Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d'Encamp, Laura Mas.
La cònsol major d'Encamp, Laura Mas.

Laura Mas: “Preocupa que s’entengui la festa com beure al carrer i trencar mobiliari”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, explica que la construcció d’un nou parc per substituir el Prat Gran serà una de les prioritats del pri-mer any de mandat. Igualment, afirma que la renovació de les avingudes s’acabarà aviat, tot i que no posa data, i es mostra satisfeta del bon resultat del treball conjunt entre policia, urbans i privats per acabar amb els aldarulls nocturns del Pas de la Casa.

Com ha anat l’arribada al Comú?
Estem molt contents. Ja tenim tancat el pressupost i si tenim l’autorització amb els informes del Tribunal de Comptes, el dia 17 ho passarem per sessió de Comú. També hem fet el marc pressupostari per planificar tot el mandat i hem pogut encabir-hi tots els compromisos que vam adquirir en el programa. Com vam dir, tenim les prioritats de reactivació econòmica, fomentar la bona convivència i tenir un territori de qualitat.

Quant puja el pressupost?
El pressupost són uns 33 milions i hem previst uns 3,8 milions d’inversió. En aquest sentit pujarem en inversió respecte al mandat passat perquè tenim els plurianuals de les avingudes i de la guarderia del Pas. Però en el global dels quatre anys, també invertirem més que el mandat passat.

Quins són els principals projectes que volen dur a terme?
El més immediat, a Encamp, és el parc. Com ja vam dir, la idea seria fer un aparcament i encabir-hi serveis com el de circulació i el de policia i estem mirant si algun altre.

Tenen clar quan podran accedir als terrenys?
Potser la setmana que ve ja podem signar el contracte amb Casa Joan Antoni pel lloguer dels terrenys que correspondrien a la seva cessió obligatòria. Són 5.000 metres quadrats que sabem que acabarien sent del Comú i per tant...

Ja han pensat com serà el nou parc?
Volem un parc que ho englobi una mica tot, que sigui innovador i que agrupi zones que es puguin utilitzar des dels 0 fins als 18 anys. Volem que hi hagi zones per fer esport, zones de parkour per als joves, una pista per anar en bicicleta i poder córrer i una zona on podrem fer les nostres festes més tradicionals. Ho estem dividint per poder fer el concurs d’idees.

Qui decidirà el guanyador?
Un cop tinguem les propostes, mirarem les que s’ajustin més a les necessitats i al pressupost i d’aquestes volem que els ciutadans les puguin veure i votar. Si hi som a temps, ens agradaria que fos a través d’una aplicació, però si no es farà una exposició pública i els ciutadans dipositaran el vot.

A banda del parc, quines altres inversions preveuen?
Al Pas de la Casa ja tenim el projecte del mandat anterior per fer l’embelliment del carrer Sant Jordi. Si tot va bé començarem les obres l’1 de setembre i ho farem per fases. És un carrer molt comercial i per tant començarem al setembre per acabar quan comenci l’època de nevades i després de l’hivern continuar. També hi tenim previst un nou parc que es va pactar amb l’ajuntament de Porta.

Les obres a les avingudes d’Encamp ja tenen data de finalització?
Estem acabant la part de la voravia perquè estigui anivellada entre l’avinguda i el pont de les Escoles, i si tot va bé s’acabarà la setmana que ve. Després començaran des de la part alta fins a baix a fer la neteja i faltaran els fanals, que ja saben que hem tingut imprevistos en el termini de lliurament. Ja tenim pràcticament els elements d’embelliment i faltarà la part enjardinada. No vull dir una data certa perquè cada vegada que ho diem no acaba sent, però està bastant enllestit i crec que aviat es podrà fer la inauguració.

Tenen clar si hi haurà sancions pels retards?
S’està analitzant, però hem de tenir en compte que hi ha coses que s’hi han afegit que no formaven part del projecte inicial. També que quan neva acumules retard, però no és atribuïble a l’empresa. Per tant, s’està mirant per acabar-ho de tancar.

Els comerciants s’han queixat força de les obres. Creuen que hi haurà pèrdues irrecuperables?
Es van queixar perquè mentre es feia la construcció ho van patir. Van tenir una disminució de la xifra de negoci bastant considerable, però ara ja no és així. Des del moment que es va reactivar la circulació, van tornar a la normalitat. Fa poc que vaig parlar amb una persona que em va dir que havia sigut molt crítica perquè que ara estava molt satisfeta, que al final havien vist que el projecte era maco i que havia valgut la pena. Per tant, nosaltres també estem satisfets.

Estem en època d’afluència de joves al Pas de la Casa. Han registrat aldarulls?
Fa uns dies vam tenir un grup d’entre 600 i 800 persones, es va activar el protocol entre el Comú i la policia i no hi va haver cap aldarull, ni baralla ni problemes de sorolls. Estem molt satisfets d’haver pogut arribar a aquesta bona entesa veïnal i turística. El mandat passat vam determinar que no tornaríem a llogar la sala de festes del complex i així continuarem. Vam desplaçar la festa fora del nucli central del Pas, cap a l’aparcament de les Abelletes, i així s’eviten els desplaçaments nocturns dins del poble. Des de l’organització també van posar-hi seguretat privada i entre això i la bona entesa amb la policia i els agents de circulació, ha sigut un èxit.

Aquests dispositius especials també hi seran pel Carnaval?
Hem fet reunions internament, vam demanar el suport de la policia i posarem més efectius del servei de circulació, no només a la part central on fem les festes, també faran rondes per tot el poble per evitar els botellons fora del nucli central.

El gran repte és aconseguir una festa sense que es repeteixin comes etílics entre menors?
En l’últim Carnaval els comes etílics que vam tenir eren menors d’edat. Dins la festa tenim seguretat privada, no se serveix alcohol a menors i a més, una hora abans d’acabar està prohibit servir alcohol i regalem ampolles d’aigua. Tot això funciona molt bé, però se’ns escapa la zona de fora. El que veiem que se’ns escapa de control és fora del centre i per això farem aquest reforç. També ens preocupa que alguns grups entenen la festa com beure al carrer, deixar-ho tot brut i trencar el mobiliari urbà. Vull creure que és minoritari, però el rebombori que crea i el mal que fa és realment important. Des del punt jove es fan conferències i trobades entre pares i fills, estem molt conscienciats i el Comú d’Encamp hi treballa moltíssim.

Laura Mas: “Preocupa que s’entengui la festa com beure al carrer i trencar mobiliari”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic