Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu de Fridays For Future Andorra, Mateu Bracque
El portaveu de Fridays For Future Andorra, Mateu Bracque

Mateu Bracque: “M’agradaria una Andorra que es respectés a si mateixa i a la població”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: M.P.A.

Fa cinc mesos va néixer la versió andorrana de Fridays For Future. La impulsen onze joves amics i ja tenen uns quants voluntaris. Per al seu portaveu, Mateu Bracque, el punt d’impacte va ser el testimoni de Greta Thunberg. En concret, veure com una noia sola es plantava cada divendres davant el parlament suec. Diu que si ella ha tingut el valor de fer-ho per canviar moltes coses, per què nosaltres no ho fem i ens ajuntem?

Continuareu amb les mobilitzacions?
Sí. Durant aquests cinc mesos hem tingut bons fets que ni nosaltres mateixos ens esperàvem. Creiem que estem en el bon camí. Hem de continuar la nostra lluita. El 20 de setembre tenim plantejada una altra manifestació coincidint amb una setmana de concentracions que hi haurà arreu del món. Volem tornar a marcar fort i dir que seguim aquí. I n’hi haurà més. Seguirem  el calendari de les concentracions globals.
L’objectiu és que hi hagi molta gent que s’hi afegeixi perquè el canvi climàtic ens afecta a tots. Si vas a la manifestació i fas sentir la teva veu, t’ajuda a conscienciar-te. Ara, hi ha gent que surt al carrer, fa quatre crits i després se n’oblida. Amb una manifestació no canvies el món, ho fas fent altres coses al voltant. La concentració és un lloc on veus que no estàs sol en la teva lluita, prens consciència que no ets l’únic que veu aquest problema i veus que és real, que afecta molta gent i et dona forces. Si anem cadascú per la nostra banda no arribarem enlloc. Hi pot haver algunes divergències sobre com pot afectar el canvi climàtic els diferents sectors de la societat, però la voluntat és sobreviure i tothom hi està d’acord, en això.

Serà a la plaça del Consell General?
Encara no ho sabem segur, però probablement, sí. És un lloc emblemàtic i simbòlic.

Lluitar contra el canvi climàtic és cosa de joves?
Sovint els grans ens diuen “és que nosaltres ja l’hem cagat”, però encara estem vius i podem fer alguna cosa. No és només de joves. Al segle passat hi havia els hippies i els importava l’ecologia. Ho veiem de manera diferent: el canvi climàtic ens afecta a tots i per això ens agrupa perquè hem de protegir el planeta en què vivim. Això va per totes les generacions. També els que tenen 90 anys s’hi han d’involucrar.

És una lluita una mica egoista?
Ho és força. Mirem pel nostre bé, i aquest acaba sent un bé per a tots, per al planeta, els animals i nosaltres mateixos i fins i tot per a l’economia d’aquells que pensen més en els diners. Acabem pensant en el bé comú.

Els partits us han fet arribar algunes propostes com la taxa als vehicles més contaminants i sembla que no hi esteu gaire d’acord. 
Veiem l’ecologia de cara a ajudar la població, és molt necessària i tothom hi ha de participar. Si comencem a ficar taxes la ciutadania ho veurà com un càstig i dirà “l’ecologia no és per a mi”. El nostre objectiu és que tothom s’hi senti involucrat i sigui accessible per a tothom, que no perquè tens menys recursos no pots ser ecologista o que no et pots preocupar pel medi ambient. L’ecologia no ha d’anar en contra de la població. En el cas que es vulgui ficar una taxa s’ha de posar una contrapartida. Els diners que recollirem amb la taxa els utilitzarem perquè el transport públic sigui eficaç, gratuït o quasi. I això ha de permetre que la gent tingui altres alternatives perquè no es posarà una taxa i que a més hagis d’agafar el cotxe perquè si vius en un poble perdut i no passa el bus no pots fer una altra cosa. L’objectiu no és recaptar diners sinó protegir el planeta. Si anem en contra dels ciutadans al final diran: “Escolta, l’ecologia m’és igual”. Nosaltres volem que la gent pugui viure bé sense tenir problemes respiratoris per culpa dels microplàstics i la contaminació però tampoc és qüestió d’aclaparar-los amb més taxes. 

Passa el mateix en fer pagar les bosses de plàstic.
En lloc de prohibir completament les bosses de plàstic, ficarem un preu més elevat perquè la ciutadania ho pagui. Com que veuran que és més car no les utilitzaran, però al final si les necessiten les pagaran sí o sí. No és un punt que ajuda la lluita. L’ecologia ha de fer més fàcil la vida.

Creieu que seria necessari fer més campanyes en el camp educatiu?
Vam fer una reunió amb les ministres de medi ambient i d’educació i vam proposar inculcar el canvi climàtic a les escoles des de petits, però que no es faci un cop en tota l’escolarització sinó regularment. Que no siguin tallers que quan surts ja no te’n recordes. Si es va repetint acabes tenint consciència del que passa. I que et doni eines per afrontar-ho. S’han de posar exemples més concrets del que passa a Andorra i no només a la punta del Casamanya, sinó al centre d’Andorra. S’ha de parlar de coses que toquen el teu dia a dia. Perquè l’os polar et queda molt lluny o aquella illa que d’aquí un temps s’inundarà.

En aquesta reunió va sortir la possibilitat de fer un fòrum anual amb alumnes dels tres sistemes educatius.
Seria una mica com el consell de joves però enfocat en qüestions mediambientals. Si durant tota l’escolaritat ho has treballat, el fòrum serà un espai de discussió entre els joves, perquè surtin  idees, es plantegin al Govern i vegi quines es poden aplicar. Encara estem pensant com fer-ho. És una manera de fer reflexionar els joves sobre la qüestió.

Voldríeu ampliar la vostra base social?
Al Lycée tenim la sort que ens deixen sortir.  S’ha impulsat des del nostre centre. Han vingut altres escoles. Vam enviar una carta als directors de les escoles perquè deixin sortir els alumnes i a la Universitat d’Andorra. Costa més sortir de l’escola i han d’agafar busos. Volem que s’impliqui més gent dels altres centres escolars, però si  no pots sortir de l’escola, surts al pati i muntes una concentració i és igual de simbòlic. Al final hi acabes dient la teva.

La lluita pel canvi climàtic és cosa de rics?
Si no tens diners no pots ser ecologista. S’ha enfocat cap als rics. Qui es pot comprar un cotxe elèctric és perquè té diners. S’ha de provar d’involucrar-hi tothom. Ningú no en pot estar exclòs perquè afecta els qui tenen diners i els qui no en tenen.

Què en penseu, dels governants negacionistes?
Trump va dir que el canvi climàtic era una idea dels xinesos per anar en contra de l’economia americana. La imaginació fa viure. És llastimós que una persona no cregui en les dades dels científics i que acabi governant un país. Passa el mateix amb Bolsonaro quan diu que les ONG han provocat els incendis a l’Amazònia. Una ONG no cremarà un bosc. Fa por. Tens els de la petita illa del Pacífic que demanen acollida a Austràlia perquè acabarà desapareixent. Hi ha molta gent a Amèrica que està conscienciada, surt al carrer i protesta. 

Què seria el més urgent a Andorra?
Els problemes més grans són els gasos d’efecte hivernacle i els plàstics. Que Andorra sigui el 21è país a tenir estrès hídric és conseqüència d’aquests gasos. Si tenim tan poc temps, si no ens hi posem ja, no arribarem enlloc. S’han de prendre mesures que són necessàries encara que molestin a alguns. S’han de limitar els gasos que llencem a l’atmosfera, però si només pensen a guanyar les properes eleccions no faran segons què per no ser impopulars. M’agradaria una Andorra que es respecti a si mateixa i a la població que hi viu, al planeta en el qual vivim. S’han de respectar i ampliar els espais verds.

Mateu Bracque: “M’agradaria una Andorra que es respectés a si mateixa i a la població”

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tot el que no sigui reduir la natalitat global d'humans, de poc servirà, al capdevall. és insostenible una natalitat descontrolada.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte