Diu que la parròquia ja va definir al pla d’urbanisme del 2019 què volia per al futur: reduir l’edificabilitat per guardar l’essència de poble, “el nostre atractiu”, i evitar la massificació. Ara bé, com que en els darrers 15 anys no ha crescut pràcticament, encara té camp per córrer, no com altres que s’han desenvolupat més, que “no tindran recorregut o en tindran menys”. Ho diran els estudis de càrrega.

Repeteix mandat. Com valora aquesta segona etapa?
Tot i que sigui una continuïtat per part meva com a cònsol major i el Xavi sí que repeteix, però aquesta vegada ho fa com a cònsol menor, i per tant és diferent. I tenim a l’equip també el Nino i l’André, per tant tots no som nous. Per part nostra, continuïtat. Tenim molt clar quins són els projectes que hem de treballar. El nou equip ha entrat amb moltes ganes, entenent com funciona una Administració pública perquè  alguns d’ells que no ho havien fet mai. Estan coneixent també de primera mà els seus departaments i comissions. I la veritat és que el balanç és satisfactori. És un equip plural, jove, amb moltes ganes i que coneix la parròquia.

Un dels projectes per al 2024 era posar fil a l’agulla al nou casal de la gent gran. Quan es veurà moviment?
Passarem pel pròxim Consell de Comú tirar endavant el concurs per a l’adjudicació de les obres del nou Casal, un dels projectes que vam deixar treballats al final del mandat, i que vam dir que adjudicaríem a l’inici d’aquest. Un projecte, com ja sabeu, en el qual va poder participar l’Associació de la Gent Gran. Vam fer una enquesta als majors de 60 anys, hi van poder participar tots els usuaris de les diferents activitats per saber com volien aquest nou casal perquè fos un lloc on es trobessin a gust i tinguessin totes les necessitats cobertes. I ho fem amb moltes ganes. De fet, m’he reunit amb la nova associació de la gent gran i hem aprofitat aquesta reunió perquè ens fessin arribar tots els projectes que voldrien desenvolupar i poder-los ensenyar de primera mà el projecte. Els hem pogut explicar que ara comencem a treballar i que és qüestió de mesos que puguem adjudicar i començar l’obra.

Començar aquest any per enllestir l’any que ve?
Dependrà dels terminis que ens donaran, perquè penseu que no només és refer aquest edifici, sinó que s’amplia l’edifici nou. Per tant, en menys de 18 mesos no crec que ho tinguem, però si algú ho fa en 12, millor que millor. L’important és que es faci la nova ampliació primer per poder seguir utilitzant aquest emplaçament i llavors faríem només un canvi durant uns mesos quan hagin d’actuar en el que és ara mateix el casal actual.

Amb la intenció que hi hagi també el centre de dia? Això continua igual?
És la mateixa intenció. Que hi hagi també un centre de dia. També sabeu que hi ha un projecte privat per fer una residència aquí a Encamp, que esperem que en breu sigui una realitat. Per tant, estem treballant, si és una realitat, que jo crec que sí que ho serà, amb ells per a tots els serveis.

Vol dir amb una gestió conjunta?
El que tenim clar és que el centre de dia ha d’estar a Encamp. Si hi ha un projecte de residència que es fa, treballarem aquest centre de dia conjuntament perquè no té gaire sentit tenir-ne dos a la parròquia, però si no es fa la residència, el Comú farà el centre de dia sí o sí. Per tant, el projecte està pensat perquè el centre de dia estigui al casal.

I amb la residència què passa? Han demanat l’autorització?
Estan treballant-ho. Hem fet diverses reunions i crec que estan acabant d’ultimar temes de finançaments. Crec que és qüestió de mesos que ens puguin entrar la llicència.

És una empresa amb experiència en aquest món, oi?
Sí. Ja està gestionant a dia d’avui residències a Catalunya i té una bona experiència en aquest sector.

Parlem d’habitatge. Marsol diu que Encamp fa els deures.
Sempre hem dit que el Comú és conscient que la problemàtica de l’habitatge no només l’ha de resoldre el Govern, sinó que entre totes les administracions i la part privada ho hem de fer i sempre ens hem posat a disposició per col·laborar al màxim. Com he dit, la ministra d’Habitatge ha agraït en diverses ocasions la predisposició i la feina perquè està clar que sense dades és difícil poder prendre decisions. I aquestes decisions que es poden prendre a vegades poden ser errònies si no tenim aquesta base de dades. Ara bé, entenem que s’han de prendre mesures, però aquestes mesures per a la parròquia tenen una afectació pel que fa al Pas de la Casa amb els habitatges d’ús turístic. Per tant, el que sí que tenim clar és que hi ha particularitats al Pas i el Comú les defensa. 

En quin sentit?
De fet ho hem fet arribar tant al cap de Govern com a la ministra d’Habitatge i al de Turisme. Al Pas, amb aquestes mesures dels habitatges d’ús turístic hi pot haver una afectació important per la part de la pernoctació i per tant en la reactivació econòmica i a nivell de peu de pista de l’estació. Per tant, hem de ser cautelosos amb les mesures que es puguin prendre o potser han de ser mesures que en algun punt en concret del país puguin ser particulars. 

Per altra banda, el Comú d’Encamp defensa que al Pas el Comú va fer uns pisos socials per una necessitat que després no va existir i van estar buits durant molts anys i d’uns anys enrere el que va decidir va ser posar-los a disposició per solucionar una altra problemàtica: l’allotjament dels temporers. Per tant, hem d’intentar fer aquest equilibri entre solucionar i posar mesures per a l’habitatge i no generar problemes a altres sectors com les pernoctacions i el turisme. El Comú defensa, doncs, certa particularitat del Pas pel que fa a les mesures dels pisos d’ús turístic. 

El cap de Govern va obrir la porta a excepcions “quirúrgiques”. Com ho veu?
La veritat és que agraeixo tant al cap de Govern com a la ministra d’Habitatge i el de Turisme que ens facilitin poder parlar amb ells, manifestar quins poden ser els nostres neguits i intentar treballar aquestes mesures més particulars. En tot cas, el Govern decidirà el que consideri i nosaltres també ho treballarem amb els consellers generals territorials d’Encamp, que també coneixen de primera mà aquestes particularitats.

Pisos buits. Del llistat que els van fer arribar quants  ho estarien realment, un 10% com a Canillo?
A tots els comuns ens ha arribat un fitxer on sortien aquests pisos que semblava que estaven buits i a partir d’aquesta informació hem anat desgranant què passava. Jo no tinc les xifres al cap. Ho vam mirar fa molts mesos i vam contestar dels primers, però puc ficar un exemple. Dintre d’aquest llistat sortien com a pisos buits aquests dos edificis que estaven aquí, al costat del Rosaleda, que avui en dia ja no existeixen. Per tant els vam haver de treure. I aquí ja tenies més de 100 pisos que figuraven com a buits. Aquesta dada la vam poder treballar i rebaixar moltíssim. Es va fer un buidatge important.

Relacionat amb turisme i creixement, què diu l’estudi de càrrega d’Encamp?
Ens han presentat uns esborranys de conclusions, s’estan acabant de treballar i una vegada estiguin els farem públics. Som una de les parròquies que els últims 15 anys ha crescut menys, per tant els estudis de càrrega no ens diran que Encamp no pot créixer. Per tant, estem en una situació molt diferent segons la parròquia. I és veritat que cada Comú està fent aquests estudis i després els englobarem per prendre decisions conjuntes, però aquelles parròquies que s’han desenvolupat més no tindran recorregut o en tindran menys i aquelles que no ho hem fet tindrem el recorregut que hem planificat.

De totes maneres penseu que el nostre POUPE ja va reduir l’edificabilitat el 2019 i es va especificar quina parròquia volíem ser. Per tant, no tenim cap mena d’intenció que es massifiqui la parròquia, el nostre atractiu és guardar aquesta essència de poble.

Clar, perquè llavors s’han de dimensionar els serveis. 
Hauríem de fer més escoles bressol, contractar més personal, fer més activitats... Som plenament conscients que tot això comporta serveis i despeses i també saber si ho podem assumir com a Comú. Nosaltres volem serveis de qualitat per als nostres ciutadans i per fer-ho tot ha d’estar dimensionat

De l’acord amb Saetde, que  implica fer un munt d’inversions, hi ha un seguiment o és massa aviat encara?
No és massa aviat. Amb la nova concessió anàvem més enllà d’una estació d’esquí i anàvem a una estació de muntanya amb obligacions per poder fer activitats també durant l’estiu. És veritat que el turista o el resident no veurà un canvi perquè les activitats que el Comú abans estava fent les seguirà veient, però sí que hi ha una feina prèvia i conjunta per part de Saetde i el Comú d’Encamp. En breu signarem el conveni per a aquestes activitats d’estiu que també formen part de les obligacions de Saetde i a partir d’ara s’han de començar a treballar altres activitats de cara al futur.

I també l’embelliment de l’avinguda d’Encamp al Pas.
És una de les obligacions de Saetde, on havia d’aportar 3,5 milions d’euros per l’avinguda i el peu de pistes perquè sigui molt millor i molt més atractiu. S’hi està treballant perquè és un projecte important on també el Comú vol fer tota la part de serveis nous. Hem de parlar també amb el concessionari de l’aparcament per ficar-nos tots d’acord i treballar de forma conjunta perquè aquí també hi ha una afectació tant a la part de comerç i restauració com als mateixos veïns d’aquesta avinguda d’Encamp. Després farem reunions amb tots ells per informar-los i explicar-los quin és el futur projecte. Ha de ser una realitat adjudicar-lo com a mínim el 2024 i executar-lo el 2025.

Ja ens va dir el cònsol major de Canillo que treballen per trobar el preu just per al pla de les Pedres. Serà aviat?
Tenim clar que el Comú d’Encamp sempre respectarà els interessos de la parròquia de Canillo i que no teníem cap mena d’interès a tornar a fer un altre debat o anar a la Batllia. Per tant, agraïm moltíssim al senyor Alcobé aquesta predisposició per poder arreglar les coses i acabar amb aquest debat etern. Per tant, tenim moltes ganes de tancar aquest preu just per part dels dos comuns i no tinc cap mena de dubte que arribarem a un acord i que per fi podrem deixar de banda aquests conflictes i passar pàgina.