El biòleg ha aprofitat les xarxes socials per donar la seva visió de la situació epidemiològica i assegura que s’està en la tercera onada de la pandèmia. En la conversa aprofundeix en la qüestió i exposa alguna de les seves propostes, com ara que els restaurants ofereixin tests d’antigen als clients abans dels àpats.

Per què Andorra està en la tercera onada?
S’ha evidenciat que hi ha una tendència sostinguda els darrers 13 dies que ens està indicant que tenim aquest canvi de cicle. Després de 55 dies de descens on cada cop teníem menys casos, ara tenim un procés alcista.

I per què el Govern no parla de tercera onada?
El ministre parla de repunt, ja ve a dir això. És una qüestió semàntica. El que jo volia expressar és que tenim un canvi de cicle i com abans ens hi posem, abans el revertirem. Entenc que les institucions són més prudents a l’hora de qualificar. 

L’estratègia de fer tests d’antigen pot ajudar a canviar la tendència?
Sí. Som l’únic país d’Europa que té l’opció de fer l’autotest i hem d’aprofitar aquesta eina i maximitzar-la. Perquè sigui més eficient ens hem de fer el test en el moment més proper possible a l’esdeveniment on reduïm les mesures de protecció, per exemple, quan ens traiem la mascareta. Per tant, si poguéssim disposar de test abans d’un àpat en un restaurant podríem minimitzar el risc.

I com es faria?
El que proposo per reduir costos és el pooling, és a dir, ajuntar diverses mostres per realitzar un únic test. Cadascú utilitza un hisop i se’n barregen 3 o 4 en el mateix líquid perquè el virus passi allà. Així fem la prova amb un únic test. D’aquesta manera, abans d’un dinar, es pot comprovar que si el test és negatiu, tots els participants són negatius. Si surt positiu, ja no faràs l’àpat i cadascú haurà de fer-se una prova confirmatòria i veure qui està afectat. 

Qui subministraria el test, el restaurant o l’hauria de portar el client?
Jo llanço una idea oberta a veure si té bona acollida, però crec que el text l’haurien de disposar directament des del restaurant.

I per què als restaurants?
Perquè si ho fan, les restriccions podrien ser diferents. Si no faig test he de cobrir-me amb unes restriccions, la principal, reduir el nombre de contactes. Llavors tenim taules petites. Si fem el test, potser es podria ampliar a  sis o set persones i ajudar la restauració a poder ser més rendibles.

Amb la situació que tenim, caldria endurir les mesures?
Potser caldria insistir més en els llocs de feina, que hi hagi voluntat de fer el test perquè el que vull és protegir la meva empresa i els meus treballadors, i no que s’entengui com que si em surt un positiu hauré de tancar. Al contrari, la gràcia és detectar, perquè si hi ha un positiu aquest contagiarà i quan miris tindràs quinze casos i hauràs de tancar. Si tens només un cas, potser has d’aïllar dues persones, però no quinze. D’aquí la importància de la detecció ràpida, per evitar el brot i poder arribar abans a la vacunació que a passar el virus.

Cal més proactivitat.
Totes les empreses poden adherir-se a un programa de cribratge que va llançar el Govern i que estan gestionant les empreses de prevenció. S’hauria de sol·licitar fer tests almenys durant el pròxim més perquè és el moment més crític. No dic que s’hagi de mantenir fins al juny, però un mes o dos, per un bé global molt major que és poder tenir l’economia activada de forma més ràpida.

Estem en un bon moment per vacunar?
Estem en un moment desesperat a nivell mundial. Sigui com sigui hem de vacunar. Però és cert que l’ideal seria tenir una incidència molt baixa perquè la probabilitat que hi hagi virus mutants és molt menor. Ara bé, són vides i no esperarem que vingui l’estiu perquè el virus baixi i poder vacunar. No és la situació ideal, però és una situació d’emergència.

A Twitter diu que les restriccions de mobilitat són positives, però justament es treballa per aconseguir més mobilitat.
Amb el risc que tenim ara mateix, si obríssim fronteres i ens vingués turisme... El pont d’octubre va marcar claríssimament el boom en la pandèmia i el canvi exponencial en la detecció de casos. Ara tenim un moment crític i una obertura ens portaria a una situació molt, molt tensa. Necessitem baixar la incidència per tornar obrir.

El que va bé per a la salut, castiga l’economia.
L’equilibri es plantejava abans de Nadal i es va plantejar el Nadal. Donaves una pilota d’aire a nivell emocional que també era una pilota d’aire per al virus. I ara cal compensar-ho.

Va ser un error apostar per salvar el Nadal?
És una decisió com una altra. No la valoraré. En els meus tuits ja vaig dir el que en pensava. No serveix de res ara mirar el passat.