La candidata del Partit Socialista de Catalunya per a la província de Lleida a les pròximes eleccions generals espanyoles del 23 de juliol destaca la importància d’aquests comicis també per a Andorra. A més, repassa les reivindicacions fetes pels residents al Principat i les respostes que s’hi han donat en la darrera legislatura des del govern espanyol.

Han passat quatre anys aquí i ens tornem a apuntar a l’aventura?
Exacte, i venim perquè hem de mobilitzar el vot dels espanyols residents a Andorra, ja que es tracta d’unes eleccions molt importants, les del 23 de juliol. Només hi ha dues persones que poden ser presidents:  Pedro Sánchez o Alberto Núñez Feijóo, de la mà de la ultradreta. Volem mobilitzar la gent perquè sabem que l’únic partit que pot frenar l’entrada de la ultradreta en aquests moments és el PSOE, a Catalunya el PSC. 

Perquè les esquerres tenen tendència a quedar-se a casa, a barallar-se... 
Sí, però he de dir que aquests dies he notat l’esquerra molt mobilitzada. Un 7% dels votants ja han sol·licitat el vot per correu, tot un rècord. La gent té molt clar que són unes eleccions decisives. Han vist el retrocés que s’està duent a terme a diferents comunitats autònomes, on el PP governa amb Vox. Sánchez diu que en 20 dies hem retrocedit 20 anys i cada dia que passa retrocedim un any més. El 23 de juliol li hem de posar el fre. Nosaltres anem a avançar, prosperar i continuar amb un país i un president del govern central que acompanya en la superació de totes les crisis com les que s’han viscut.

Volen mobilitzar el vot dels residents a l’exterior, en aquest cas a Andorra. Aquest cop potser hi tenim alguna cosa de guanyat en no haver de pregar el vot?
Exacte. Als polítics moltes vegades se’ns diu que no complim amb el programa electoral. El 2019 estàvem aquí i hi havia tres reclamacions. Una era modificar la llei electoral per eliminar el vot pregat i ara tothom ha rebut una carta segons la qual té dret a votar i no cal que vagi a suplicar que vol votar. Ara és tan senzill com atansar-se al consolat del 15 al 20 de juliol i dipositar la seva papereta. S’ha acabat la gimcana per exercir el teu dret. Això era un compromís que portàvem al nostre programa i l’hem complert. 

Aquest és el primer. El segon?
El govern de Pedro Sánchez també ha complert amb el tema de l’aeroport, era una reivindicació que funcionés. L’ambaixador Àngel Ros sé que ha estat un veritable protagonista en homologar els vols instrumentals. Ara ja tenim un vol regular a Madrid amb un 70% d’ocupació, és un vol que funciona. I evidentment la col·laboració entre els dos estats, i amb la Generalitat de Catalunya, ha d’existir  perquè aquestes infraestructures funcionin. I la tercera reclamació era el conveni sanitari i també hem complert. El protocol es va signar recentment. Per tant, vull transmetre als nostres conciutadans que viuen aquí que el govern socialista ha complert amb les reivindicacions que hi havia des d’Andorra.  

I ara per què se us hauria de votar? 
Perquè hem de continuar treballant en aquests acords i perquè les necessitats no s’acaben mai. El suport administratiu que han rebut les comunitats autònomes i els Ajuntaments amb un president com Pedro Sánchez per superar les crisis sobrevingudes que hem tingut, com la de la Covid o de la guerra a Ucraïnia en l’administració central és molt diferent del que va passar amb el president Mariano Rajoy. També això és bàsic per a les relacions entre els dos Estats. No és el mateix un president que dialoga, que té un pes reconegut a Europa, que abans amb Rajoy, que  anàvem a Europa a escoltar com hem de fer per retallar. També amb les infraestructures tan importants per connectar-nos. Vinc de fer una visita amb l’alcalde de la Seu d’Urgell i ho deia, que l’N-260 l’Eix Pirinenc, des del ministre Josep Borrell que no s’hi ha fet res, i és una ministra socialista, Raquel Sánchez, que torna a invertir en aquesta reclamació històrica de fa 25 anys, torna a fixar-se, a posar el focus en el que és l’Eix Pirinenc.

Justament abans parlàvem a la redacció que hi havia el pressupost per a la rotonda de Montferrer aprovat però les obres no han començat.
Ara començarem. I per això també és important poder continuar tot el que hem començat. El govern de Pedro Sánchez ha fet molts avenços en drets, portàvem un retard en infraestructures d’una dècada i hem de revertir aquesta situació. Les infraestructures no es fan en un any ni en dos. Necessitem una legislatura més per consolidar aquest canvi.

Des del punt de vista d’Andorra tampoc deu ser el mateix haver de negociar un acord d’associació amb Europa sota la presidència espanyola encapçalada per Sánchez o per Feijóo...
Exacte, l’acompanyament que trobarà Andorra amb un president com Sánchez, amb tant de pes a Europa, i entenent les particularitats que cada Estat té. Ha sigut capaç d’entendre la particularitat que tenim als diferents territoris a Espanya, el tracte a Catalunya ha canviat. I estic convençuda que és molt més bo per a Andorra, en aquests acords, amb les seves particularitats, i que no serà fàcil, anar de la mà del senyor Sánchez.

Entre les qüestions que caldrà negociar hi ha la qüestió de la prestació per atur, amb la qual Espanya i Andorra no estan d’acord...
Són coses que s’han de parlar amb les seves particularitats. També semblava que era impossible de resoldre el tema sanitari i parlant i negociant entre administracions, entre Estats, s’ha arribat a un acord. Dos acorden si els dos tenen ganes d’acordar, i la política es tracta d’això: és dialogar, arribar a acords i pactes i consensos. 

Quines reivindicacions els han fet arribar des de la ciutadania espanyola a Andorra?
Les reivindicacions són el tema del conveni sanitari, explorar la cartera de serveis, que puguem col·laborar més, i amb temes laborals com acabeu de plantejar, i que és un tema que també afecta els transfronterers. I temes de gestió entre els dos països. Una de les reclamacions és crear la zona econòmica del Pirineu, crear aquest intercanvi, anar més enllà superar la barrera i fer més lobby econòmic Pirineu, és una vella aspiració la zona econòmica del Pirineu.

Vol afegir res més?
Sí, recordar que s’ha de votar pel 23 de juliol, que del dia 15 al 20 els ciutadans poden atansar-se al consolat, que és fàcil, que tothom té les paperetes a casa seva i que aquest 23 de juliol es tracta d’avançar o retrocedir i que hi tenim molt a perdre.