Diari digital d'Andorra Bondia
Roser Daban
Roser Daban

Roser Daban: “Estudiar en un país turístic és un avantatge. Es pot tocar de prop”


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La directora de l’Escola Internacional en Administració Hotelera i Turística Vatel, que obrirà al setembre, dóna detalls d’aquest centre que ara s’estableix al Principat i l’aportació que pot fer en un país turístic com és Andorra. Remarca que el projecte ha estat molt ben rebut pel sector i que el fet de ser un establiment amb trenta escoles arreu del món ofereix una garantia als estudiants del país i els estrangers.

¿Per què Vatel té interès per establir-se a Andorra?
Primer de tot per la necessitat laboral que hi ha de gent qualificada tant en el sector de l’hostaleria com del turisme. Fa anys que es reivindica que es necessita gent més formada en l’hostaleria i en turisme, es parla de portar escoles hoteleres, però és un aspecte que fins ara no s’ha resolt. Sí que tinc entès que anys enrere, fa uns deu anys, va haver-hi l’escola Joviat, que va estar a la Seu d’Urgell, però malauradament no va funcionar. Crec que hi van estar un parell d’anys i després ja se’n van tornar un altre cop cap a Lleida. Hi ha hagut aquesta oportunitat i finalment s’ha pogut dur a terme.

¿Què aportarà aquesta mena de formació que ofereixen?
Serà important perquè els alumnes, en acabar, podran ocupar un càrrec intermedi en una recepció, en un restaurant, fins i tot estar en un departament comercial. Hi ha molta varietat per escollir. El que permetrà a aquestes empreses és tenir gent formada per tenir un càrrec intermedi i que al mateix temps aquest pugui formar el seu personal base, que també és molt important. 

¿Com s’emmarcarà la nova escola amb l’oferta actual o que es preveu que hi hagi en breu, com el Centre Superior d’Hostaleria del Mediterrani?
Les diferències entre una escola i l’altra és que el Centre Superior d’Hostaleria del Mediterrani oferirà una formació professional, que es realitzarà fins als 18 anys. A partir dels 18 anys, aquests alumnes, si volen, podran anar al bàtxelor que realitzem de direcció hotelera i turística. És un títol oficial certificat per l’Estat francès i són tres anys d’estudis. 

¿Preveuen ampliar el nombre de formacions en un futur?
El bàtxelor és el programa que ofereixen la totalitat de les escoles de Vatel que hi ha actualment al món i n’hi ha algunes que ofereixen un MBA. A Madrid s’està fent aquest MBA i està funcionant molt bé, i a Nova York també. Sempre hi ha la possibilitat de poder-lo oferir, però això es faria més endavant. Primer ha de funcionar bé aquest bàtxelor i tot seguit es podria considerar oferir un MBA.

¿Aquest MBA completaria la totalitat de l’oferta del centre?
Hem rebut el neguit del sector hoteler en relació a les formacions professionals, però pel que fa no només a formació de personal en actiu, actualment també plantilles base. Per això properament enviarem un qüestionari a tots els hotelers per saber els seus neguits i saber què és el que realment necessiten. Aleshores ja miraríem si es pot oferir alguna formació per a aquest tipus de personal. Estem parlant més aviat de personal temporer, personal potser més base, que és el que es necessita motivar i formar una mica més. 

¿A partir de quan es podria oferir?
Encara no ho podem dir. En aquesta qüestió la primera cosa que volem fer és consultar-ho. Primer volem veure quines són les necessitats i després, un cop tinguem les respostes d’aquest sector, ja ho enfocaríem i adaptaríem amb ells. Perquè potser ells també tenen unes preferències pel que fa a fer-ho en un moment en concret, potser realment necessiten la formació d’algun tipus de càrrec... Abans ho volem demanar. 

¿Quina és la previsió d’alumnes inicials?
Començarem aquest setembre. Les aules són de trenta alumnes, però nosaltres som més pessimistes i les previsions es fan amb prudència. Calculo que tindrem al voltant d’uns 20 o 25 alumnes.

¿I a llarg termini, quina és la projecció de futur?
Es pot anar ampliant. Es pot arribar als trenta alumnes però després, com que alternem la pràctica amb la teòrica, fins i tot es pot obrir dues aules. Mentre uns alumnes fan les pràctiques els altres poden fer la teòrica, i a l’inrevés. A més, els locals que tenim són grans i s’hi podria posar tantes aules com volguéssim, sempre dins d’uns límits raonables. 

¿Els alumnes es buscaran entre residents al Principat o també se’n vol atraure de l’estranger?
Amb els d’Andorra no n’hi ha prou. Necessitaríem tant alumnes d’aquí com de Catalunya. I si vénen d’altres països més llunyans, encara millor. S’ha de tenir en compte que un 85% del programa és en castellà i el 15% restant és en anglès. S’aniran augmentant les assignatures en anglès fins a arribar al tercer any, en què representaran un 30%. Això permet que tots els estudiants hispanoparlants puguin accedir a aquest programa. 

¿Per què seria interessant per a un estudiant de fora cursar una formació d’aquesta classe al Principat?
Primer de tot per l’atractiu del país. És un país turístic, que viu d’aquest món, i això suposa un avantatge perquè ho poden tocar més de prop. Així mateix, les pràctiques es poden fer en establiments d’aquí, que realment estan molt bé perquè tenen molta categoria i estan molt ben considerats, tal com assenyalen les notes dels clients. També pot ser interessant per l’oferta lúdica i esportiva que hi ha al país. A banda hi ha la tranquil·litat, la seguretat. Jo crec que un pare sempre té aquella por de saber on envia un fill. I si l’envia a Andorra sap que estarà segur, que estarà bé, que estarà ben seguit. I per últim, la situació geogràfica, que és fantàstica. Tenim les muntanyes, en un moment som a França, en un moment som a Espanya. I crec que això pot ser un atractiu de cara als alumnes de l’estranger. És com una mini-Suïssa.

¿Quines accions s’emprendran per donar a conèixer l’obertura d’aquest nou centre?
Ja s’ha començat a fer algunes proves d’accés a alguns alumnes. Hem estat al Saló de l’ensenyament. Hem tingut 200 persones interessades, de les quals 71 de segon de batxillerat. També hem tingut força interessats aquí a Andorra. Vam ser al fòrum i allà molts estudiants s’hi van interessar. Cal dir, però, que una altra cosa és que la inscripció es materialitzi. Però en tot cas es demana molta informació, hi ha pares que ens demanen de poder-nos trobar per poder tenir informació més acurada del sistema, de com funcionarà l’escola. A poc a poc sembla que tot això pot acabar amb un mínim d’inscrits que ens permeti engegar.

¿Les inscripcions ja estan obertes?
Les inscripcions es tancaran a finals de juliol i ja estan obertes des de fa tres setmanes.

¿Que el títol estigui homologat a França pot restar atractiu?
No. Que sigui un títol oficial permet als alumnes anar a treballar on sigui. I després, si es vol cursar un màster o alguna altra formació, no es trobarà cap problema per poder-ho fer. Aquest és un dels avantatges que hi ha. He de destacar la filosofia del centre, ja que es fa especial èmfasi en el respecte, la manera de fer, el lideratge, tot el que és l’adaptació... Tot això són punts molt importants quan es va a una empresa.

¿El fet de cursar uns estudis en un establiment educatiu que té centres arreu què representa per als alumnes?
El que comporta és que és un títol reconegut per tots els hotelers, és un títol que dóna una seguretat quan contractes algun alumne que prové d’aquest centre. L’hoteler té unes garanties acadèmiques i fins i tot d’experiència, ja que l’estudiant ha pogut fer les pràctiques a l’estranger i en altres cadenes hoteleres. 
A més, també, el fet de venir d’un establiment així és una mostra que és una cosa que funciona perquè les trenta escoles fan el mateix bàtxelor. Si hi ha tantes escoles que fan això vol dir que hi ha alguna cosa que funciona bé. A banda, també he de comentar que el 97% dels estudiants troben feina en menys de sis mesos.

¿I les pràctiques a l’estranger també es faran en empreses?
Sí. L’avantatge de Vatel és que et beneficies d’una xarxa molt àmplia de contactes ja fets. Això permet anar a qualsevol cadena hotelera o bé a un hotel familiar. Facilita molt els lligams i els contactes amb aquesta classe d’empreses.

En la presentació del centre van comentar que aquest és un projecte que ja fa anys que es treballa. ¿Ha estat complicat posar-lo en marxa?
La veritat és que tant el ministeri d’Educació com el ministre de Turisme ens han posat moltes facilitats. Han estat molt oberts i fins i tot hem demanat informació referent  a la qüestió dels permisos amb el ministre d’Interior i ens han donat tot el suport, ens assessoren. No hem tingut cap 
trava.

¿L’equip docent ja està tancat?
Es va fer una selecció prèvia a principis d’abril de gent molt ben formada, amb una experiència professional impressionant, i justament alguns d’ells ja han tingut l’oportunitat de fer docència compaginant les dues coses, que és un aspecte molt interessant. De fet, constantment rebem currículums. Properament hi haurà una altra selecció per poder anar tancant aquest tema. Estem parlant d’uns quinze o setze professors. Volem que siguin del Principat, tot i que si hi ha alguna matèria en què sigui complicat trobar algú en concret sí que el faríem venir de fora, però de moment la intenció és que tots siguin d’Andorra.

 

“Si no haguéssim tingut el suport de les associacions hoteleres no hauríem obert l’escola”

Han comentat que tenen el suport de la Unió Hotelera d’Andorra i els Autèntics Hotels d’Andorra. ¿Com es materialitza aquest suport?
La primera cosa que vam fer quan vam voler engegar aquest projecte va ser contactar amb la Unió Hotelera i els Autèntics Hotels d’Andorra i els vam demanar el seu parer. Quan ens van dir que ens donaven el cent per cent de suport va ser quan ens hi vam posar. Si no, ja no ho hauríem fet. Perquè no té sentit obrir una escola sense tenir el suport d’aquestes associacions. Tots ells van remarcar la necessitat d’una formació com aquesta i a més tots van dir que sí per poder acollir els alumnes per fer les pràctiques. Ho van acollir molt positivament, ja que van mostrar els seus neguits per poder donar un bon servei.

¿Ja s’ha arribat a un acord per fer les pràctiques?
No s’han fet els contractes, però sí que s’ha avançat molt en les converses. Primer hi ha la feina prèvia de les inscripcions, però un cop tinguem els alumnes ja podrem tancar tots els contractes amb aquestes empreses. El que seria interessant és que aquests alumnes que facin les pràctiques, els hotelers els poguessin recuperar a les seves plantilles després, el tercer any. Crec que la intenció hi és. Potser alguns dels alumnes voldran anar primer a l’estranger durant una època per poder anar agafant experiència, però després saben que poden tornar aquí. 

¿Això ha de permetre tenir gent més formada i més estable a les empreses del país?
Correcte. I com que obliguem a fer les pràctiques aquí durant el primer any, els empresaris ja tenen un primer contacte i poden fer-los un seguiment. Això facilita molt les coses a aquests estudiants. També he de dir que estem intentant adaptar el calendari de les pràctiques a la temporada alta dels empresaris. Crec que ho aconseguirem, i això serà molt beneficiós tant per a l’estudiant com per a l’empresari, perquè si l’alumne hi va en temporada baixa, que no hi ha gaire feina, no li aportarà gran cosa.

Roser Daban

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte