Des de fa unes poques setmanes hem vist que signa convenis i representa l’entitat. I és que ha agafat ara les regnes perquè Geòrgia Pont, que portava mig any al capdavant, no s’hi podia dedicar per motius de feina, i en canvi ella, que fins ara n’era vicepresidenta, tenia més temps lliure per poder-ho fer. De tota manera, serà en l’assemblea general del març de l’any que ve quan es ratificarà el càrrec.   

És neta de la fundadora del comitè. Curiós, oi?
Vivia a Barcelona i la meva  mare estava a la junta. El 2017 vaig venir a viure a Andorra i em vaig oferir per ajudar com a voluntària. El 2018 vaig entrar a la junta i vaig agafar el testimoni de la meva mare. Fins ara  n’era vicepresidenta.

El repte més important d’Unicef Andorra?
El tema de la salut mental serà la nostra estratègia fins al 2025. És un dels reptes dels països rics: la salut mental dels joves. Per això cal més inversió pressupostària en salut mental i que tots els infants que necessitin un reforç en salut mental ho tinguin cobert. El nivell adquisitiu de les famílies no ha de marcar que un infant vagi o no al psicòleg. 

Ara s’està negociant amb els psicòlegs.
S’haurà de veure si el que entri a la cartera de serveis és realment el que es necessita. S’estava parlant de sis o vuit sessions i en segons quines patologies és insuficient. I amb la previsió de 40 a 60 euros per sessió, creiem que hi haurà famílies que no es podran permetre ni 40 euros. El nivell adquisitiu no ha de marcar qui pot i qui no pot tenir ajuda psicològica. 

També l’enquesta de les pantalles que han promogut té a veure amb salut mental.
Una de les nostres tasques és promoure aquests estudis, intentar que les administracions i entitats del país, com Andorra Telecom i el Govern d’Andorra estiguin implicats en aquest estudi que realment creiem que ha tingut molt bona rebuda i esperem poder treure’n més profit. Arran d’aquest estudi podem fer molta feina i podrem fer diverses activitats per fer-ne molta difusió.

Com ara?
Hi haurà un pla d’acció a dos anys vista amb diferents activitats que subvencionen el Govern i Andorra Telecom. Començarem amb una jornada de sensibilització a finals de gener. Serà per a escoles i famílies a través de les Ampes. Una conclusió a la qual es va arribar és que els pares i les mares o no sabem o no n’estem prou conscienciats. També la setmana de la infància, al desembre, anirà destinada a l’ús responsable de la tecnologia lligat a l’informe.

Quines accions es poden portar a la pràctica?
Que l’infant no tingui el mòbil després de mitjanit, que els pares no mirin el mòbil durant els àpats i que posin unes normes i una limitació de continguts. Només amb això ja es pot fer molt. Cal conscienciar els pares i mares. A més, els videojocs tenen uns indicadors d’edat. El teu nivell de patir depressió augmenta automàticament si jugues molt i als que no et corresponen per edat. Això és un primer pas per construir una relació diferent amb aquestes tecnologies. Fins ara, els pares i mares hem estat còmplices passius, cal que passem a ser agents de canvi respecte a aquesta situació.

Per fi tenim Pla de la infància. S’hi senten reflectits?
Vam participar en la comissió de comunicació i formació. Ja només poder-lo concretar i presentar és un gran èxit. Ara farem el seguiment de la implementació per veure quan es comença, per quines accions i si es respecten els pressupostos que s’han dit que s’hi dedicaran. L’advocacia d’Unicef fa seguiment de totes les propostes que involucren la infància. Ens ho demana Unicef, no el Govern. Ho farem des d’una visió positiva. El pla és un compromís que el Govern té amb Europa i cada dos anys es demanarà a Andorra un informe. Nosaltres farem recomanacions sobre el que fa el Govern per als infants.

Han començat una nova iniciativa, escoles amigues d’Unicef, amb quina finalitat?
A finals del curs passat vam signar un conveni amb el Sant Ermengol i fa dues setmanes  amb l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma. Amb aquest acord, l’escola es compromet a realitzar tres iniciatives: la primera és promoure els drets dels infants, la segona, fer una activitat de recaptació per a Unicef en la mesura que pugui, i la tercera, celebrar o fer alguna activitat el Dia mundial de la infància. Llavors donem a l’escola el distintiu. La idea és que se sumin progressivament totes les escoles del país. 

Enguany comencen un projecte nou. Ens en pot fer cinc cèntims?
Sí, volem finançar un ecovillage a la zona més desafavorida de l’illa de Madagascar. Per culpa del canvi climàtic Madagascar és una illa molt afectada per les pujades del nivell d’aigua. Per això Unicef subvenciona la construcció d’un ecovillage que permeti que cases i escoles estiguin adaptades a aquestes pujades d’aigua i que hi hagi aigua potable a les escoles. Que  no hagin de caminar un munt de quilòmetres per omplir una garrafa d’aigua. Els diners que recaptem als encants que reprenem al Delfos aquest dimecres i dijous aniran a Madagascar. 

Per cert, finalment per a l’emergència a Ucraïna, quant han recaptat?
Fins ara 84.000 euros, i encara rebem alguna donació que enviem directament al comitè d’Unicef que treballa sobre el terreny.

I la campanya ‘Petites solucions’, com està funcionant? 
Un dels objectius de la campanya anual és fer socis per enviar diners per comprar vacunes de tota mena per a països que les necessiten, i com que tot just la vam presentar al juliol s’allargarà tot l’any que ve. Amb la pandèmia, a alguns països s’ha parat el que és la vacunació més clàssica i per exemple hi ha hagut brots de rubèola a llocs on ja estava erradicada. Les vacunes són la inversió més rendible per a la salut dels infants en el món. Et gastes un dòlar en vacunes i et deixes de gastar 36 en el futur en despesa sanitària d’un infant que es pot posar malalt.