La cònsol major d’Escaldes-Engordany repassa els principals reptes que té el Comú damunt la taula en aquest inici de mandat, com és la revisió del pla d’urbanisme i l’estudi de capacitat de càrrega, com queda el Clot d’Emprivat i la creació d’habitatge públic a la parròquia.

 

Ja han passat tres mesos des de les eleccions. Ara, amb el cap una mica més fred, com es valoren els resultats?
Bé, doncs hem obtingut de nou la confiança dels ciutadans, el que ens dona, crec, el reconeixement d’una feina entenc que ben feta. I per tant, evidentment contents perquè les ganes són d’acabar el projecte. Quan dic acabar vull dir que a vegades no és evident que puguis fer coses a llarg termini amb dos mandats, essencialment havent tingut una Covid pel mig. 
 
 
Vuit anys per tirar endavant o assentar canvis de pes no és evident.
Sí. Hi ha una cosa que es retreu molt sovint als polítics, que miren massa el curt termini, el resultat aquell immediat. I a vegades es prenen decisions potser equivocades perquè no es té al cap on es vol arribar al final. No vull posar res en qüestió, és una constatació.
 
 
Sigui com sigui els projectes haurien de perdurar més que les persones.
Sí, i en aquest sentit nosaltres intentarem assentar bases per quan hi hagi altres equips que comparteixin una mica aquest interès d’actuar sempre pensant en la ciutadania, en el futur, en el paisatge, a preservar les coses històriques que tenim, recuperar tradicions i coses que ara teníem amagades.
 
 
Potser és una mica aviat, però que canviïn els cònsols que hauran de canviar sí o sí d’aquí a quatre anys, no vol dir que l’equip hagi de canviar completament.
I això desitgem, que hi hagi ganes, els que hi ha ara acompanyat per gent potser nova que anirà apareixent, però que puguin portar el relleu de Consens, la marca amb la qual ens hem presentat. Jo també treballaré tot el que pugui perquè tinguin ganes de continuar treballant i que Escaldes llueixi millor encara cada dia.
 
 
I com valora la feina feta aquests mesos?
D’aquests tres mesos, jo crec que la feina ha estat intensa. Sempre, des que hem començat tot és molt intens, perquè tenim el compromís justament amb tot el que ens vam presentar. I hi ha aquesta preocupació relacionada amb l’habitatge i l’urbanisme, que sabem que és una cosa que és molt urgent per a moltes persones. Hi ha una preocupació molt, molt forta. I aquest és un dels aspectes que evidentment també ens fa treballar molt. Tenim aquesta revisió del pla d’urbanisme (POUP) sobre la taula, que és el que toca fer ara el 2024 i que jo crec que va lligada també a aprofitar aquesta revisió que s’ha de fer per trobar el màxim d’eines per preservar el que deia abans, el paisatge, els centres històrics, la natura, però també trobar solucions als problemes que tenim sobre la taula, que hi hagi habitatges a preu assequible i que tothom pugui viure com ha de viure en aquest país.
 
 
Anem una mica a pams. Abans de començar la revisió del POUP, entenc que caldrà disposar de l’estudi de càrrega, que d’altra banda ja fem sis mesos tard. Com està?
Per a mi és tot un pack. El tema de l’estudi de càrrega, entre altres coses, és el que ha de quedar plasmat amb el POUP, i això és a Escaldes i és a tot arreu. Hem treballat molts aspectes, ens en falten altres, no forçosament amb el que ens ha demanat els estudis de càrrega, però ho estem treballant tot de manera paral·lela. Veurem fins on es podrà arribar quan tinguem tot sobre la taula, totes les decisions que s’hagin de prendre. Hem de continuar creixent de manera descontrolada, sense tenir present les instal·lacions que ens concerneixen a tots? La mobilitat a dia d’avui ja sabem que és molt complicada. Hi ha llocs que són punts negres, sabem que el carrer de la Unió és un punt negre. La Massana em consta que també. És un problema de la Massana? Sí i no, perquè al final quan es puja i baixa es transita per Escaldes. Per tant, jo crec que és aquí on hem de veure tots aquests condicionants, els nostres, però després també els de tots els altres, perquè som un país petit i estem tots lligats. 
 
 
Tenim una data per tenir els estudis de càrrega? Entenc que anirà tot a la vegada, amb la revisió del POUP?
La idea és que per a principis de l’any que ve ho tinguem tancat. Jo crec que això és el que espera tothom. Perquè tots aquells que puguin tenir un projecte a dia d’avui el tenen parat fins que no acabem aquesta revisió. Tota la resta són eines per poder fer la millor revisió possible. L’estudi de càrrega ja el tenim molt treballat, ens falta potser acabar de plasmar les conclusions, però per a mi no és complir un termini d’un examen. A mi això tampoc m’interessa, perquè encara a dia d’avui tampoc sé el Govern què farà amb això. Ens ho ha demanat, però per fer el que? Perquè, a més a més, des del moment que es va demanar que ho fessin els comuns hi haurà criteris diferents i serà ja molt difícil de veure com ho ajuntem. Després també hem de veure quins són els objectius. 

 
Un dels punts calents a la parròquia és el Clot d’Emprivat, s’intentarà modificar una altra vegada els criteris d’edificabilitat?
Això ho hem d’analitzar perquè ja hi ha projectes en curs allà. Quan vam entrar ens vam trobar amb quatre illes en les quals hi havia projectades torres i ja són visibles, tot i que algunes encara no estan acabades, i estan construïdes amb l’antiga normativa, que és aquella manera de fer que costa molt que els ciutadans hi vegin alguna cosa positiva, perquè sí que s’han vist els aspectes negatius de pèrdua de sol i de vistes a canvi de gairebé res, d’una placeta dura que poc aporta a la ciutadania. Nosaltres vam fer aquella modificació del pla d’urbanisme que entenc que fins que no es vegi plasmada potser no es podrà valorar. Penso que realment ha sigut una cosa molt bona d’alliberar molt espai. Del 15% pot arribar a ser un 64% d’alliberament. És a dir, ara quan es facin aquestes torres que els propietaris així ho han volgut, perquè evidentment no ho he decidit jo i m’ho hauria estalviat, però com que les parcel·les no són ni meves ni del Comú, doncs poc hi tinc a dir, seran més primes, igual d’altes, no són més altes, i veurem un canvi, un espai lliure molt important.

 
S’han entrat projectes ja amb aquesta normativa?
Sí, sí, sí. Tenim tres illes que han entrat. Hi ha algunes illes que no han entrat res, i ara farà part del que haurem de posar sobre la taula.

 
Es planteja posar una consulta ciutadana en relació amb el POUP?
Per què no? La consulta ciutadana ha de ser quan tens una qüestió treballada, perquè fer-la sobre coses que són idealistes i impossibles de realitzar és perdre el temps i enganyar la gent. Però si arribem al moment donat de tenir diferents coses que es podrien fer, perquè jurídicament es pot, perquè al final els elegits del poble ho veiem més o menys bé, els tècnics ens diuen que sí, doncs si hi ha vàries opcions sí, perquè a més a més crec que ja no és un tema per voler ser ara modern i participatiu, crec que t’avala també a tu mateix. Sí que ets elegit del poble i estàs legitimat per prendre decisions, però si pots a més a més consultar i la gent tria una cosa o una altra, també et tranquil·litza perquè al final es va fer el que va demanar el poble.

 
És poder dir que la decisió ha estat vostra.
Sí. Però ara hem d’acabar de veure quin marge de maniobra hi ha, perquè el que sí que no m’agrada és perdre el temps ni enganyar la gent.

 
Tot plegat va lligat a la problemàtica de l’habitatge, com va el projecte de l’avinguda del Pessebre? Es mantenen els terminis?
La nostra obra va seguint el seu curs, i el Govern em consta que està treballant per treure el plec de bases, suposo que serà imminent, i la idea és que quan nosaltres acabem que ells ja puguin entrar i acabar. Nosaltres fem l’aparcament, la plaça, els espais que hi ha a la planta baixa, i ells ja fan tota la resta. M’han dit que estan treballant perquè no hi hagi una parada entre les dues coses. Aquí hi ha molta gent amb necessitat, esperant i que no entendrien si ens adormíssim.

 
I es manté el calendari?
Sí. És probable que ells entrin després de la parada a la construcció de l’agost, per fer els pisos.

 
S’ha plantejat la possibilitat d’engegar un nou projecte similar per facilitar habitatge a la parròquia?
Nosaltres, com que durant la campanya electoral el grup de Demòcrates va proposar una parcel·la propietat del Comú, els hi vam oferir. És una parcel·la que nosaltres no la vèiem molt, la veritat, però com que ells ho van proposar els vam dir que si realment pensaven que hi podien fer alguna cosa, doncs endavant. Sembla ser que de moment no l’han acabat de veure. I a dia d’avui no hem parlat de més coses. Crec que Escaldes ja contribueix amb aquest primer edifici i realment penso que no pot passar tot per construir ara corrents i pitant ple de pisos.

 
Amb les eleccions hi ha hagut membres de l’equip que han canviat, han canviat les dinàmiques també?
Els nous consellers han entrat amb moltes ganes, cosa que evidentment satisfà, perquè la feina al Comú és molt intensa, hi ha moltíssimes coses. Jo estic molt contenta amb la dinàmica, tinc uns consellers que s’ho han agafat molt seriosament, que s’hi estan dedicant molt, amb molta il·lusió, i al final també, abans ho parlàvem, quan s’acabi el mandat de Quim Dolsa i meu, potser seran ells el relleu. 

 
I amb l’oposició també han canviat les relacions? 
Sí. Ara tenim tres consellers que no hi eren l’anterior mandat. La senyora Anna García és algú que estava a la casa, ja ens coneixíem, que coneix molt bé la casa, i això fa que amb ella sigui molt fàcil de comentar les coses, perquè ja les sap, perquè a vegades quan vens de fora no és tan evident conèixer la maquinària i com funciona una “empresa” com aquesta. Amb l’Anna la relació és molt bona, francament. Durant la campanya també va ser bona amb ella. No en tinc cap queixa, i espero que ella tampoc, i ara estem treballant d’una manera molt positiva. Nosaltres els escoltem, perquè faltaria més, representen molts electors, i qualsevol que pugui aportar una cosa positiva pensem que seríem rucs de no aprofitar-ho. Nosaltres sempre hem fet moltes comissions, perquè pensem que és important que puguin anar seguint el dia a dia dels diferents temes que es treballen, i penso que treballarem molt bé amb ells. En tot cas així ho desitjo.

 
I amb els cònsols d’altres parròquies? També hi ha hagut canvis i en l’anterior mandat hi va haver algun moment tens. S’ha relaxat la situació?
En el darrer mandat, els moments tensos van venir molt lligats a la situació de la Covid, perquè penseu que vam entrar i al cap de dos mesos i mig arriba la pandèmia. Crec que el que ens va potser fer mal és que no ens coneixíem  amb alguns, no hi havíem treballat mai, i a vegades s’afegeixen prejudicis que aquesta persona és d’una manera o d’una altra i que fins que no et coneixes no ho pots saber. Va ser un moment de tensió important a tot arreu, a totes les cases i a totes les administracions, el fet de treballar per zoom, les reunions són molt fredes i molt impersonals. Jo ho atribuiria a això. Després amb el decurs del mandat vam acabar treballant bé amb gairebé tothom, després tens més o menys afinitat i veus més o menys les prioritats similars. Però ara hi ha nous cònsols, alguns d’ells sobre el paper hem de tenir, se suposa, més afinitats polítiques. Jo crec que hi treballarem molt bé, no només amb els que hauríem de ser propers, crec que de manera general també hi ha una bona dinàmica. Veurem, però sí, hi ha més calma política.