Diari digital d'Andorra Bondia

Joan Seguí: “Només hi ha hagut un monòleg per part del Govern sobre la jubilació”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El president del Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD), Joan Seguí,   considera, pel que fa a la reforma dels complements de jubilació, que “només hi ha hagut un monòleg per part del Govern, que senzillament el que vol és carregar-se el sistema”. Seguí manifesta també que la intenció del Govern de regular el dret de vaga és “una coacció a les possibles accions sindicals” que es preparen contra aquesta reforma.

¿Quin balanç fa de les converses amb el Govern sobre els complements de jubilació?
Nosaltres el que creiem és que hem perdut el temps, que tot ha estat una maniobra dilatòria. I és que penso que el Govern ja tenia molt clar des del principi el que volia fer i el que ha pretés és quedar bé amb els sindicats i amb els treballadors, fent el paper de bons. El que tenim clar és que ni aquest Govern ni els anteriors no han fet els deures. I per tant, el balanç que fem de tot plegat és negatiu. Ha quedat clara també la incompetència d’aquest i d’anteriors governs a l’hora de gestionar, i ara volen que nosaltres, els funcionaris, siguem els que paguem els plats trencats. El que veiem és que ara el Govern no vol assumir les seves responsabilitats.

¿Això vol dir que si s’haguessin provisionat els diners, el model de jubilació seria assumible?
És evident. El problema és que no s’ha fet, com corresponia, la guardiola i ara aquesta està buida i tenen por de no poder fer front a les despeses que hi pugui haver per aquest concepte. I la solució que s’ha buscat és la fàcil: que assumeixin aquest problema els treballadors, i nosaltres a això diem no, no i no.

¿No ha calat socialment una mica el sentiment que els funcionaris són els dolents de la pel·lícula?
A nosaltres el que ens dol moltíssim és que siguin els mateixos governants els que no donin suport als treballadors. És brutalment dolorós el fet que el mateix Govern estigui en contra dels seus treballadors. Per això nosaltres creiem que no som els dolents perquè l’únic que fem és donar unes hores de la nostra vida per fer una feina i ells ens han de donar uns diners, i això comportarà una jubilació al final de la nostra carrera professional. I no hi ha res més, és claríssim que nosaltres no som els dolents, el que passa és que l’opinió pública potser ho pot veure així perquè el mateix Govern ha tramès aquesta idea.

El Govern reitera que és inassumible econòmicament el model de jubilació...
Aquest model és perfectament assumible des del moment en què nosaltres vam posar sobre la taula una possible solució, que consistia que ells assumissin primer les culpes per no haver sabut fer la gestió política ni haver fet la guardiola. Si hagués estat així, i hi hagués hagut una humilitat per part d’ells, nosaltres estàvem disposats a una solució consensuada. I això és el contrari del que ha passat, ja que només hi ha hagut un monòleg per part del Govern, que senzillament el que vol és carregar-se el sistema.

¿Quina valoració fa de l’esborrany del projecte que encara estudia la comissió consultiva de funció pública?
Veiem que el que s’ha plasmat al text és exactament el que volia el Govern i ja està en mans dels nostres assessors jurídics per prendre les mesures escaients. Tot i això, el que ja puc avançar que es dedueix del text és tot molt negatiu, no té bon color.

El debat entre el Govern i els sindicats s’ha centrat molt en la qüestió de la prejubilació...
La prejubilació és un punt més, però n’hi ha molts altres. El principal és que se’ns retalla un 10% la jubilació que teníem pactada i a més hi hem de posar nosaltres un 3% del nostre salari. Això és tant o més important que la prejubilació, que és una altra de les coses que no trobem bé tal com la volen. Per tant, el que demanem és que aquest esborrany desaparegui.

El ministre de Finances i Funció Pública va dir que alguns aspectes demanats pels sindicats serien al text...
Amb declaracions d’aquesta mena el que es vol fer és propaganda. D’aquesta manera el que volen és fer veure que són els bons de la pel·lícula i que gràcies al Govern actual se salvarà una situació terrible i angoixant. Es tracta de dramatitzar per fer veure que jo arribo i ho arreglo tot, i crec que tot això és comèdia barata i, com he dit abans, crec que tot estava dat i beneït.

Els sindicats de l’administració creuen que no caldria que la llei fos qualificada en tots els articles…
Com dic, els advocats estan mirant bé a veure quina repercussió té aquest fet, però en principi crec que no és correcte  aquest plantejament.

Els sindicats ja han fet una primera reunió per estudiar possibles actuacions conjuntes. ¿Què es desprèn d’aquesta primera trobada?
El que es desprèn d’aquesta primera reunió dels sindicats és que la indignació és general i que tirarem endavant accions conjuntes i per separat contra aquest nou model de jubilació que es vol aprovar. En principi tots els sindicats volem fer servir el recurs a la justícia com una de les primeres mesures que prendrem perquè creiem en aquesta via. És evident que estem molt units i que les mesures que prenguem seran per anar tots els sindicats en el mateix sentit.

¿Com valora l’aute que eleva el recurs del CFPA al Tribunal Constitucional contra la llei de retallades salarials?
Per nosaltres el fet que aquest recurs hagi arribat al Tribunal Constitucional és molt positiu perquè això vol dir que, per dir-ho d’alguna manera, la causa puja un grau. És evident que si ara són els funcionaris els afectats per les retallades de salaris i en la seva jubilació, ens podem preguntar quins seran els propers. Penso que s’ha de tenir cura perquè amb l’excusa de la crisi econòmica es poden fer moviments absurds que poden desmantellar l’estructura social i laboral del país. El que vull dir és que els perjudicis poden ser no només per als funcionaris sinó per a tota la població en general.

El seu sindicat ha estat el primer a reaccionar davant el contingut de la llei. ¿Com valora la protesta que hi va haver?
Nosaltres creiem que algú havia de començar a mostrar el desacord amb la reforma que es pretén fer i avaluem molt positivament aquest acte de protesta. S’ha de tenir en compte que al cos de duana no som gaires agents i n’hi ha alguns de servei permanent als punts fronterers, a més de la festivitat del servei, que comportava que algunes persones havien d’assistir obligatòriament per recollir unes condecoracions. Evidentment ens van donar suport persones d’altres sindicats i en un moment donat vam arribar a ser  una quarantena. Per a nosaltres és tot un èxit.

¿Com valora la reacció que va tenir el cap de Govern davant d’aquesta protesta?
El cap de Govern va tenir la reacció que toca, i és evident que no cal esperar res més perquè aquest és el seu paper.

Creu que es podria arribar fins i tot a la convocatòria d’una vaga dels funcionaris.
La vaga, com sempre he dit, és una paraula gruixuda, però està sobre la taula i no està descartada. Hi ha moltes mesures que estem estudiant en aquests moments per jugar la nostra partida. S’ha de tenir en compte que som més de 2.000 treballadors i tenim una força claríssima. A ningú li agrada que li toquin la jubilació.

El Govern surt precisament ara a destacar la importància de regular el dret de vaga...
És anar a corre-cuita quan no s’han fet els deures i el que es vol és regular aquest àmbit quan veuen que pot haver-hi realment una vaga. Davant de tot això, pensem que hi ha una coacció a les possibles accions sindicals que es poden emprendre per reivindicar els nostres drets. Si ells no ens tenen en compte a nosaltres, doncs nosaltres tampoc els tindrem en compte a ells. I és que si els polítics no estan a l’altura de les necessitats de la població, ja poden marxar.  Amb això vull dir que si es regula el que no és regulable o a  corre-cuita per pressionar-nos, no ho assumirem. Ells als seus despatxos poden dir farem això o allò, però el carrer és nostre. Nosaltres estem molt tranquils i pensem que la força és nostra.

¿Què li sembla que el fons de pensions sigui gestionat per una empresa privada?
Nosaltres ja vam dir que no des del primer dia perquè el garant sempre ha de ser el Govern. El que no pot ser és que a sobre que no s’ha fet guardiola i no s’ha provisionat el fons per cobrir les jubilacions, ara tot aquest moviment de diners enorme vagi a unes mans privades. Això no pot ser de cap de les maneres.

 

“Hi ha una migració important de les fronteres als despatxos i això es nota en certs moments”

¿Com valora la creació del nou departament de Tributs i Fronteres per aplicar el nou marc fiscal en marxa?
Crec que està bé que hi hagi una conscienciació de la població en el sentit que amb l’aportació de tots tindrem els diners perquè les infraestructures del país funcionin. I pel que fa a nivell intern, estem a l’expectativa del que es faci perquè del que es tracta és que entre tots tirem endavant aquest projecte. Hi ha  hagut una migració important de les fronteres als despatxos i això en certs moments es nota, però s’ha de veure l’evolució perquè de vegades anem coixos.  També volem que quan els obligats tributaris no compleixin les seves obligacions, que el Govern sigui prou ferm per tirar endavant les mesures correctores. Això requereix una inspecció tributària molt ferma i una execució de la llei contundent, tot i que ara potser no toca però en un futur sí. A més, també ens agradaria que aquest nou departament no estigués supeditat a la política, sinó que tingués una funció pròpia ben definida independentment dels governs que hi pugui haver.

Una de les velles reivindicacions del sindicat és que se senyalitzi degudament la duana amb Espanya. ¿Com està la qüestió?
Hi ha molta gent que compra productes a Espanya i que puja amb vehicles llogats o propis i que han de parar en aquest punt fronterer.  El cert és que disposar d’una duana degudament senyalitzada faria que hi hagués menys confusió, cosa que passa actualment en alguns moments. A hores d’ara el que trobem és que no hi diu duana enlloc i la gent no sap si ha de parar ni el lloc on ho ha de fer, amb la qual cosa el treballador del cos és allà en una situació d’indefensió perquè quan atura els conductors sempre diuen que no han vist cap senyalització. Aquesta és una qüestió de què nosaltres hem parlat amb la direcció i amb alguns ministres, però fins ara tot han estat bones paraules com a única resposta i fins i tot a vegades uns atribueixen la responsabilitat de la senyalització a uns altres departaments. Pel que fa a la frontera del Pas de la Casa, té una forma estructural diferent i potser està una mica més ben senyalitzada.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte