Diari digital d'Andorra Bondia
El president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General, Lluís Anguita.
El president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General, Lluís Anguita.

Lluís Anguita: “El país sense polítics pot funcionar, però sense funcionaris no rutlla”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General, Lluís Anguita, alerta dels aspectes negatius que comportarà la nova llei de la funció pública per als treballadors públics i denuncia un intent de desmantellar l’Administració per tal de privatitzar-ne diferents serveis. Anguita carrega contra la ministra de Funció Pública per afirmar que els funcionaris només volen treballar menys i cobrar més.

Nou mesos ja al capdavant del Sipaag. Com valora la feina feta?  
Ha estat dur i lent. El sindicat ha estat molt de temps en stand-by, i la feina per reactivar-lo encara dura, intentant aplegar més afiliats, que més gent comenci a confiar més en nosaltres. Hem fet moltes entrevistes, comunicacions a afiliats i no afiliats perquè hi ha coses que ens afecten a tots i ho passem a tota l’Administració. 

I amb quina resposta s’han trobat?
La gent està responent molt bé. Cada dia tenim més afiliats però els estatuts del sindicat diuen que només es poden afiliar els funcionaris o agents de l’Administració fixos, així que queda fora tot el que són eventuals. A la propera assemblea general proposarem una modificació d’aquests estatuts perquè tota persona com a mínim amb un any de contracte es pugui afiliar. I ja no és només el fet d’afiliar-se sinó també que, en el que puguem, ajudar-los legalment sense contradir els estatuts del sindicat. 

Costa mobilitzar el treballador públic en un moment en què sembla que el funcionari rep per totes bandes?
Costa molt. I no “sembla”, rebem per totes bandes: perdem plomes a passos agegantats. 

Per què costa?
Primer perquè aquí Andorra ja sabem que el tema de sindicats està bastant parat. També perquè mai a l’Administració general havíem arribat als extrems on hem arribat els últims vuit anys.  

Se senten pressionats o coaccionats d’alguna manera? Amenaçats?
Et puc assegurar, i no m’agrada mentir, que s’ha amenaçat. La paraula amenaça potser xoca molt, però hi ha moltes maneres d’amenaçar: un pot passat pel departament i dir “qui vulgui anar a la vaga que hi vagi però després que s’atengui a les conseqüències” o dir-li “recorda que ets eventual”. I això ha passat. O el dia de la vaga veure passejant per aquí el director o el secretari d’Estat amunt i avall; això per mi és coaccionar la gent. Hi ha hagut pressions perquè la gent no sortís el dia de la vaga. 

S’aprofiten del rol dels eventuals?
S’aprofiten del rol dels eventuals i de fet ja del rol de tothom. No és el primer cop que se sent que depèn del que passi aquest o aquell altre departament estaria millor privatitzat. 

Ja s’ha privatitzat la centraleta telefònica. 
Sí, per exemple. La centraleta telefònica havia arribat a tenir quatre persones que feien aquest servei més la recepció. Quan tens personal que és de l’Administració, tothom es coneix i saben qui és qui i a quin departament treballen, i si hi havia una trucada o gent que s’atansava a recepció dient que tenia un o altre problema, automàticament li podien dir qui se n’encarregava i passar-li. No es perdien trucades, era un servei que funcionava perfectament. De cop i volta diuen que no funciona, però és normal perquè van anar traient gent fins a quedar una persona a la centraleta, que a més a més van anar canviant de lloc i fent-li fer altres feines. Així és normal que es perdin trucades. Crec que ha estat una manera de provocar la situació per poder privatitzar, i és el que estem veient que volen fer a diferents departaments. Si un departament funciona amb deu persones i de cop i volta es queda amb dues és normal que no funcioni com abans i que la gent no quedi ben atesa. Aleshores el privatitzen perquè funcioni millor quan ells mateixos se l’han carregat. Ara trauran el nunci de la planta zero i ja veurem a qui demanarà la gent que vingui a quina planta ha d’anar. D’aquí a quatre dies ho privatitzaran i posaran una empresa com han fet amb els telèfons? I evidentment no és el mateix servei, per molt que es privatitzi: una empresa privada no podrà donar el mateix servei que el que poden donar els funcionaris públics. 

Des dels partits de l’oposició s’ha dit que el Govern està desmantellant l’Administració. Des de dins tenen la mateixa sensació?
Sí, totalment. És la centraleta, cada vegada s’està sentint més el tema del COEX que hi ha moltes empreses que el volen tenir. Però privatitzar alguna cosa sortirà molt més car que el que tenim actualment perquè una empresa privada ha de guanyar diners, però millor que el que tenim actualment ho dubto. Sempre, però, que tu tinguis les eines que et pertoquen i les tasques que et toquin. Si cada vegada hi ha menys personal i més tasques possiblement podràs dir com ha canviat i vulguis privatitzar-ho perquè va fatal. S’ha de tenir estipulat com ho ha estat sempre, que ha funcionat molt bé, però crec que la tendència va cap a privatitzar diferents serveis, i la nova llei donarà peu a privatitzar pràcticament el que vulguin.

Però a l’Administració sobra o falta gent?
Després de més de 25 anys a l’Administració, vint ja a la general, crec que el que passa és que falta personal. Que hi hagi algun departament on no és així pot ser, però es veu que falta personal. I així ho estan demostrant amb la quantitat d’eventuals que hi ha, que hi són per fer una feina.

Ara molts d’aquests ho deixaran de ser.
Sí, ara de cop i volta, a les portes d’unes eleccions, surten 200 places, i resulta que la partida dos del pressupost la retallen de no sé quant perquè no hi ha calés a  la partida u, el funcionament de personal perquè no hi ha els diners per pagar tota aquesta gent que està entrant per edictes. Això evidencia com de  ben feta està la feina, ben pensada, ben programada i com treballem. No dic que no fessin falta però les coses s’han de fer ben fetes, no de pressa i corrents. Es funciona sobre la marxa i a cop calent i les coses no funcionen així. Tenen un do a l’hora de fer gràfics i de presentar una imatge amb grans corbes i grans pujades. Quan els interessa alguna cosa, a dalt de tot i quan interessa, a baix. És el que va passar amb les jubilacions quan ens deien que amb el nou sistema cobraríem fins a no sé quant. I no, mentida. 

Se senten enganyats?
Trobo que ens han estat mentint des del primer dia. Abans de les eleccions deien que tranquils que no tocarien les jubilacions i és el primer que van fer. Ens han mentit en tot, digues-li mentir o camuflar la veritat, perquè són especialistes a girar la veritat.

Se’ls ha volgut contraposar amb els treballadors del sector privat?
Contínuament. Això ja va començar amb el Govern Pintat i tot allò de dir que els funcionaris viuen molt bé i cobren molt i ha continuat amb tots aquests gràfics que diuen que els funcionaris cobren un mitjana de 2.000 euros. Crec que és una guerra totalment deslleial per part del Govern, que no oblidem que té la força per poder defensar-se jurídicament, que pot aprofitar-se d’una sèrie de coses que els sindicats no podem perquè tot el que hem de fer ho hem de pagar. Penso que estan arribant a l’extrem d’enfonsar al màxim possible el funcionari, deixar-lo al pitjor possible perquè quan acabin amb nosaltres que es prepari el sector privat. I això ja s’entreveu amb la nova llei de relacions laborals. I és que les lleis diuen una cosa però després tot va per reglament i aquest el canvia el Govern. Volen enfrontar-nos amb el sector privat per mirar d’aconseguir aquests vots i que diguin que ja era hora que algú foti canya als funcionaris. I d’aquesta manera, després, la Cambra de Comerç i petits i grans empresaris podran dir “mira, Govern toca els funcionaris doncs nosaltres podrem tocar els nostres treballadors”.

La darrera sessió del Consell General va posar de manifest que la reforma de la funció pública només és cosa de DA. 
Va arribar un punt que, personalment, pensava que la llei no passaria, perquè té tots els sindicats en contra i tota l’oposició i s’està demostrant que no és bona. Que hi ha alguns punts bons? Només faltaria que de 140 articles no n’hi hagués cap de positiu, però en allò que més ens afecta és molt dolenta. La volen vendre com una gran llei i com si haguéssim d’estar de genolls donant-los les gràcies. Tens la ministra de Funció Pública que en el Consell General va deixar anar que els funcionaris només volem les 35 hores i els diners, és a dir, que els funcionaris volen pencar menys i cobrar més. És l’únic que li importa i em sembla que ella és funcionària i hauria de saber del què parla. I hauria de pensar abans de dir aquestes coses que ens afecten a tots els funcionaris. I el país sense polítics pot funcionar, sense funcionaris, que som els que fem la feina, no. No es pot tenir una ministra de la Funció Pública que deixi la seva gent a l’alçada de la sola de les sabates, dient que només volem calés, perquè això és mentida. 

Tampoc els agrada la desaparició de la nomenclatura de funcionari.
Per molt que diguin que és el mateix i que no passa res, en el rerefons hi ha el fet de poder carregar-se l’Administració i amb el temps, i crec que no gaire llunyà, poder privatitzar. Això era una de les línies vermelles que tenia el Govern. Si realment només és un canvi de nom i no afecta en res, per què és una línia vermella? No té sentit. Tampoc ens agrada el tema del canvi de departaments que actualment s’ha de fer per mutu acord. Però això s’anul·la amb la nova llei i passarà a ser obligatori. És una arma de doble tall. O es pot utilitzar per casos que pugui anar bé o, i em temo que així serà en el 95% dels casos, es pot utilitzar com a arma per treure gent que no interessa sigui pels motius que sigui.

Hi ha altres aspectes.
Hi ha també el tema de la reserva de plaça, que la nova llei preveu que hi tindrà primer accés la gent que té una excedència amb reserva de plaça, en cas que no es cobreixi un edicte intern, després un d’extern i si no es cobreix de cap de les maneres aleshores forçat. Doncs resulta que una de les esmenes que ha presentat DA diu que el primer és la forçada. A què es deu aquest canvi? Quin sentit té, això? Doncs el primer és forçar, a ser amos i senyors. No sé si és per això o perquè s’han trobat que en diferents departaments hi ha hagut tècnics que s’han negat a signar documents pels motius que sigui però emparats per la llei. Cal recordar que els funcionaris no treballem per cap color polític sinó per al país, i això sembla que no els agrada i per això ho volen canviar.

Són molt crítics també amb el tema de les relacions especials. 
Tenim una funció pública que està venent que nosaltres som molt rectes i que el que digui la llei. Però resulta que tot i que la llei diu que les relacions especials són per assessorar, aquí els tenim amb càrrec de director que la llei ho prohibeix. No poden fer-ho i els tenim manant ministeris, manant departaments i fins i tot amb la signatura delegada quan la llei diu assessorament, i d’aquestes relacions especials en tenim unes quantes i amb nòmines molt elevades. És el cas per exemple de la coordinadora de Funció Pública però n’hi ha a d’altres departaments. És gent que hauria d’assessorar però que no pot estar en un comandament. Estan fent la feina que pertocaria a un funcionari, al director d’un cap d’àrea. Es posa la figura del coordinador, però aquesta no existeix enlloc, són maneres de poder pagar favors polítics o poder posar els amics o qui  els interessa per fer unes feines que en teoria no poden fer. I a més, a la majoria dels que tenen un contracte de relació especial els han anat a buscar fora de les nostres fronteres. Què volen demostrar, que a Andorra no hi ha professionals?

Un cop sembla clar que la reforma tirarà endavant què toca?  
Aquí hi ha diversos temes. D’una banda, penso que la llei podria arribar a ser anticonstitucional ja que deixa moltes coses per reglaments quan, segons la Constitució, s’haurien de fer per llei. I alerta perquè els reglaments els poden canviar cada setmana a Govern i la llei va tota per reglament. Després, els sindicats hem de fer molt bona feina de comunicació perquè la gent entengui de veritat en què ens afecta aquesta llei, sobretot per la vessant negativa que és més gran que la positiva. A més, el que ens pugui afectar en positiu s’ho emporta el vent perquè està tot subjecte a diferents aspectes com el que dèiem de no estar de baixa durant cinc anys. Aquesta llei és molt dolenta per al funcionari i s’ha d’explicar bé.

I noves mobilitzacions? 
Això s’ha de decidir per assemblea general però crec que el treballador públic, sigui eventual o no i sigui funcionari o no, hem d’anar tots a l’una perquè ens afecta a tots. Alguna cosa s’ha de fer, no es pot abaixar el cap com s’ha fet amb el tema de les jubilacions. I és que aquí, el que realment t’asseguren és que no passaràs del 60%, no que arribaràs al 60%. El que estan venent és aire i crec que els funcionaris alguna cosa hauran de fer, digues-li una vaga com la que es va fer, una vaga de zel... Mobilitzacions se n’han de fer si s’arriba a aprovar la llei. I és que si no ho parem ara, després serà complicat.

Lluís Anguita: “El país sense polítics pot funcionar
però sense funcionaris no rutlla”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte