Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés.
El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés.

Josep Àngel Mortés: “Tot apuntava a Saetde tot i que ens haurien agradat altres propostes”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, fa un repàs de la feina feta durant la primera meitat del mandat en què assegura que ja s’ha assolit més del 70% del programa electoral. Mortés es mostra satisfet per l’oferta de Saetde per entrar a Arcalís, una oferta que compleix amb el plec de bases i que ara s’està analitzant per fer l’informe preceptiu abans de formalitzar l’adjudicació definitiva.

A la meitat del mandat quin balanç en pot fer?
Un balanç positiu des del punt de vista que hem acomplert més del 70% del programa, i això a mitjans de mandat és una cosa molt positiva. Així que estem molt satisfets i molt contents, i a partir d’aquí ens queda complir amb el 30% que ens falta en els dos anys que queden de mandat. Tot i que a part de l’acompliment del programa hi ha hagut també projectes que no hi eren i s’han fet, de manera que penso que s’està fent una molt bona tasca per part de tot l’equip comunal.

S’han trobat amb alguna sorpresa que no esperaven que hagin hagut d’afrontar?
La veritat és que no. Vam entrar com una candidatura de continuïtat i així ha estat. Una continuïtat molt tranquil·la, en cap moment ens hem trobat cap sorpresa i, de fet, ha estat tot molt fàcil. 

De cara a aquest any s’ha aprovat un pressupost en què la inversió creix un 50%, per què ara aquest salt?
Hi ha una inversió important perquè es fa una renovació del centre esportiu i també hi ha la partida per al projecte de les escoles velles, del qual la part important de l’obra es fa durant aquest any i per això s’incrementa més el pressupost. El 2016 hi va haver unes inversions reals de 850.000 euros, el 2017 1,4 milions i per a aquest any es dobla. Però també hi ha la inversió en la Casa de la Muntanya. De fet, va tot una mica lligat, perquè el que és l’espai de la Casa de la Muntanya on hi ha la ludoescola es traslladarà a les escoles velles, i aquí s’hi ubicaran serveis com l’oficina de turisme, que ara és al CEO i que es traslladarà al centre del poble. És a dir, una inversió comporta l’altra.

A l’inici de mandat apostava per anar reduint l’endeutament, i en canvi per aquest any hi ha pressupostat un dèficit d’1,4 milions.
El mandat passat es va fer molt bona tasca en aquest sentit, que s’havia de fer. S’estava al 170%, incloent l’endeutament de Secnoa evidentment, i eren uns vint milions i escaig. S’ha anat rebaixant any a any i l’objectiu és arribar al final del 2019, incloent l’endeutament de Secnoa tot i que cal veure què passa ara, amb 17,5 milions d’euros si tot continua com fins ara. Si parlem del deute del Comú, eliminant Secnoa, acabaríem el mandat al 2019 amb 12,5 milions. Per tant, vol dir que s’hauria fet una molt bona tasca tot i fent inversions, d’una forma prudent com no pot ser d’una altra manera. I així, a poc a poc i amb la millora de l’economia, poder anar tirant endavant els projectes. I si s’acaba tancant l’operació d’Arcalís amb Saetde, això ens permetria també que tots els diners que es destinen a l’estació es puguin destinar a inversió a la parròquia.

El Comú té pendent una transferència d’1 milió d’euros corresponent a les transferències que no es van congelar l’any passat.
És un imprevist positiu que ens permetrà, segurament, poder avançar altres projectes.

Parlava de projectes com el del CEO o el de les escoles velles. Què suposa aquest darrer per a la parròquia?
Suposa primer de tot recuperar un edifici que estava en desús, per poder rehabilitar-lo i recuperar-lo. Cal recordar que la façana de l’edifici està protegida per Patrimoni. A més, permetrà centralitzar-hi tot el que és l’escola d’art. Esdevindrà el centre cultural de la parròquia, hi haurà la biblioteca, l’escola d’art, la ludoescola... Ho tindrem tot centralitzat i a més a més al costat de les escoles. Per tant,  tindrem tota una zona molt còmoda per als pares i per als fills, que el setembre vinent hauria d’estar ja en funcionament.

En quin estat es troba el projecte de la xarxa de calor?
Hi ha també una part important de pressupost, més de 300.000 euros, i s’està treballant conjuntament amb FEDA per veure de quina forma es pot desenvolupar tot. És un projecte que pot ser molt interessant, ja que ja s’està recuperant energia al centre esportiu, i poder-la aplicar a altres edificis públics de la parròquia i que fins i tot privats poguessin connectar-s’hi és quelcom molt positiu.

Hi ha algun termini per poder-ho posar en marxa? 
La idea és poder-ho tenir actiu entre aquest any i el que ve, i tenir-hi connectats tots els edificis públics.

Què pot aportar el projecte de la Casa de la Muntanya?
És un projecte que permetrà potenciar tots els temes de muntanya i poder-ho fer amb l’entorn que tenim. Crec que és gairebé una obligació per part nostra. Centralitzar aquí aquest centre de la muntanya crec que és important. Lligat al tema d’informació i turisme però també hi hauria, a nivell d’empreses i professionals, un coworking. De fet, serien tots els àmbits que es puguin tractar de muntanya, ja no de parròquia sinó també de país, centralitzats en un espai al mig del poble que també ens ajudarà a dinamitzar el centre del poble.

Amb Govern i Patrimoni s’està treballant per donar un ús a Casa Rossell, què hi vol el Comú?
A Ordino tenim la sort de tenir tot el patrimoni de Casa Rossell. A part de l’edifici hi ha els terrenys, que ja s’estan utilitzant per diferents aspectes, i per nosaltres és molt important poder donar un ús i una activitat que diferenciï el centre del poble i que beneficiï tota la parròquia. Crec que és un espai inigualable a tot el país i estem treballant amb Govern per trobar una activitat que pugui arribar a aquest objectiu que tenim. No puc avançar res perquè hi estem treballant, però sí que tant per part de Govern com per part nostra hi estem a sobre per, com a mínim, aquest any poder donar una mica les línies del que podia ser aquest espai.

El fet que l’interior de l’edifici estigui buit facilita l’obra que s’hi pugui fer?
És una llàstima que al seu moment es desfessin de les parts interiors. Però diria que és un avantatge perquè està protegit el que és l’exterior  però l’interior es pot tocar tot el que es vulgui. Per tant, és un avantatge a l’hora d’ubicar-hi qualsevol projecte.

I en quina línia hauria d’anar? Perquè hi hauria tota la part cultural a les escoles velles, la Casa de la Muntanya...
Hauria de ser un projecte que dinamitzi la parròquia i per tant de cara tant a la gent del país com al turista: un projecte que posés en valor el patrimoni com a tal. En aquest sentit, sí que hi ha un projecte, que està ja gairebé tancat, per tenir si és possible ja de cara a l’estiu tot el que seria la il·luminació exterior de l’edifici. Aquí ja es posaria en valor aquest patrimoni.

I pel que fa a l’edifici de l’antic Hotel Casamanya? 
L’edifici és del Quart d’Ordino i com sabeu protegit. Al seu moment va haver-hi una proposta i voler arribar a un acord entre el Quart i el Comú per poder ubicar-hi Casa Comuna. Pels motius que fossin no es va poder assolir l’acord, i el Comú va fer la inversió a l’edifici actual i per tant difícilment es podria fer ara una inversió per anar cap allà. Sí que és cert que estem treballant conjuntament amb el Quart d’Ordino perquè no deixa de ser un bé públic i tenim també l’obligació de treballar conjuntament per intentar trobar-hi una activitat i donar-hi una sortida. És una prioritat alta perquè si en un edifici no s’hi fa res es va degradant i després la inversió encara ha de ser més forta.

Estem parlant de projectes en un radi molt reduït i molt cèntrics. Què passa amb la resta de la parròquia? 
Hi ha també inversions per tota la parròquia. Per exemple l’aparcament a la Cortinada, que es començarà a fer els propers mesos després de l’acord a què s’ha arribat amb el Govern, Andbank i el Comú d’Ordino. El banc farà uns vials per accedir als terrenys, Govern en tindrà també una part, que farà que els seus terrenys tinguin també accés directe a la carretera i el Comú guanyarà un aparcament públic les obres del qual les pagarà l’entitat privada. És una inversió important però l’acord és molt bo ja que per al Comú no suposarà res i es guanyarà un aparcament a una zona complicada en aquest sentit. 

Respecte a Arcalís: al final només s’ha presentat Saetde. Els ha sorprès o era ja el que s’esperaven?
Hi havia un termini fins al 15 de desembre, després es va ampliar fins al 15 de gener. Si en tot aquest temps cap de les empreses que van retirar el plec de bases no ha vingut a consultar tota la documentació era d’esperar que només s’hi presentés un. I és que difícilment et pots presentar a un concurs d’aquest tipus sense consultar les muntanyes d’informació que hi ha. A partir d’aquí tot apuntava a Saetde, tot i que ens haurien agradat també altres propostes: quan més n’hi ha més varietat tens i més pots triar la proposta que s’adigui a les necessitats del Comú. Però, d’entrada, estic satisfet de tenir aquesta proposta, que ja puc avançar que reuneix els requisits formals i ara estem en fase d’anàlisi i fer l’informe corresponent abans de fer l’adjudicació definitiva.

I això pot tardar...
Dos o tres mesos tranquil·lament.

El plec preveia que s’executi el pla director del Comú, però podria el nou soci majoritari proposar-ne alguna modificació?
Precisament això era una de les parts importants del plec.El pla director es va aprovar fa un any i era que l’inversor que vingués havia de complir tant amb les inversions que hi havia previstes i els terminis. Així, la primera era el telecabina de l’Hortell, uns set milions d’euros d’inversions. Per tant, i s’ha dit al plec, s’ha de complir aquest pla director però també és cert que hi ha una presa de decisions que es fan conjuntament amb el Comú i l’inversor, en aquest cas el futur accionista, i no pel nombre d’accions que tinguem. Així, el pla es pot variar sempre que ens posem d’acord les dues parts, el Comú i Saetde. El fet de poder tenir aquest inversor en concret per Arcalís, i tenir el pla director fet d’abans vol dir que s’està fent molt bona tasca. Anys enrere hauria estat més difícil perquè no hi havia tota aquesta feina feta. Ara s’han alineat els astres per poder tirar endavant aquest projecte i esperem arribar a bon port perquè és un dels objectius més importants d’aquest mandat. És un llast que tenim de fa molts anys i com deia abans tot el que s’invertia allà dalt no s’invertia a la parròquia.

Un benefici per a les arques del Comú.
Sí, perquè s’haurà de fer inversions importants a Arcalís que ara no es poden fer, i per tant els diners que el Comú destinava a Arcalís els destinarà a fer inversions a la parròquia. Al final convertirem un cercle viciós en un cercle virtuós, i això és la part més important. Serà bo per a tots, no només per a la parròquia sinó pel país. Al final la neu és el motor econòmic del país.

No sé si l’entrada de Saetde a Secnoa pot comportar canvis a Vallnord, tot i que ja es comercialitza per separat.
Pot arribar a tenir algun impacte, sí. En quina mesura? No t’ho sabria dir en aquests moments. Segur que l’estratègia de Secnoa en aquests moments amb tota seguretat no serà la mateixa que quan entri la nova societat. I no ho serà perquè és una societat del país, que té estacions d’esquí que funcionen perfectament i que s’ha de crear el màxim de sinergies possibles entre Secnoa i Saetde. I per tant podria arribar a canviar objectius que hi havia dintre de Vallnord però Secnoa hi continuarà estant a dins. Però no em puc avançar a com es dibuixarà el futur de Vallnord perquè no tinc una vareta.

Tenint en compte com han estat les relacions entre Saetde i el Comú d’Encamp els preocupa o tenen clar que a Ordino serà diferent?
No et diré si han estat bones, ni dolentes, ni pitjors o millors. Tampoc he estat a dins i no conec les negociacions entre Saetde ni el Comú d’Encamp ni els continguts dels acords que tenen signats. Per tant no et puc donar cap opinió. El que sí que et puc dir és que nosaltres intentarem que les relacions siguin al màxim de fluides possibles.

Com està anant de moment la temporada?
Tot i el temps i els tancaments que hi ha hagut estem complint amb els pressupostos i, vistos els esdeveniments, podem estar contents.

Un dels handicaps de l’estació ha estat l’accés. Ja s’han pogut notar les primeres millores que s’hi han fet?
Una de les millores importants, per evitar els efectes de les allaus, és que s’està ja treballant en una segona fase a la zona del Corb. El Govern ja va aprovar uns plurianuals als pressupostos de manera que al 2019 quedarien acabades les obres de protecció d’allaus i per tant tindríem resolt un dels elements que ens compliquen cada temporada diversos dies, i això ja és una cosa molt positiva. Després també l’eixample de carretera des de la Cortinada al Serrat: quan tinguem ja el darrer tram, que ja està adjudicat, acabat serà també molt positiu.

Què comporta la reforma competencial per a Ordino? Què es guanya o es perd?
Crec que no és un tema de què sortim guanyant o perdent. La reforma competencial és un tema de país, que ens afecta a tots i, d’alguna forma, el que s’ha fet és marcar unes regles de joc diferents amb les quals tothom rebi el que ha de rebre, no perquè no ho fes, perquè el que es va fer va estar molt bé però han passat molts anys i les coses canvien o s’han d’adaptar. Segurament comporta menys diners per a totes les parròquies, però totes hem fet un esforç important i demostrat que em sabut administrar i gestionar amb menys diners. També ens obligarà a tots a fer les coses d’una altra manera perquè s’ha de complir una sèrie de requisits per poder tenir part d’aquestes transferències.

Creu que ha estat una reforma prou ambiciosa o que s’ha perdut realment una oportunitat? 
Al final s’ha tancat amb el consens de tots els comuns i això ja és un tema complicat d’assolir. Per tant, s’ha estat el suficientment ambiciosos que es podia ser en aquell moment.

És la millor reforma que es podia fer tenint en compte les circumstàncies?
Segurament sí.

Josep Àngel Mortés: “Tot apuntava a Saetde tot i que ens haurien agradat altres propostes”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte