Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.
El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.

Josep Majoral: “Si dijous sé quant puja el dèficit de Naturlàndia, l’hi diré, sens dubte”


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Facundo Santana

Dissabte va jurar el càrrec i el dia 2 s’asseurà al despatx que fins a la setmana passada ocupava Josep Miquel Vila amb l’objectiu de donar-li la volta a la parròquia com un mitjó. Per començar, la neteja de la via pública, que serà la prioritat de les primeres setmanes de mandat. I després, és clar, el parc d’aventures, el nus gordià de la governabilitat laurediana. I aquí només té clar que la gestió “no ha funcionat”.

Què serà el primer que farà el 2 de gener, el seu primer dia laboral al Comú?
És indiscutible: situar-nos amb els dossiers. Tots, del primer a l’últim i sense excepció. Familiaritzar-me amb l’organigrama i començar a treballar.

El traspàs de poders, amb normalitat?
Van tenir l’amabilitat de convidar-nos a la cònsol menor i a mi al sopar de Nadal de la corporació. Però més enllà d’això no hi ha hagut cap altra trobada oficial.

Vila va rebaixar l’endeutament en 9 milions. Seguirà aquesta línia d’austeritat?
Rebaixarem el deute, sí, però amb equilibri. Amb això vull dir que el deute no ens farà perdre el nord: ens estrenyerem el cinturó però no descuidarem la parròquia. 

Han demanat per a Naturlàndia una direcció “com la de Grandvalira i Caldea”. Implica això un canvi de direcció?
Implica veure què funciona i què no, inclòs l’organigrama. I tenim clar que la gestió no ha funcionat. A partir d’aquí s’ha de posar ordre en tots els sentits.

Què ha fallat?
Més enllà de la  deixadesa total a les instal·lacions, el primer que ve al cap és que costa d’entendre que sigui deficitari un lloc per on desfilen 200.000 persones i que no té competència en qüestió de restauració.

Han reclamat la implicació de les institucions. Com?
A títol d’exemple, i sense que hagi de ser necessàriament això, un exemple clar d’implicació institucional va ser Pal Arinsal a l’inici del consolat de David Baró, quan el Govern va avalar-ne el deute. S’ha de mirar en què necessitem ajuda i plantejar-ho de forma clara.

Sap quant puja el dèficit?
Encara no. Tinc la mateixa informació avui que durant la campanya.

Si li truco dijous, m’ho dirà?
Si tinc aquesta informació, sense cap dubte, perquè el nostre programa incloïa un compromís amb la transparència. Per tant, no tinc per què amagar-se-la, ni a vostè ni molt menys als veïns.

Hi ha cert consens que el parc d’animals té els dies comptats. Ho veu així, vostè?
El  futur del parc d’animals forma part de l’anàlisi que cal fer. Amb la complicació afegida que hi ha exemplars nascuts aquí, com ara el linx, que no et permeten tancar d’un dia per l’altre i desentendre-te’n.

Reconvertir-lo en un centre de conservació de fauna salvatge autòctona, com proposava Desperta Laurèdia?
És una idea. S’haurà de mirar, com altres que hi ha.

Cap on ha d’anar, Naturlàndia?
Per la informació que ens ha arribat, i deixant de banda les amortitzacions, Naturlàndia no hi perd diners. Si això és així, millorant-ne la gestió, i tancant si cal alguna activitat, hauria de ser sostenible. Naturlàndia és un projecte viu que s’ha d’anar renovant per mantenir-se com a referència turística...

Com?
No hem d’inventar res. Mirem les tendències mundials en l’àmbit del turisme, portem-les a Naturlàndia. Hem d’anar cap a un turisme verd, de natura: senderisme, bicicleta...

I la tirolina?
No vinc a carregar-me res perquè sí. Si ha de ser la solució de Naturlàndia, no hi ha problemes mediambientals i l’explotació quadra, per què no? Però ni en conec el projecte ni tampoc la inversió, ni si l’explotació és viable. Parlaven de 30.000 persones més: és assumible, aquest volum?  Com que res d’això ho tinc gens clar, se’m fa difícil dir ni sí ni no. 

Habitatge: basaven la seva solució en la gestió del 10% de cessió. És una solució a mitjà termini, i l’habitatge és un problema a curtíssim.
És un problema de tots, no només de Sant Julià. Què està fent Govern, que és qui en té la competència? Aquesta és la clau. El que farem des del Comú és posar-nos a la seva disposició en el que se’ns demani. 

El model cooperatiu que proposava Desperta Laurèdia, se l’ha rumiat?
Me’l vaig més que rumiar. M’ha quedat clar d’on surt la idea –Barcelona i països nòrdics, principalment– i veig que cal un canvi legislatiu en què poc pot fer-hi el Comú. I que és igual d’immediat això que la nostra proposta del 10% de cessió obligatòria.

Diu de tornar a convertir Sant Julià en la parròquia “on sempre passa alguna cosa”. Com? 
La universitat ha de créixer, que vinguin més estudiants perquè es generi més moviment comercial a la parròquia. De nou hem treballat conjuntament amb el Govern. I amb més activitats, fires, teatre, òpera, perquè els set milions de turistes que passen per aquí tinguin algun al·licient per aturar-s’hi.

D’aquí a quatre anys hi haurà residència d’estudiants?
Esperem-ho. El projecte el començarem a treballar el primer mes. Disposem de terrenys que posarem de seguida a disposició del Govern. Un espai  de 12.000 metres quadrats als Horts del Riu, el Prat Gran, l’antic camp de futbol a Aixovall, i a partir d’aquí és qüestió de posar fil a l’agulla.

Hi haurà vial abans que acabi el mandat?
Hauria d’estar acabat en un parell d’anys... a partir que comenci l’execució dels treballs. Estem parlant de 40 milions. Molts diners, sí, però cap gran fortuna a nivell nacional: quant ha costat la carretera del Serrat? Si ho comparem, això és peccata minuta.

A la tornada de les vacances, veurem els carrers de Sant Julià més nets?
El compromís que agafo és que durant el mes de gener hi haurà un canvi radical: voreres i contenidors nets i reparats. L’objectiu les quatre primeres setmanes de govern serà donar la volta a la parròquia pel que fa a neteja.

Andorra
Sant Julià
eleccions
comunals
Majoral
Vila
jura
possessió
Naturlàndia
Comentaris: 2

Comentaris

El que els lauredians no acceptaran és que la tirolina, si es tira endavant, acabi com la Naturlandia inicial: amb el comú quedant-se bona part de les accions. Avui el comú és propietari gairebé al 90% de Naturlandia. No pot tornar a passar. De repetir-se la situació, inclús els portaria a perdre les eleccions del 2023. Sort i independència dels pintats-barons de UL!!
Intueixo una certa predisposició a tancar el parc d'animals. Me n'alegro.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic