Diari digital d'Andorra Bondia

Jordi Moreno: “Cada cop tenim més demandes a cobrir i per tant cal més personal”


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El director de la Policia, Jordi Moreno, reconeix que el cos s’haurà de dotar de més efectius en els propers anys. “La veritat és que necessitem més plantilla”, afirma. Moreno, que ara fa tot just dos mesos que està al capdavant de la Policia, considera que “cada vegada tenim més demandes a cobrir i per tant cal més personal”. Pel que fa al material, afirma que abans que acabi l’any es notaran canvis en aquest àmbit.

¿Quins són els objectius que s’ha plantejat?
Durant aquests dos mesos tampoc m’he pogut dedicar molt a l’aspecte operatiu perquè s’ha hagut de presentar la nova direcció i fer moltes visites protocol·làries. Però a partir d’ara m’hi posaré més. Amb la nova estructura que hem fet, el que s’intenta és gestionar tan bé com es pugui les diferents àrees del cos, tot i que no hi ha grans modificacions. Hi ha quatre direccions adjuntes i entre aquestes se n’ha posat en marxa una de nova d’administració i recursos humans, encarregada entre altres coses del pressupost, que creiem que també té una tasca molt important. I, pel que fa a les altres, n’hi havia que estaven molt carregades amb un comandament d’àrea i hem mirat de distribuir-les per poder-les gestionar millor, encara que en la base no hi ha hagut canvis.

¿Quina és l’actual situació en què s’ha trobat el cos?
La situació que he trobat és una mica de preocupació interna per la qüestió de la jubilació i els neguits dels sindicats. Crec que la primera cosa que s’ha de fer és incrementar al màxim els efectius dels grups o unitats que tenen més necessitats en funció dels delictes que controlen, de manera que donarem més suport a unes o altres basant-nos en com evolucionin els diferents tipus de delictes. Això no vol dir que s’abandonin algunes àrees, però sí que tenim una nova promoció d’agents i el que estem valorant són els llocs on poden faltar efectius.
Del que es tracta, així doncs, és d’augmentar tant la formació com els efectius en aquells grups que més ho necessitin. Per exemple, estan creixent els delictes relacionats amb la ciberdelinqüència i aleshores hi ha d’haver en aquest àmbit més formacions especialitzades i més efectius quan els tinguem. També s’han de fer conferències als col·legis per sensibilitzar els estudiants d’aquest problema. I s’actuarà igual pel que fa, per exemple, als delictes relacionats amb la violència domèstica o els estupefaents, reforçant sempre els grups o unitats que tinguin més necessitats a cada moment.

¿Ha aconseguit tranquil·litzar els efectius del cos per la qüestió de les jubilacions com es va proposar en accedir al càrrec de director?
Un dels objectius és aquest, com vaig anunciar després de l’acte de jurament del càrrec. I és que jo he estat una persona que sempre ha donat molta importància al clima de treball. En aquest sentit, saber els neguits que tenen els policies per a mi és molt important. Hi ha aquesta qüestió de la jubilació i ja m’he reunit també amb els sindicats, amb els quals ja s’està pactant una sèrie de reunions més freqüents per tractar d’assumptes que puguin preocupar els agents.

¿Creu que poden ser finalment molts els agents que decideixin marxar del cos?
És veritat que hi ha molt neguit però a mi em coneixen molt bé i sóc una persona de molt diàleg. Per això crec que és molt important escoltar la gent i la direcció el que pretén és que es treballi en un ambient bo i de tranquil·litat, i sobretot de professionalitat, que ja la tenim. El fet és que tenim una policia molt bona i que jo defensaré al màxim perquè veig que la gent de les diferents àrees s’implica molt i això és el que jo vull mantenir amb diàleg.
 
Hi ha molta gent que ja compleix els requisits actuals per jubilar-se i que podria abandonar el cos en un termini breu…
Crec que la gent està esperant a veure com surt la llei i confio molt en els polítics perquè finalment s’arribi a un resultat que pari molt aquestes jubilacions. No podem dir si hi haurà molta gent o no que marxarà fins que no tinguem un text ja més estructurat i polit. Ara no ho puc dir. I és que s’està mirant d’arreglar aquesta qüestió, tot i que ara no puc dir res més.
A mi em preocupa que hi hagi molts policies que marxin perquè hi ha gent amb molta experiència i que fa molts anys que treballen, però crec que el Govern és conscient de la preocupació que hi ha a l’administració en general i no només al cos de policia i mirarà de trobar solucions.
És una llei que també tindrà coses positives, i és el que espero, i l’assumpte s’arreglarà de la millor manera possible per perjudicar tan poc com es pugui tota l’administració. També conec agents que, més enllà de com quedi la llei, tenen decidit que marxaran perquè fa més de 30 anys que treballen i ja ho tenien pensat.

¿Hi ha efectius suficients per rellevar les persones amb més experiència?
Sí, perquè també tenim gent amb més de 16 anys molt ben preparada perquè puguin ocupar els càrrecs que quedin vacants, però més enllà d’això és bo tenir efectius amb molts anys d’experiència.

¿Creu que caldria seguir convocant una nova promoció cada any per fer front a les necessitats futures?
La veritat és que necessitem més plantilla. S’ha de tenir en compte que aquesta nova promoció de vint agents l’únic que farà és cobrir les vacants dels darrers anys perquè hi ha hagut gent que s’ha anat jubilant de manera voluntària. Necessitarem més places perquè lògicament la gent s’anirà jubilant per la mateixa nova llei de jubilació o perquè ja ho tenien pensat.
Cada vegada tenim més demandes per cobrir i per tant cal més personal. Per exemple, l’Estadi Nacional tindrà més capacitat i podrà venir més gent de fora, amb la qual cosa necessitarem més personal, i hi ha esdeveniments culturals més grans i l’ascens mateix del River a l’ACB. Tot això representa que hem de tenir més preparació i tenir el màxim de plantilla possible.

O sigui que ja té clar que demanarà al ministre més efectius….
La meva demanda des de la direcció és que com a mínim es puguin anar cobrint cada any les baixes que es registrin a partir d’ara o que no passi com ha passat, que en quatre anys s’ha jubilat molta gent i no s’han cobert les places que quedaven vacants.

Suposo que l’increment dels delictes relacionats amb la violència domèstica obliga, per exemple, a destinar-hi més recursos...
És veritat que totes aquestes àrees especialitzades s’han de reforçar, tot i continuar amb les patrulles al carrer per mantenir la seguretat ciutadana, que són les que fan la prevenció. En aquest sentit, s’ha de fer un esforç, com he dit, per lluitar també contra la ciberdelinqüència, per exemple. A més, la llei del joc ens obligarà també a tenir uns efectius en aquest àmbit, que s’hauran de formar, i també s’haurà de disposar d’un grup especialitzat.

Un objectiu dels últims anys és que hi hagi una policia de proximitat. ¿Es pot avançar més en aquesta direcció?
El fet que vulguem reforçar les diferents unitats no vol dir que abandonem la proximitat perquè és importantíssima. S’ha de dir, però, que la proximitat sempre hi ha estat, a la policia andorrana, ja que hi ha patrulles en totes les parròquies i en totes hi ha efectius fixos que coneixen els problemes del poble on treballen. El que passa és que tot està en funció dels efectius que s’hi puguin destinar a cada moment perquè la policia ha de ser també a tots els llocs on es prevegi que hi pot haver més conflictes. Si podem augmentar els efectius a les parròquies de dos a quatre, doncs millor, però tot estarà en funció de les noves incorporacions que puguem tenir.

Una demanda dels membres del cos és disposar també de més mitjans materials, a vegades una mica obsolets...
És veritat que hi ha una manca de material, però crec que el Govern és conscient d’aquest problema i aquest mateix any es treballa perquè es renovin els vehicles i, en general, hi hagi més material. Per això penso que enguany ja es veurà un canvi important sobre les necessitats que demanen els mateixos policies.

¿Com pot afectar l’assumpte de les escoltes telefòniques a la Policia?
Crec que no hauria de crear alarma social perquè és un assumpte puntual en tota la història de la Policia. Quan surten afers així ens han de preocupar, però a dins el que veus és que hi ha una professionalitat de la policia i que hi ha gent molt motivada. És clar que jo sempre defensaré els integrants de la Policia perquè els conec bé i lluitarem perquè això, com dic, només sigui un fet puntual.

¿Continuaran les campanyes específiques sobre l’ús del cinturó, alcoholèmia, etc.?
Crec que aquestes campanyes específiques preventives han tingut un bon resultat i hem vist que des del 2011, per exemple, hi ha hagut un nombre més baix de morts i ferits en accidents, i per això crec que han de continuar fent-se i no les podem deixar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte