Diari digital d'Andorra Bondia
La portaveu de la PAH Alt Urgell, Laura García.
La portaveu de la PAH Alt Urgell, Laura García.

Laura García: “Les pràctiques mafioses fan mal al moviment, a l’okupa per necessitat”


Escrit per: 
A. Doral / Foto: BonDia

A plaça Europa la situació es deteriora i amenaça de convertir-se en un problema d’envergadura, adverteix la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que s’estan posant les piles, anuncien, per intentar negociar lloguers socials per a algunes de les famílies que ‘okupen’ per necessitat. Han d’actuar, adverteixen, davant de l’escassa empenta que en opinió seva està demostrant l’Ajuntament. 

L’habitatge a la Seu és tot un problema. Per què? 
No s’ha dinamitzat ni s’ha implementat allò que va ser promès, que ampliarien el parc de lloguer social segons les necessitats de la població. Ara veig que necessiten set habitatges per reubicar les famílies de plaça Europa amb fills. I les que no en tenen? Home, que ampliïn a les necessitats reals, i ho tenen fàcil. Hi ha una llei molt interessant, la 24/2015, aprovada pel Parlament, i paralitzada pel PP a Madrid quan la vam voler elevar a estatal, que permet als ajuntaments picar a la porta dels bancs i dir “allibereu habitatge buit” i que en cedeixin, no que regalin res, que en cedeixin. 

Per gestionar-lo.
Sí, sí. I així es compliria allò amb què s’omplen la boca, el dret a un habitatge digne. Que inclou els subministraments, perquè un xalet a la Moraleja  sense aigua ni llum és una cova. 

Es coneixen les necessitats?
El 2016 l’Ajuntament de la Seu es va gastar 18.000 euros per fer un estudi sobre necessitats i habitatge buit. No va ni sortir a la llum. Ni els grups polítics hi van tenir accés. Va quedar en un calaix. 

Caram.
Per complir la papereta. Bé, en algun cas serveis socials va col·locar gent en pisos de gent que llogava habitacions per necessitat econòmica. Però sovint era una convivència complicada, m’explicava algú que ho va viure en persona. Però això és tot el que va sortir de l’estudi?

Ja.
Quin habitatge has d’aconseguir? Doncs has d’anar a picar la porta dels bancs, que en tenen una quantitat important, especialment a través de la Sareb, aquell fons escombraria precisament per als habitatges que eren pèrdues per als bancs. Doncs que el cedeixin i que l’Ajuntament el gestioni. Però no s’ha fet. 

L’alcalde va reconèixer públicament que els propietaris del bloc de plaça Europa ni volen asseure’s amb ells. 
Jo veig que si un moviment social com és la PAH, que no té poder polític, sinó de moviment popular, ha pogut negociar amb fons voltor, gent intocable, com no ha de poder un Ajuntament? Va, home! A tots dos interessa. En aquell bloc poden passar mil desgràcies, evitem-les. Ara bé, han d’insistir. Però és clar, és feina, i la feina a vegades fa fugir, com es fuig dels problemes. Ara venen eleccions, oi? Però no, no: primer el teu poble i després tot el que vingui. 

Ha parlat de la inseguretat al bloc ‘okupat’. 
De diferents tipus, perquè també hi ha uns quants que el manegen aquell bloc, i cobren per entrar-hi. Els mateixos que hi viuen, quan volen marxar se’ls venen per 800 euros. Es venen el dret a entrar en aquell pis. Home! L’okupació és lluita pel dret a l’habitatge, no fer aquest negoci pel morro. Amb aquestes pràctiques mafioses fas quedar malament el moviment, a qui okupa per necessitat. El moviment no és “quina cara més dura tinc i visc gratis”.

La PAH té un càlcul de quanta gent necessita un lloguer social. 
Si vas a Serveis Socials, tenen una llista d’unes sis-centes persones esperant-lo. Segur que hi ha més gent que ho necessita, però se’n surt amb la família... o simplement els fa vergonya. Et diuen apunta’t, però no garanteix res més que engreixar la llista. Hi ha una falta de voluntat total. 

I a plaça Europa?
Jo crec que la meitat dels que hi viuen, amb necessitat real, sis o set famílies. Els números allà sembre ballen. Dels més de trenta habitatges molts estan buits perquè estan destrossats.  En alguns casos han rebut ja avís de desnonament del jutjat i alguns es pensen que hi tenen dret perquè han pagat 800 euros per entrar-hi. Però a qui? A algú que també ocupa il·legalment. Ara bé, mai no ho reconeixerien públicament. 

Uf!
I segur que l’Ajuntament no en sap res? M’ho pregunto. Però vaja, sembla que els queda molt gran, i si no en saben, que s’informin amb altres ajuntaments que han resolt el tema, a veure com ho fan. Perquè el que passarà aviat és que s’hi arribarà la comitiva judicial, amb els mossos... Pot acabar molt malament. Fa temps que s’hauria d’haver intentat entrar en converses, treballar-hi cada dia, enviar cada dia algú per allà i ves-hi fent forat. 

La PAH s’ha tornat a posar en marxa. 
Nosaltres intentem centrar-nos sobretot a ajudar dues famílies que hi viuen, que volen marxar amb un lloguer social. Allò serà una guerra i per seguretat seva és millor ajudar-los a sortir.  Perquè allò fa por, hi ha  caldo de cultiu violent. 

Laura García: “Les pràctiques mafioses fan mal al moviment
a l’okupa per necessitat”

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Concepte treballar i guanyar-se un sou hauria d’estar al costat de la okupació puta, a veure quants busquen o tenen feina i quants son uns ganduls. Nomes pot defensar ni la okupació com ideal de La defensa al dret a un habitatge i molt Menys les mafies.... hi ha uns canals Legals. El que diu aquesta senyora es com si aun assassí que l’absolen decideixo pelar-lo per que el canal Legal no dona resposta al que jo vull.
Bon día,a veure,Hi han familias que están treballant,els Altres están buscant(aixo les familias realment necessitades)despres están els caraduras i resta de mafiosos,que compran i vienen pisos,o desmonta y les vovendes per vendré tot lo que poden..un altre...andorrans (parella treballant,cobrant un bon sou els 2,i visquent de okupas,aquesta Gent no es MEREIX estar allá,no es per necessitat,sino pur egoisme!!Li tenim que donar gracies al ajuntament,de tant Bona feina que está fent al respecte!!com jo troba voste?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte