Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major de la Massana, Olga Molné.
La cònsol major de la Massana, Olga Molné.

Olga Molné: “Algun tram de la desviació ja aniria bé que es pogués anar avançant”


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, valora el primer mes al capdavant del Comú i explica que s’està acabant d’enllestir el pressupost així com analitzar les mesures que proposa el pla de dinamització. En aquesta línia, Molné, per a qui agilitzar el trànsit “és una de les prioritats”, aposta ja per impulsar aquelles mesures “que es puguin fer per evitar l’impacte negatiu que pugui tenir el desviament de la Massana”. 

Com ha anat l’arrencada amb el nou equip de renovació i continuïtat a la vegada?
Hi ha sis persones noves i sis que continuen, les dues cònsols i quatre consellers, el que ha fet que gran part de l’equip ja estigués molt al corrent de com anava tot, l’estat de tots els projectes, i ens hi hem pogut tornar a posar de forma molt ràpida, per no dir immediata. S’ha pogut començar molt ràpid a treballar.

Cap conseller a ple temps.
És una mesura d’estalvi. Hem considerat que no calia incrementar la partida. Tampoc hem augmentat el nombre de conselleries i hem mantingut les que hi havia a l’anterior mandat.

N’hi ha que aglutinen moltes àrees.
Sí, algunes sí, però les que demanen una major dedicació i un major temps ens les hem quedat la cònsol menor i jo perquè estem aquí tot el dia i era normal. De totes maneres els altres consellers, tot i no estar a ple temps, hi són molt sovint i s’hi impliquen. Aquest primer mes ha estat molt intens, de molta feina, i estan aquí constantment.

Una de les grans prioritats és tirar endavant el pressupost.
Sí, encara no el tenim enllestit però no trigarem a fer-ho. Estem treballant tots els departaments per incloure tot allò que es voldrà fer aquest primer any i estem a punt de tancar-lo.

Quines línies mestres seguiran els primers comptes?
És de continuïtat, un pressupost molt mesurat. Hi hem integrat les obres que van quedar desertes el darrer mandat, o perquè els preus s’havien disparat o perquè no s’hi va presentar ningú, que volem fer de forma prioritària. I després inclourem totes aquelles que cada departament hagi considerat oportunes.

Quins projectes es volen fer  el primer any de mandat?
El que ja s’està tractant i ja s’està fent és l’enderroc de l’annex del pavelló de l’Aldosa que s’acabarà dins els terminis previstos. Està fet ja el 85% de l’enderroc i l’hem pogut fer sense causar problemes al funcionament de l’escola. Hem iniciat també la renovació de quatre berenadors que tenim a la parròquia amb graelles perquè estiguin enllestits de cara al bon temps. Hem fet ja el del riu Pollós i seguirem amb el del roc de la Savina, el roc del Mallol i amb la font del Bisbe.

També hi ha inversions menys visibles.
Sí, estem instal·lant un sistema de telegestió al dipòsit del Grau Roig d’Arinsal, que ens permet saber en tot moment el nivell de l’aigua i com va tot sense haver-nos de desplaçar perquè no és un lloc fàcilment accessible i així t’estalvies molt temps. Igualment  tenim en curs la reforma del dipòsit dels Fenerols a Sispony. Dipòsits d’aigua i clavegueram són infraestructures que volem tenir molt al dia per donar un servei òptim, i per això constantment estem fent obres de millora. És important que tot estigui en regla, que l’aigua sigui de qualitat i n’hi hagi suficient. La voluntat és també ampliar dipòsits perquè no fem curt d’aigua els pròxims anys.

A final d’any els havien de lliurar el pla de desenvolupament turístic i comercial.
Sí el tenim sobre la taula. Tenim tot un conjunt d’activitats i coses que s’haurien de fer i ara es treballarà de manera transversal amb tots els departaments per veure què prioritzem i el que tirem endavant. Una de les coses que sí ens agradaria és començar a fer totes aquelles mesures que es puguin fer per evitar l’impacte negatiu que pugui tenir el desviament de la Massana, que entenem que no sigui ara prioritari per al Govern perquè vol acabar primer el de Sant Julià però que serà una realitat perquè forma part del pla d’infraestructures viàries. Començarem a fer connexions i a estudiar el que detalla el pla per minimitzar el possible impacte negatiu, ens hi avançarem.

Tem que es pogués accelerar el projecte de la desviació?
Agilitzar el trànsit és una de les nostres prioritats. La Massana ha anat creixent, sobretot la  part d’Erts i Arinsal, on estem notant un increment de persones que hi venen a viure. També hi ha un increment a Ordino i estem treballant colze a colze amb Mobilitat per trobar solucions i potser algun tram de la desviació ja ens aniria bé que es pogués anar avançant.

Parlant de mobilitat, en campanya parlaven de petites accions per agilitzar el trànsit, s’estan aplicant ja?
Una part sí. Com que els cons a la rotonda d’Anyós al matí van funcionar molt bé, ara hem parlat ja amb Mobilitat i d’acord amb el cònsol d’Ordino, per ampliar-ho els dissabtes i diumenges a la baixada de pistes. Portem ja tres caps de setmana seguits, i el primer coincidint amb la Copa del Món d’esquí de muntanya, i la veritat és que es va notar perquè tot i que hi havia molta gent no va haver-hi cua. La idea és seguir fent-ho perquè així a les cinc de la tarda tampoc tenim les aglomeracions que teníem. Treballarem amb Mobilitat per poder aplicar mesures com les dels cons potser en altres llocs per poder agilitzar el trànsit. A més, a la primavera començaran ja les obres perquè els dos carrils des de la rotonda d’Anyós fins a la del túnel siguin fixes.

Tornant al pla, distingeix Arinsal com un dels pols d’atracció de la parròquia, quines mesures preveu?
Per a Arinsal  preveiem ja aquest any fer-hi activitats a l’estiu com ja s’està fent a Pal amb les bicicletes. Hem fet un pipicà que ens havien demanat els veïns i treballarem amb l’Aptae per anar fent totes aquelles coses que ells creuen que són importants de fer per desenvolupar l’activitat a Arinsal. 

Com veu el projecte del telefèric fins al Carroi?
Al programa electoral portàvem que quan es comencés a parlar de la segona fase, la que va del Carroi fins a Pal, nosaltres consultaríem la ciutadania per veure el que en pensen. I és que hi ha moltíssima gent que hi està a favor perquè creuen que serà una porta d’entrada per a l’estació i que això dinamitzarà encara més la parròquia de la Massana, però també hi ha altres persones que són més reticents i pensen que potser tindrà un impacte negatiu en el comerç.

Pot portar més gent a pistes però menys al poble?
Alguna gent pensa això sí. D’altres creuen que no ha de ser necessàriament així i si et fixes en el Funicamp és allà però la gent segueix pujant a Soldeu, a Grau Roig. No sabem del cert el que passarà fins que el facin, però en tot cas des del Comú de la Massana ens hem compromès a fer una consulta popular i actuarem d’acord amb el que pensi la majoria dels nostres ciutadans.

Des de la capital es parlava d’un concurs conjunt.
Sí però ja no. En principi serà només la primera fase i pel que fa a la que ha d’arribar a l’estació ja se’n parlarà, que no serà durant aquest mandat.

Olga Molné: “Algun tram de la desviació ja aniria bé que es pogués anar avançant”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic