Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller de Liberals+Independents al Comú d’Encamp, Jordi Troguet.
El conseller de Liberals+Independents al Comú d’Encamp, Jordi Troguet.

Jordi Troguet: “El Comú té el Pas de la Casa del tot abandonat, i el Govern igual”


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.S.

El conseller de Liberals d’Andorra+Independents al Comú d’Encamp, Jordi Troguet, fa un balanç d’aquest mandat que arriba a la recta final. Troguet, que assegura sentir-se “decebut” de la política tot i qualificar de “gratificant” l’experiència a casa comuna, considera que la parròquia es troba avui millor que fa quatre anys, a excepció del Pas de la Casa, que veu “abandonat” tant pel Comú com per l’executiu.

A set mesos del final del mandat, quina valoració en pot fer?
A nivell personal són dues valoracions diferents. Una és que l’experiència de passar per casa comuna és realment gratificant, i a més a més parles amb molta gent i veus com funciona el sistema del Comú. Per l’altre costat, a nivell polític, la veritat, com que no era polític i vaig aterrar a aquest món per les comunals, decebut des de l’inici.

Per què?
Perquè ens van fer el càstig dels sous, i després ens tenien una mica marginats que no podíem demanar informació... vam tenir una sèrie d’entrebancs a l’inici del mandat. Després vam veure que nosaltres estem per sumar, per tirar endavant la parròquia, per treballar pel desenvolupament de la parròquia. I a partir d’aquí a les comissions s’ha fet molta feina, no s’ha comunicat sempre als mitjans però sempre s’ha intentat aportar el granet d’arena i en positiu. Del que creiem que es feia malament ens n’hem queixat, com és el cas de la graella del personal del Comú, que portem set anys per fer-la i encara estem igual. S’han de prendre decisions, però com que és una cosa que no ens en parlen així està. 

I la feina de l’oposició, tenint en compte aquesta manca d’experiència, com la valora?
Trobo que la Llei electoral és injusta perquè no hi ha la representativitat a cada lloc en funció dels vots, i et pots trobar amb una majoria molt àmplia o amb una oposició molt minsa. I a més a més, i sorprèn perquè el cònsol havia militat molts anys al Partit Liberal, en alguna comissió ens feia la reflexió: “el teu lloc era jo”. I tu m’estàs atacant a mi com a exliberal? “Ets com els exfumadors”, li vaig dir. I qui era el president de la comissió era el Jordi Torres, el ministre, que ve dels socialistes. I aleshores, quan vam arribar a l’acord amb el PS per fer les llistes parroquials a les generals et deien, no ho entenc. I bé, no és ideologia, són persones. I justament DA no és referència a poder criticar si Liberals i el PS poden anar junts o no, perquè a DA hi ha una quantitat de barreja de tot arreu. Una mica decebut en aquest sentit.

La parròquia creu que està millor o pitjor que fa quatre anys?
Crec que millor. No està al nivell que nosaltres voldríem però crec que està millor, s’ha treballat perquè sigui així.

Ho deia perquè hi ha la sensació que ha costat arrencar.
Suposo que el deute de la parròquia era tan gran que l’anterior cònsol va haver de posar el fre de mà i retornar diners, perquè els bancs són els que al final apreten. Però ja et dic, a nivell d’Encamp està bé, en canvi a nivell del Pas de la Casa no s’ha fet res.

Un dels grans reptes era desencallar l’acord d’intencions amb Saetde, creu que es podrà fer abans d’acabar el mandat?
Nosaltres li vam donar una solució. El que no pot ser és que una empresa privada que sigui el motor econòmic de la parròquia i motor econòmic del país tingui tants problemes amb l’Administració i que al mateix temps aquesta estigui dintre de la societat. I això li vam dir al cònsol i li vam plantejar que cal arribar a un acord, liquidar el que hi ha i fer un concurs nou, i que en les regles d’aquest entri el que queda de concessió i que a partir d’aquí el Comú estigui fora d’aquesta societat. 

Però la majoria comunal no ho veu així.
El Comú no hi està d’acord i vol estar dins la societat. Jo crec que no, i si hi ha d’estar ha de ser majoritari, perquè si és minoritari qualsevol concurs que facis, si s’ho emporta Saetde, sempre hi ha la por que algú presenti un recurs perquè ets part implicada dins la societat. A més, el Comú no rep la quantitat de diners que ha de rebre de la societat, perquè aquesta té un fons de reserva, que deu estar rondant els 70 milions d’euros, i el 30% són del Comú. No necessitem que hi hagi tants diners allà.

Un nou concurs comportaria trencar l’actual concessió amb la indemnització que pertoca. I a qui li correspon pagar? Al Comú? Al nou adjudicatari? I si és el mateix?
Si el rescat de la concessió el fa el Comú, la indemnització l’ha de pagar el Comú. Si s’arriba a una entesa d’una valoració d’aquest rescat i amb lucre cessant pel temps que queda de concessió, això sí que ho pot posar al plec de bases i l’adjudicatari, si no és el  mateix que hi ha avui, ha de fer front a això. Si és el mateix, tot això ja no s’ha de pagar.

Vaja, que ho acabarà pagant el poble.
No, si ho ha de pagar el poble no hi estic d’acord. El que passa és que estem en una societat que clar, el desenvolupament de la parròquia a l’estiu passa perquè totes les activitats es puguin fer dins l’estació. Si aquesta no vol entrar perquè està enfadada amb el Comú, no es fa cap activitat. Arriba un punt que el Comú es gasta uns diners a l’estany del Cubil, però les empreses que vulguin pujar des d’Encamp no tenen accés a les pistes, i en canvi totes les activitats serveixen per a Canillo que pugen per Soldeu, és incongruent.

Tampoc s’ha millorat doncs la relació Comú-Saetde, que era també un dels objectius del mandat?
És que no es poden posar sempre pals a les rodes a una societat. Quan una empresa privada només rep que pals a les rodes de l’Administració, tant comunal com del Govern, al final es cansa i diu, doncs ho bloquejo, que és el que va passar amb la famosa plataforma de Soldeu, que al final gairebé ho trenquen tot si no és que arriben a un acord el privat amb una entitat bancària, no els comuns.

El fet que el soci majoritari de Saetde hagi anat a invertir a Arcalís, ha tingut alguna afectació? Es veu amb temor des d’Encamp?
Saetde és una cosa i l’altra és el Comú. A nivell del Comú el que voldríem és que invertís molt més a la parròquia. De la part d’accionistes de Saetde, els diners del poble que vagin a fer inversions a Sud-amèrica o on sigui, no justifica que el diner públic vagi a l’exterior d’Andorra. Que vagi dins el país? Tampoc ho veiem tan malament, si l’estació d’Arcalís estava poc explotada i pot millorar, creiem que està bé.

Abans deia que al Pas de la Casa no s’ha fet res, i precisament aquest acord d’intencions hi preveia tot una sèrie d’actuacions.
Si faig memòria, a principi de mandat el cònsol va dir que al Pas de la Casa hi anava un edifici molt gran, que hi hauria una estació d’autobusos, la guarderia, lloguer d’esquí... Però per a nosaltres és molt important la guarderia, perquè si el Govern hi puja a fer un control la tanca perquè no està en precari, sinó el següent. És molt greu com està, i ningú en parla. Sembla que el Pas de la Casa sigui un altre país que no forma part d’Andorra. Tot això que es va valorar que es faria, doncs han passat gairebé quatre anys i encara no s’ha començat ni la guarderia. Va haver-hi la sèrie de problemes amb els infants que anaven a l’escola i que hi havia perill amb aquell pas de vianant. Es va demanar de fer una carretera que passi per darrere l’escola i tot el que és el davant s’hi pot accedir perquè es treu la circulació. Ja veurem què es fa, però en principi no ho volen fer.

Encara amb Saetde, hi ha també l’acord d’inversions amb el tema de Concòrdia.
Una adjudicació directa quan hi ha una estació al costat que possiblement pugui interessar a aquella part fa que tot quedi en paper mullat. No pots fer una adjudicació directa quan hi pugui haver concurrència. Si la concessió hagués estat dins la concessió de Saetde, ja hi forma part, però si ho treiéssim, tota la part de Pessons que està dintre de la concessió de Saetde no hi pot haver ningú més que pugui optar a aquest terreny. Aleshores sí que veuríem normal que s’ampliés. Pel que fa als terrenys de Concòrdia, ens vam abstenir perquè creiem, si votaven a favor, que possiblement si Soldeu presenta recurs aquí estàvem fora de la llei.

On sí que hi ha hagut acord entre totes les forces del Comú és amb el pla de dinamització comercial.
Sí, però crec que arriba tard. Al principi va haver-hi una sèrie de problemes amb l’adjudicació perquè creiem que hi havia empreses del país que podien fer-ho. Però la veritat és que després de treballar amb la persona que es cuida de l’empresa adjudicatària vam quedar gratament sorpresos en veure les previsions de futur que hi havia. El que sí que creiem és que si es gasten uns diners s’han de seguir. Em sembla que això ha passat dues vegades més al Comú, que s’han gastat una quantitat de diners per reactivar la parròquia i abans de les eleccions s’han agafat els projectes i s’han desat al calaix i no han continuat. I són diners que es llencen. I el que hem de fer és justificar tots els diners de l’Administració i de l’administrat. 

És optimista respecte a les mesures que es preveu i que realment puguin reactivar la parròquia?
Bé, quan veus que el cònsol et diu que Encamp és una ciutat dormitori i que volen fer unes activitats diferents només per a la gent que puja a dormir, i la persona que fa el pla de dinamització veu que hi ha molt més futur en això, ens en congratulem perquè és també el que creiem. Quina idea és la més bona? Encamp és molt gran i pot donar molt de si, però si nosaltres fem la proposta la majoria no ho vol i el que fa és parar-ho tot. De manera que si aquest pla tira endavant, per nosaltres perfecte. Que les empreses estiguin d’acord, que el Comú estigui d’acord i que tots els membres de l’oposició també, crec que és un èxit.

Juntament amb el pla hi ha el projecte de remodelació de les avingudes, que ja està en marxa.
En marxa però molt lent. Quan van voler tancar tot el carrer ja els vaig dir que teníem un problema molt greu perquè estàvem a l’hivern i hi ha també les escoles i els comerços. O comencem per trams i anem treballant amb rapidesa o malament, perquè no pot estar tancat vuit mesos el poble, ja que aleshores ja no serà un dormitori, serà un cementiri. Quedarà mort totalment i amb comerços que poden prendre accions judicials contra el Comú perquè no poden entrar ni mercaderies i hauran de tancar. Portarem ja tres mesos i encara no hem arribat a dins el poble, si fem una comparativa amb Andorra la Vella, crec que ens estem adormint.

També el centre del poble rebrà un impuls amb el nou Museu de l’Automòbil i el trasllat del ministeri de Cultura al Rosaleda.
Tot granet sumarà perquè hi hagi aquesta reactivació. El Rosaleda ja va amb retard i s’hauria d’haver obert. El museu esperem que sigui una realitat, tot i que en tinc dubtes perquè la previsió del cost és una cosa i la realitat en serà una altra. Ja vam veure quan es va fer l’edifici del Comú el que va sortir a sota. I tot el que siguin millores amb la remodelació està bé, tot i que hi ha una part amb la qual no estic d’acord, que és la taxa que es fa pagar per les voravies als propietaris. Les millores que fa al Comú són perquè aquest creu que les ha de fer, però fer les voravies noves quan aquestes estan en condicions no veig per què els veïns han de pagar. I més quan uns no han pagat, i ja s’han fet adjudicacions després, i només paguen els d’aquesta part. Crec que això no es fa bé.

Una manera de no carregar-ho tot a les arques públiques i repartir una mica.
Per exemple, no es va fer la previsió de fer un transport perquè la gent pogués agafar l’autobús perquè les línies no podien passar per dintre, tot i que els vaig dir que ho havien de preveure. I ara han hagut d’agafar una partida pressupostària de pressa i corrent per adjudicar el servei de transport per dintre, el que s’estalviaran de les voravies ja se’n va amb el transport. No té sentit, i s’ha de pensar que si hi ha hagut un superàvit d’un milió d’euros és el que s’ha cobrat de més de les transferències. Els números es poden fer canviar depèn del moment, el dia i l’hora.

A principi de mandat va ser molt crític amb la gestió de personal, ha millorat?
Més que millorar ho han hagut de canviar perquè agafaven persones de càrrec de confiança i els posaven de directors de departament, i això és il·legal. O canviem la llei o la complim. El que no pot ser és que agafem tots els que creiem que han d’anar a l’Administració els posem allà dins, i els que ja hi són que no tinguin cap opció d’arribar a aquell càrrec. Aleshores es van treure de la màniga directors i tots els departaments van agafar un director directament.

S’ha fet tot el que calia des del Comú amb el Pas de la Casa?
El Comú té el Pas de la Casa del tot abandonat, i el Govern exactament igual. De la rotonda d’Envalira fins a la frontera del Pas de la Casa, allò sembla un país d’aquests que estan bombardejant, és penós com està. I quan entres al Pas de la Casa tot el que són les voravies i el manteniment del poble és pèssim.

S’han entès molt bé amb l’altre grup de l’oposició, es pot pensar en alguna cosa de cara a les comunals?
Cadascú defensa el seu territori, la seva posició i la seva mentalitat política, però quan s’ha d’arribar a acords no cal que siguin del partit que sigui. Quan hi ha projectes en comú el que s’ha de fer és el que sempre s’ha dit i que marca l’escut de Casa de la Vall: Virtus Unita Fortior. Si això no ho entenem estem perdent el seny andorrà. Si perquè jo sigui del partit de la dreta i tu del de l’esquerra no ens podem arribar a entendre, tenim un problema greu, perquè aleshores el perjudicat és l’administrat i el poble.

Jordi Troguet té ganes de continuar o amb aquesta experiència de quatre anys ja n’ha tingut prou?
Ho estic valorant, però hi ha dies que després de veure les eleccions generals, el que passa, la gent que s’hi presenta, que són partits trencats que en creen de nous... la veritat és que és decebedor continuar. Amb tot, la feina del Comú és gratificant, és on treballes el dia a dia amb la població en directe i hi ha moltíssima feina. Encara ho estic valorant.

Jordi Troguet: “El Comú té el Pas de la Casa del tot abandonat
i el Govern igual”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic