Es va incorporar a Vall Banc a finals d’octubre de l’any passat per reforçar l’àrea d’inversions i liderar l’adaptació a la nova normativa internacional. Aporta la seva expertesa en la gestió d’actius i anàlisi de riscos.

El marc normatiu de MIFID II entra en vigor a finals d’any. En què consisteix?
És una nova regulació que s’està aplicant a la pràctica totalitat d’Europa i busca protegir més els clients perquè tinguin molt clar quins serveis reben per part de les entitats bancàries, ja siguin  d’execució, d’assessorament o d’atenció discrecional. El que fa bàsicament és determinar de manera clara i contractual quin nivell de delegació fa un client al seu banc. D’altra banda, emfasitza que hi hagi claredat sobre el nivell de costos que se li aplica en els diversos serveis. 

Vostè és expert en inversions responsables i sostenibles. En què consisteixen?
Es tracta d’un altre element normatiu. Fins ara no hi ha hagut un marc del tot clar, hi ha inversors de tot tipus, clients de tot tipus i gestores de tot tipus. Es pretén començar a homogeneïtzar a qui diem responsable, quin nivell d’impacte té aquesta responsabilitat i quin tipus de divulgació s’exigeix a totes les entitats. Quan vols vendre i distribuir un producte sostenible als teus clients els hauràs d’explicar en què et fonamentes per dir que és sostenible. A partir del proper 10 de març entra en vigor aquest reglament de divulgació. Tot i que ara per ara no s’aplicarà a Andorra,  pensem que és una bona pràctica i tard o d’hora s’haurà d’anar cap aquest nou marc normatiu. Per això pensem que és bo adaptar-nos a aquesta nova manera de funcionar.
 
Ens pot posar algun exemple?
I tant. Doncs a l’hora de fer una inversió, no només pensar en la rendibilitat que tindrà, sinó incorporar elements com ara quin impacte té en el medi ambient. Si és una fàbrica de begudes, si fan un ús eficient  de l’aigua, si la reciclen. En el cas de la moda, quin és el nivell de consum de tints, si es contaminen els rius. En el cas social, si hi ha polítiques d’igualtat en les empreses, quina és la relació cap als col·lectius vulnerables, quin és l’impacte en la cadena de valor sobre com es preparen els proveïdors i els clients. Si els consells d’administració tenen consellers adequadament preparats per aquesta visió estratègica, si hi ha una diversitat a l’hora de buscar els perfils per aconseguir la millor presa de decisions. Són una sèrie d’elements qualitatius que fins ara no es tenien tant en compte i ara s’incorporen en el procés d’inversió. 

Estem davant d’un canvi de tendència?
Sí, clarament, perquè la incorporació d’aquests elements addicionals s’alineen amb la sensibilitat i la preocupació de la ciutadania pel medi ambient i, ara amb la Covid, per la salut.

Qui ens acompanya a l’hora d’invertir per tenir en compte aquests factors?
L’assessor financer hauria de ser el Pepito grillo que hauríem de tenir sempre al nostre costat per recordar-nos quins haurien de ser els objectius. El primer pas és saber per què volem aquesta inversió i aquí hi ha un diàleg amb el client per saber quins són els seus objectius. L’acompanyament de l’assessor és molt important perquè a ell li exposarem les nostres angoixes vitals i ell ens calmarà en moments de caiguda de mercat o ens contindrà en moments d’eufòria. Si el client no té cultura financera, el rol de l’assessorament té tot el sentit del món.

Diria que aquest acompanyament marca la diferència?
Sí. Aspirem a ser un referent en banca privada a Andorra, amb uns serveis personalitzats i diferenciats.  Volem oferir l’assessorament purament financer, solucions asseguradores, d’art, opcions de finançament. Els productes són molt semblants, l’important és adaptar-los a cadascun dels clients.

I aquests criteris s’apliquen, és clar, a nivell intern?
Sí, estem revisant el nostre catàleg de productes per adaptar-lo a aquesta manera d’invertir. I estem repensant com fer les coses a nivell intern: quines polítiques tenim amb els nostres treballadors o com és la nostra governança per predicar amb l’exemple.

Com està afectant la pandèmia a la manera d’invertir?
Ha afectat en positiu perquè ha sensibilitzat la majoria de les persones a adonar-se que hi ha elements importants que van més enllà de la rendibilitat, com ara la preocupació pels proveïdors i clients, i tots aquells que contribueixen a formar el valor de l’empresa; la preparació per poder teletreballar amb les eines adequades i  poder mantenir el contacte amb els clients; la implicació en els reptes perquè hi ha gent que ho està passant molt malament. El mandat que rebem dels nostres clients és la rendibilitat, però ens preocupa com el complim i com revertim el  retorn sobre els nostres clients i sobre la societat en general. Aspirem que la nostra manera d’invertir pugui ajudar a transformar la societat. Un repte ambiciós.