zona que toca a Vivand ens preocupa perquè hi ha botigues tancades i això repercuteix l’eix comercial. No volem que sigui un tap perquè la gent pari i no pugi fins al final. A la part baixa, el propietari s’ha avançat per algun motiu, ha tancat botigues, ha fet la gent fora i aquest projecte encara no està aprovat pel Comú perquè tots els propietaris d’aquella illa encara no s’han posat d’acord. Han de fer una cessió conjunta per fer una torre. Llavors tenim un greu problema: botigues tancades. Això dona  una imatge molt dolenta a l’eix comercial. 

Possibles solucions?
Des de la comissió de cultura hem proposat que potser es podria tapar tota aquella part d’alguna forma amb anuncis per pal·liar l’impacte negatiu que està tenint. Fins i tot he parlat amb la cònsol d’estudiar amb el Govern de fer alguna llei per protegir l’espai comercial més important del país, Meritxell i Carlemany, de tenir locals tancats. Tenim un hotel enorme nou tancat a Andorra, botigues tancades, al costat de l’Illa també un edifici tancat esperant que es llogui. S’hauria d’estudiar de posar d’alguna manera una imposició aritmètica que anés pujant amb el temps a aquells propietaris que mantinguin tancat un local. 

Com es veu la parròquia des del Comú?
En termes generals, la parròquia d’Escaldes és fàcil de portar. Rep força ingressos, com Andorra la Vella. Jo no crec ni en la capitalitat d’Andorra ni de cap parròquia perquè penso que estem molt equilibrats tal com funcionem a Andorra. I aquest equilibri fa que no hi hagi unes diferències, com succeeix a altres països, on se centralitza molt la riquesa. 
Els que estem a la minoria tenim una visió més de dia a dia de les persones que és important. Coses tan insignificants com netejar els carrers no a la una del migdia, sinó a les 8 del matí. Jo les vaig aportant i li dic a la cònsol “es podria canviar això”. I aquests petits detalls que anem corregint fins i tot des de la minoria són aportacions perquè la parròquia vagi millor, i encara que la ciutadania no rebi aquests ímputs, estem allà i anem corregint coses. 

I hi troba bona acollida en allò que proposa?
Sí, perquè la meva forma de fer és explicar-ho i que es corregeixi. Jo al moment li estic enviant un WhatsApp a la cònsol major, Trini Marín, que està sempre disposada a corregir coses i es corregeixen. Ara mateix, si ens passem per l’avinguda del Fener podem constatar que els arbres estan amb la terra plena perquè va caure i es va fer mal una persona gran. Jo ni ho vaig dir a cap consell del Comú ni va sortir a la premsa. Vaig trucar a la cònsol i li vaig dir: “Tenim aquest problema”, i es va solucionar.

Té pensat presentar-se a les pròximes eleccions?
Hi ha uns comitès a cada parròquia. A Escaldes hi va haver fa poc eleccions. Jo ni soc president ni estic en la direcció del comitè. Si creuen que soc la persona que hi ha d’anar, endavant. I si no, és perquè n’hi haurà una altra de més preparada. De tota manera, hi ha unes variables que hi influeixen.

Els pactes?
Li puc assegurar que avui per avui no hi ha cap pacte. La lògica diu per un cantó que hi hauria d’haver un pacte amb DA perquè estem al Govern, perquè s’ha decidit fer un govern estable pel bé del país. Però també li he de dir que nosaltres vam treballar amb el PS amb la candidatura d’Acord i vam estar molt a gust amb el duo Rosa i Marc. Podem pactar amb DA i amb altres partits.

Així, no descartaria pactar amb el PS.
En cap moment. 

El PS no ho veu així.
Jo el que puc dir és que el pacte a les territorials de les eleccions generals ens va permetre conèixer-nos com a persones i va ser una experiència fantàstica. Després, vam tenir uns dies de molt debat, de blanc a negre passant per grisos, i al final el nostre comitè es va mostrar a favor del pacte de Govern per un motiu: donar estabilitat a Andorra i que pogués anar així a Europa, per res més, perquè ni s’havia parlat de ministeris. 

Marín no està per la feina que DA pacti amb Liberals, però.
Penso que és lícit per part d’ella i democràtic. Respecto moltíssim la seva opinió. És veritat que no es pot presentar ara, porta dos mandats. Et puc dir que ara tinc una imatge de la cònsol diferent de la que tenia, perquè l’he conegut i és una persona molt treballadora que s’implica molt en tot i tinc una bona impressió d’ella ara mateix. De fet, el meu tarannà de no-conseller a conseller té una altra perspectiva de més responsabilitat, és evident. 

Com s’imagina la parròquia d’aquí a quatre anys?
M’agradaria que els grans temes, amb els quals te la jugues, es poguessin decidir amb una votació popular. Un sistema com a Suïssa. I no hi ha cap altra cosa. Penso que Escaldes ha estat moltes vegades el motor del país, pionera en moltes coses. Per exemple, a fer un carrer per a vianants, que hi hagi un centre comercial amb botigues a dintre que funcioni o que s’hagi fet una zona, com el Clot d’Emprivat, totalment nova i a més molt ben estructurada. Escaldes està molt ben portada. El centre termolúdic és un exemple de com s’han de fer les coses ben fetes, de molta valentia. Caldea està millorant i  continua augmentant. Antigament es feia això de les consultes populars, al Consell de la Terra. Se n’haurien de fer més i vinculants per prendre les grans decisions.

 

Higini Martínez-Illescas: “M’agradaria que els grans temes es poguessin decidir per votació popular”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic