Acaben de presentar als accionistes uns resultats “molt positius el 2022” i unes perspectives per al 2023 també “molt bones”. Segons Pedregal, Caldea és avui una empresa “supersanejada”. Per això afronta el futur amb un repte ambiciós: restauració del termolúdic i construcció d’un hotel per seguir sent un referent dins i fora del país.
Les xifres assolides feien preveure una assemblea d’accionistes tranquil·la?
Sí, ho va ser. Els resultats han estat positius, diria que molt bons. Amb un flux de caixa de més de 4 milions d’euros i uns beneficis de 900.000 euros. Després dels dos anys d’afectació per la Covid, el 20 i el 21, en els quals vam registrar pèrdues, com tots els negocis turístics, va ser gratificant poder comunicar una altra vegada que hem obtingut beneficis i a més, més grans que els que teníem abans de la pandèmia. També vam presentar la previsió d’ingressos per al 2023, que preveu continuar amb aquest creixement, i el pressupost per a aquest any té com a objectiu 1,7 milions d’euros de benefici i de moment anem en bona línia, ja que el primer quadrimestre ha estat molt positiu.
Amb repartiment de dividends i tot.
Es va proposar a l’assemblea el repartiment de 750.000 euros en dividend per a la globalitat dels accionistes, és a dir, 15 euros per acció. Estem molt contents de poder retribuir els accionistes per la seva inversió. Ens agradaria poder donar-ne més, i per això treballem en aquesta línia de repartiment de dividends i beneficis.
Hotel i transformació del termolúdic van de la mà. Ho pot desgranar?
Els projectes d’inversions de Caldea han anat evolucionant els últims anys. Des del 2018 estem treballant el projecte de l’hotel per afegir una nova línia de negoci dins dels serveis que dona Caldea. Després ens vam adonar que hi hauria un contrast entre el nou hotel i la resta de l’edifici que està construït des de fa tres dècades i vam proposar al consell d’administració a banda de la construcció de l’hotel una restauració general de tot l’edifici.
I els van comprar la idea.
Ho van veure positivament i em van demanar contractar l’equip d’arquitectes, vam fer un concurs que el va guanyar Data Arquitectura. Van agafar l’encàrrec amb molta il·lusió perquè és l’edifici més icònic de tot el país.
La inversió i els terminis per executar aquesta modernització general de l’edifici i el nou hotel se sap?
Ara estem treballant en l’estimació de la inversió per transformar l’edifici. És un tema obert. Un cop estigui calculada, caldrà veure com es reparteix en el temps. Amb seguretat, després de l’estiu ja tindrem la planificació exacta de les inversions i farem probablement una assemblea extraordinària per comunicar el volum de la inversió i com es portarà a terme els pròxims anys.
S’havia parlat de 18 milions d’inversió.
No val aquesta quantitat. Estem treballant per determinar la quantitat màxima d’inversió i com repartir-la els pròxims anys.
Quan començarien les obres?
En principi voldríem, a finals d’aquest any, licitar les obres i començar-les a principis de l’any vinent amb una durada aproximada de dos anys, almenys pel que fa a la construcció de l’hotel. Ens agradaria que el gener del 2026 pogués estar ja operatiu, per a la temporada d’hivern 25-26. La part de construcció de l’hotel no és el més complex. El més complex és la reforma de la resta de l’edifici, són més de 30.000 metres quadrats i la restauració d’un edifici tan gran triga el seu temps.
Només aprofitaran els períodes d’aturada per fer els treballs?
N’hi haurà que es podran fer amb el centre en operació total i d’altres que requeriran aturades temporals. Les aturades les farem a les primaveres, que és temporada baixa i quan podem traslladar tota l’activitat a l’Inúu. Farem els tancaments més llargs del termolúdic per fer els treballs de modernització. La resta de l’any es podran fer les obres que no interfereixin en el funcionament del centre perquè és important preservar la facturació de la companyia.
Què s’ha fet fins ara?
Estem fent per fases la restauració de la coberta del termolúdic, és el tercer any, i ja tenim més de la meitat de la coberta renovada. També hem aprofitat per avançar les obres dels vestidors del termolúdic que s’estrenaran dissabte.
L’hotel és l’element que faltava per fer de Caldea un ressort?
El producte que podrem oferir arran de la construcció de l’hotel seran estades integrals: allotjament, banys termals, tractaments, restauració, gastronomia i diferents activitats. Producte complet. Serà una molt bona eina per desestacionalitzar la facturació. Quan tinguem l’hotel sí que podrem conformar un producte per poder seduir la gent dels mercats de proximitat durant les temporades baixes de primavera i tardor. Tindrem una oferta completa per elevar la facturació de les temporades mitjanes i altes.
Una facturació que amb l’hotel es veurà elevada.
Tenim una velocitat de creuer, al voltant dels 20 milions d’euros de facturació. Amb l’obertura de l’hotel i la inauguració de la restauració global, l’objectiu seria fer créixer aquesta quantitat dels 20 als 25 milions.
Fer compatible turisme i sostenibilitat és un repte actual per al sector. Què en pensa d’anar cap a un turisme de qualitat prèmium?
Crec que és de qualitat tot el turisme. Hem d’agrair que qualsevol persona que està al seu lloc de residència ens visiti. També crec que no hem de renunciar al que ha estat l’èxit d’Andorra. I l’èxit ve per la classe mitjana espanyola, que al final és la que fa el 70% de la facturació del sector turístic d’Andorra. No hem de renegar d’això. Això no vol dir que tinguem productes com Caldea amb l’hotel o d’altres que hi ha al país que també poden seduir un client disposat a fer una despesa mitjana superior. No es tracta d’oblidar-nos dels que ens han ajudat a construir el turisme del país, sinó d’afegir un client amb més capacitat adquisitiva.