La primera pregunta és gairebé obligada. Quins són els principals objectius que us marqueu?
L’objectiu primordial de la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana és el desplegament de la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes, la 6/2022. Es va fer un pas molt important amb l’aprovació d’aquesta llei, perquè va ser per unanimitat de la cambra parlamentària. Es van aprovar 17 textos legislatius, entre els quals quatre lleis qualificades: la d’Educació, la de Justícia i Interior, la llei electoral i de referèndum i el Codi penal. Un dels altres objectius de la meva secretaria d’Estat és treballar molt coordinadament amb el ministeri d’Educació per la implementació de la coeducació a les escoles, tant a nivell de maternal com de primària, i desplegar una sèrie d’accions en aquest sentit, per desfer estereotips de gènere i eliminar l’androcentrisme. També treballar a segona ensenyança l’educació sexual i afectiva. Just quan vaig entrar, vaig enviar una carta als cònsols de les set parròquies per recordar-los la importància dels punts lila i l’elaboració dels plans d’igualtat. Va sortir a la premsa que el Comú d’Encamp el té tancat i la resta de comuns estan en procés.
 

Justament, una de les preguntes era sobre aquests plans d’igualtat. Els comuns ja vam veure que n’hi ha un que sí i els altres avancen bastant desigualment, però n’hi ha molts a fer. Fins i tot a nivell de l’Administració general... Com està?
A l’Administració general s’està fent la primera fase del pla d’igualtat, que és la fase de diagnosi i que consisteix en la recopilació de dades. 


Per quan es preveu, més o menys, que puguin estar llestos i implementats?
El termini que marca la Llei és l’abril del 2024 i tinc la plena confiança que tothom treballarà perquè això sigui una realitat. Tothom està molt sensibilitzat amb el tema de la igualtat i molt predisposat a tirar-ho endavant.


Parlem de registres i plans d’igualtat. Les empreses de més de 50 treballadors també l’han de presentar.
Sí, les de més de 50 han de fer el pla d’igualtat i les de menys han de fer el registre de bretxa salarial. Evidentment valorarem molt positivament si hi ha empreses de menys de 50 treballadors que puguin elaborar aquests plans d’igualtat.


De moment, quantes empreses han presentat el pla d’igualtat?
És una informació que no li puc facilitar, no tinc constància de quins s’han entregat perquè, com que ho han de fer a través de les seves pàgines web, encara no s’ha pogut fer aquest seguiment. Només fa un mes que soc aquí i intento posar-me al dia com puc a marxes forçades.


S’entén. Llavors tampoc sabem si el país, així més en global, va avançant o potser s’haurà d’incentivar d’alguna manera extra.
Crec que encara tenim marge fins al mes d’abril i tinc la plena confiança que tothom intentarà complir la llei i el que marca la llei, que és el termini límit a l’abril.


El mateix deu passar amb el registre de la bretxa salarial.
D’aquest se n’ocupa el departament de Treball. Sí que tenim reunions molt coordinades amb la directora de Treball i estan elaborant el protocol que comentàvem abans i estan mirant quina és la millor opció per poder registrar a nivell informàtic, perquè també han de fer-ho ells, els plans d’igualtat i el registre de la bretxa. Però s’està fent feina en aquest sentit. Ja se’n va començar a fer la legislatura passada i continuarem treballant-hi.


Abans m’heu dit que volíeu treballar molt coordinadament amb Educació i ara amb Treball. Entenc que la secretaria d’Igualtat ha de ser molt transversal per poder donar la perspectiva d’igualtat a totes les polítiques públiques.
I per això el cap de Govern va decidir crear la secretaria d’Estat i que depengués directament d’ell, per poder treballar de manera molt transversal i coordinada, tant pel que fa a la igualtat però també pel que fa a la participació ciutadana.


Justament, al principi només m’ha parlat d’objectius a nivell d’igualtat. En participació, què es vol treballar?
Arran de la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert es va desenvolupar el reglament de participació ciutadana, que regula tots els mecanismes dels processos participatius. Es va crear l’Audiència Ciutadana i la Visura Ciutadana. 


El seu rol és més d’un grup d’opinió?
S’han plantejat tres temes cabdals, que són l’habitatge, el medi ambient i la sanitat. Són grups per treballar a partir de la intel·ligència col·lectiva, que és el compartir sabers i experiències de les altres persones, i això és molt enriquidor.


Clar, però el seu rol serà consultiu, no tindran poder de decisió.
No, serà consultiu, però als polítics ens anirà bé per poder veure quins són els neguits i les preocupacions de la ciutadania.


Justament, una de les coses que potser es va criticar molt des de l’oposició la legislatura passada era que el Govern estava en una bombolla i no tocava la realitat de la ciutadania. Això ajudarà a compensar-ho?
Tot això es va començar la legislatura passada i crec que sí, que el Govern tenia molt present la ciutadania, de fet sempre hem estat al seu costat i les portes dels nostres despatxos, tant la meva com la dels diferents ministres, sempre han estat obertes per poder treballar les preocupacions de la gent.


I l’audiència?
La legislatura passada hi havia allò de El cap respon, que es feien preguntes al cap de Govern i ell responia i si no tenia temps de respondre en directe a la televisió responia el que se li demanava per escrit.


Més enllà d’aquestes dues formes de participació, se’n planteja alguna altra? La forma per excel·lència són les eleccions, però trobem un absentisme cada vegada major. Això també formaria part de la vostra àrea de competència? Com hi lluitaríem?
Com comentava abans amb la coeducació a les escoles, desfer estereotips de gènere i implicar una mica més els infants, que després seran els possibles votants i que ara per ara estan desconnectats del món polític. Precisament el Consell General engega el projecte de Consell Obert, que tothom pugui conèixer la institució, els síndics, la feina que fan, i això és també el nostre objectiu com a govern. 


Es plantegen fer un Govern Obert? O ja es coneix prou la institució?
Jo crec que ja es coneix prou, el que intentarem és fer més processos de participació amb altres ministeris, però de moment no li puc avançar quins seran perquè estan en una fase molt inicial.